Ihmisoikeusloukkauksia tutkineelle Andy Hallille tuomio Thaimaassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusloukkauksia tutkineelle Andy Hallille tuomio Thaimaassa

Brittitutkija paljasti Finnwatchin raportissa viisi vuotta sitten vakavia ongelmia siirtotyöläisten kohtelussa Thaimaassa. Kritiikin kohteena ollut yritys nosti syytteet, ja nyt Hall on tuomittu kunnianloukkauksesta.

Andy Hall

Andy Hallin oikeudenkäyntiprosessi on kestänyt jo viisi vuotta. Kuva: Teija Laakso.

Bangkokilainen oikeusistuin on tuominnut tänään brittiläisen tutkijan Andy Hallin maksamaan Natural Fruit -ananasmehuyhtiölle 10 miljoonan bahtin eli noin 260 000 euron vahingonkorvaukset kunnianloukkauksesta.

Asiasta kertoo suomalainen yritysten yhteiskuntavastuuta seuraava Finnwatch-järjestö, jonka tutkimukseen Hallin tuomio liittyy.

Hall paljasti vuonna 2013 vakavia siirtotyöläisiin kohdistuvia väärinkäytöksiä Natural Fruitin tehtailla Finnwatchin raportissa. Hän havaitsi muun muassa laittoman alhaisia palkkoja, siirtotyöläisten henkilöllisyystodistusten takavarikointia ja lapsityövoiman käyttöä.

Natural Fruit haastoi Hallin oikeuteen neljä erillistä kertaa kunnianloukkauksesta, vahinkojen aiheuttamisesta ja niin sanotusta tietokonerikoksesta. Nyt annettu tuomio liittyy Andy Hallin antamaan haastatteluun raportista Al-Jazeera-kanavalle.

”Olemme täysin kauhistuneita tuomiosta. Se tulee järkytyksenä. Päätös rajoittaa ilmaisunvapautta ja estää ihmisoikeusloukkausten paljastamisen. Sitä on vaikea käsittää”, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala tiedotteessa.

Tapaus oli jo kerran hylätty oikeudessa, mutta Natural Fruit valitti päätöksestä.

Siirtotyöläisten oikeuksien polkeminen on Thaimaassa yleistä, ja Hallin tuomion on pelätty vaikeuttavan heidän tukemistaan.

”Thaimaan oikeusjärjestelmä jatkaa yhä ihmisoikeuspuolustajien tukahduttamista loputtomilla oikeustapauksilla. Se on tehokas tapa estää kaikki julkinen kritiikki yhtiöitä kohtaan”, Vartiala toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia