Monet turhautuneet Somalimaan nuoret pyrkivät Eurooppaan. Maan tulevaisuus on kuitenkin niissä, jotka jäävät kotimaahansa, kirjoittaa Airi Kähärä.
(Kuva: joepyrek / Flickr.com / CC BY-SA 2.0)

Artikkeli on julkaistu aiemmin Solidaarisuuden blogissa.

Kirjoittaessani vuosiraporttia huomioni kiinnittyi siihen, mitä somalimaalaisista nuorista on kirjoitettu paikallisissa lehdissä. Uutiset eivät yllätä: Nuoret ovat toimettomia ja turhaantuneita. Nuoret miehet ovat jengiytyneet. Heistä on tullut gangstereita.

He ovat särkeneet talojen ikkunoita, potkineet lommoja autoihin, tapelleet ventovieraiden kanssa ja mukiloineet toisia kivin ja veitsin.

Jengiytyminen on Somalimaassa uusi ilmiö. Jengit ovat isoja, niissä on vähintään kolmekymmentä henkeä. Jengien jäsenet eivät tule Somalimaan köyhimmästä luokasta, jengiläiset ovat kasvaneet keskiluokkaisissa ja varakkaissa perheissä.

Nuorisotyöttömyys on korkea, yli 80 prosenttia koko väestöstä. Maan väestöstä 45 prosenttia on nuoria, alle 15-vuotiaita.

Ilmainen peruskoulu luvataan jokaiselle lapselle. Peruskoulun jälkeen nuoret jatkavat yliopistoon, jos perheellä on rahaa maksaa lukukausimaksut.

Usean vuoden opiskelu voi olla turhaa: työtä ei ole tarjolla. Tunnen nuoria miehiä, jotka yliopistosta valmistuttua liittyivät armeijaan saadakseen omaa rahaa.

"Tunnen nuoria miehiä, jotka yliopistosta valmistuttua liittyivät armeijaan saadakseen omaa rahaa."

Somalimaan työministeriö tekee kaikkensa työllistääkseen nuoria. Ministeriö vetoaa omiin työnantajiinsa: antakaa nuorille työtä, jotta he jäisivät maahan eivätkä lähtisi vaaralliselle matkalle Eurooppaan. Ministeriöiden oma henkilökuntarakenne on silmiinpistävästi nuorentunut.

Nuoret liikkuvat luonnostaan – totta kai – kuten minäkin aikanaan.

Matkaan tarvittava rahamäärä löytyy aina jostakin. Rajoilla ja tiekontrolleissa työskentelevät poliisit ovat ostettavissa. He kääntävät selän ohikulkeville autoille parista kymmenestä eurosta.

Autoon mahtuvien matkustajien määrää on lisätty poistamalla takapenkit. Yhdessä autossa voi olla yli kolmekymmentä matkustajaa.

Mutta mikä saisi nuoren vakuuttumaan siitä että kotimaahan kannattaisi jäädä?

Kotimaahan jäämisen halua ei ainakaan nosta khattia pureskelevat työttömät isät. Eivätkä uskonnolliset johtajat, joiden todellisuuteen sosiaalinen median maailma ei kuulu.

Nuorten idoleina ovat diasporasta saapuvat paluumuuttajat. Hehän ovat onnistuneet elämässään hyvin.

Mutta on nuoria miehiä, jotka jäävät. He eivät lähde vaikka houkutus on suuri.

Miehillä on unelma, että kotimaa antaa heille mahdollisuuden mielekkääseen elämään. He uskovat siihen, että heidän tulevaisuutensa on Somalimaassa eikä muualla.

Näissä miehissä on Somalimaan tulevaisuus.

Kirjoittaja on Solidaarisuuden Afrikan aluepäällikkö.

NäkökulmaSomalian ja Somalimaan kehitys köyhyysnuorisosiirtolaisuustyö Somalia Solidaarisuus

Lue myös

Ihmisiä tulvavedessä ajavan rekka-auton lavalla

Ensin kuivuus, sitten tulvat – Somaliassa on satanut eniten yli 30 vuoteen

Somalia on kärsinyt viime vuosina useista peräkkäisistä kuivuuskausista, mutta tänä vuonna on kääntynyt lähes päälaelleen.
Katunäkymä Hargeisasta, Somalimaasta

Somalimaan parlamentin ylähuone hyväksyi raiskauskiellon – kuivuus uhkaa lisätä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa

Somalimaa on passittamassa raiskaajat viimein vankilaan. Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta ei välttämättä kuitenkaan vähene, sillä vakava kuivuus voi lisätä esimerkiksi pakkoavioliittoja.
Pakolaisleirin teltta ja ihmisiä Somaliassa

Somaliassa häädettiin pakolaisia – tuhansia jäi kodittomaksi

Somalian turvallisuusjoukot tuhosivat puskutraktoreilla tuhansia maan sisäisten pakolaisten asumuksia. Pakkohäädöt ovat yleinen ongelma: pelkästään Mogadishussa häädettiin viime vuonna yli 150 000 ihmistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.