Amnesty: Yhdysvalloissa valmistettu pommi tappoi siviilejä Jemenissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Yhdysvalloissa valmistettu pommi tappoi siviilejä Jemenissä

Kesäkuussa asuinrakennukseen osunut, Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien johtamalle liittoumalle myyty pommi tappoi kuusi siviiliä. Amnesty vaatii asevientikieltoa Jemeniin.

Mielenosoittajia, joilla mm. kyltti "Saudi Arabia starves children"

New Yorkissa osoitettiin viime vuonna mieltä jemeniläisten puolesta. Konflikti on herättänyt keskustelua etenkin asekaupasta Saudi-Arabian kanssa. Kuva: Felton Davis / CC BY 2.0.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoo jälleen löytäneensä todisteita Yhdysvalloissa valmistettujen aseiden käytöstä siviileitä vastaan Jemenin sisällissodassa.

Tarkkuusohjattua, Yhdysvalloissa valmistettua Paveway-pommia käytettiin tänä vuonna kesäkuun 28. päivänä Taizin maakunnassa tehdyssä iskussa. Asuinrakennukseen tehdyssä iskussa kuoli kuusi siviiliä, joista kolme oli 6–12-vuotiaita lapsia.

”Tämä hyökkäys korostaa jälleen kerran suurta tarvetta asettaa asevientikielto kaikille aseille, joita Jemenin sodan osapuolet voisivat käyttää”, sanoo järjestön Jemen-tutkija Rasha Mohamed tiedotteessa.

Todisteet kerättiin haastattelemalla perheenjäseniä ja asukkaita sekä analysoimalla satelliittikuvia sekä valokuva- ja videomateriaalia. Amnestyn arvion mukaan lähin mahdollinen sotilaskohde olisi ollut huthikapinallisten operaatiotila noin kilometrin päässä, mutta sitä ei ollut käytetty yli kahteen vuoteen.

Iskun teki Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien johtama liittouma, joka on sotinut vuodesta 2015 alkaen Jemenin huthikapinallisia vastaan. Liittouma on tehnyt jatkuvasti iskuja siviileitä vastaan, ja YK epäilee sitä sotarikoksista sekä muista kansainvälisen oikeuden loukkauksista.

Kritiikki länsimaita kohtaan on kasvanut sodan jatkuessa, sillä monet niistä myyvät aseita liittoumalle. Amnesty on löytänyt aiemminkin yhdysvaltalaisammusten jäänteitä Jemenistä.

”Toimittamalla tietoisesti keinoja, joilla liittouma toistuvasti rikkoo ihmisoikeuksia ja kansainvälisiä lakeja, Yhdysvallat sekä Iso-Britannia ja Ranska jakavat vastuun näistä rikkomuksista”, Mohamed toteaa.

Myös YK:n asiantuntijaryhmä sanoi aiemmin syyskuussa ilmestyneessä raportissaan, että kaikki sodan osapuolet ovat syyllistyneet vakaviin kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin ja länsimaita voidaan pitää osasyyllisinä, koska ne jatkavat asekauppaa.

Suomi jäädytti asevientiluvat Saudi-Arabiaan ja Arabiemiirikuntiin viime marraskuussa.

Konflikti on aiheuttanut Jemeniin maailman pahimman humanitaarisen kriisin. Noin 80 prosenttia ihmisistä tarvitsee jonkinlaista apua ja terveysjärjestelmä on lähes romahtanut.

YK:n kehitysohjelma UNDP arvioi viime viikolla, että mikäli konflikti jatkuu, vuonna 2022 Jemenistä tulee virallisesti maailman köyhin maa. Vuonna 2014 noin 19 prosenttia väestöstä eli äärimmäisessä köyhyydessä eli alle 1,9 dollarilla päivässä, mutta osuus tulee nousemaan peräti 65 prosenttiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia