Kolumni: Turpa kiinni | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kolumni: Turpa kiinni

Ihmisoikeuspuolustajien, ay-aktiivien ja toisinajattelijoiden vaientaminen lisääntyy jatkuvasti, kirjoittaa Sonja Vartiala.

Tämä teksti on julkaistu lyhennettynä Amnesty-lehdessä 1/2013. Lue lisää täältä.

Finnwatch julkisti tammikuussa raportin joka paljasti, että suomalaisten kauppojen hyllyillä olevia ananasmehuja tuotetaan Thaimaassa pakkotyövoimalla ja hyödyntämällä ihmiskauppaa.

Emme olleet koskaan epäilleet mitään tutkimaamme yritystä näin törkeistä ihmisoikeusloukkauksista ja ilmoitimme löydöksistämme jo joulukuussa Thaimaan ministeriöille yksityiskohtaisella kirjeellä. Thaimaan viranomaisten reaktio yllätti meidät.

Ongelmiin puuttumisen sijaan ministeriön virkamiehet ryntäsivät kenttätutkimuksestamme vastanneen siirtolaisasiantuntija Andy Hallin työpaikalle ja kehottivat hankkiutumaan hänestä eroon.

Andy menetti työpaikkansa.

Thaimaan lisäksi muissakin maissa osataan laittaa naamat umpeen. Viime toukokuussa laadimme raporttia Bangladeshin tekstiiliteollisuuden vakavista ongelmista. Vaadimme muun muassa naisten järjestäytymisasteen lisäämistä ja elämiseen riittävää palkkaa.

Pari viikkoa ennen raportin julkaisua paikallisen tekstiilialan liiton johtaja löytyi ojasta kidutettuna ja tapettuna. Siinä varoitusta niille, jotka pohtivat ay-liikkeen riveihin liittymistä.

Kielletyt hedelmät -raporttimme suosituksia ei kannata käydä esittelemässä Israelissa. Maan parlamentti on hyväksynyt lain, joka kieltää kaikenlaiset boikotit Israelin kansainvälisen oikeuden vastaisesti perustettuja siirtokuntia kohtaan.

Oman työni kannalta on onnekasta, että Suomi on ensimmäisellä sijalla muun muassa lehdistön vapautta mittaavassa Press Freedom -indeksissä. Tohtoritutkija Merja Pentikäisen mukaan mediahuomio viekin meillä yritysvastuuta eteenpäin nopeammin kuin lainsäädäntö.

Suomessa riittää silti haasteita.

Suomalaiset yritykset vetoavat liikesalaisuuksiin eivätkä anna tietoa riskimaissa sijaitsevista alihankintaketjuistaan. Ne kertovat Meksikossa solmimiensa työehtosopimusten olevan "sisäisiä asiakirjoja" eikä niillä ole "resursseja" maakohtaisten tilinpäätöstietojen julkaisemiseen. Hienostunutta.

Ihmisoikeuspuolustajien, ay-aktiivien ja toisinajattelijoiden vaientaminen lisääntyy jatkuvasti, ja meilläkin joudutaan kiinnittämään entistä enemmän huomiota niin työntekijöiden kuin lähteinä toimivien ihmisten suojeluun.

Iso osa voimavaroista kuluu myös yritysten hiljaisuuden muurin yli kiipeämisessä.

Avoin yhteiskunta on kuitenkin välttämätöntä ihmisoikeuksien toteutumiseksi. Mitä enemmän meidän kaikkien halutaan olevan hiljaa sitä lujempaa meidän tulee huutaa.

Kolumnin kirjoittamisen jälkeen Andy Hall on haastettu Thaimaassa oikeuteen. Häntä syytetään Natural Fruit -tehtaan maineen loukkaamisesta. Finnwatchin kenttätutkimuksessa haastatellut työntekijät kertoivat Natural Fruitin maksavan laittoman alhaisia palkkoja, teettävän pakollisia ylitöitä ja takavarikoivan työntekijöiden passeja ja työlupia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia