Tutkimus: Pariisin päästövähennyslupaukset eivät riitä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Pariisin päästövähennyslupaukset eivät riitä

Lämpötila voi nousta yli kolme astetta, mikäli päästöjä ei vähennetä tuntuvammin.

Maapallon keskilämpötila voi nousta yli kolme astetta vuoteen 2100 mennessä huolimatta Pariisin ilmastosopimuksen hyväksymisen yhteydessä tehdyistä päästövähennyslupauksista, varoitetaan tuoreessa tutkimuksessa.

Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mikäli vain tämänhetkiset lupaukset toteutetaan vuoteen 2030 mennessä, lämpötila nousee 2,6–3,1 astetta.

Joulukuussa 2015 hyväksytyssä Pariisin ilmastosopimuksessa luvattiin pitää maapallon lämpeneminen selvästi alle kahdessa asteessa esiteolliseen aikaan verrattuna ja pyrkiä 1,5 asteen lämpenemiseen.

Kahden asteen skenaarion täyttävä hiilibudjetti saattaa kuitenkin olla käytetty vuoteen 2030 mennessä, ja sen jälkeen ainoa keino olisi ottaa hiilidioksidi pois ilmakehästä. Näin jättäydyttäisiin sen vaihtoehdon varaan, että tällaisia keinoja todella olisi olemassa, muistuttaa tutkimuksessa mukana ollut saksalainen NewClimate Institute.

Päästövähennyslupausten riittämättömyys on tiedetty jo aiemmin, mutta nyt julkaistu tutkimus yhdistelee kymmenen raportin tietoja ja arvio on sen mukaan aiempaa vankempi.

Tutkijat ovat kuitenkin optimistia sen suhteen, että päästövähennystavoitteita voidaan yhä vahvistaa. Esimerkiksi ei-valtiollisten toimijoiden ottaminen mukaan päästövähennystalkoisiin voi heidän mukaansa olla toimiva vaihtoehto.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia