Finnwatch-tutkijalle hyviä uutisia – yksi syytteistä hylätty | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Finnwatch-tutkijalle hyviä uutisia – yksi syytteistä hylätty

Ananasmehutehtaan väärinkäytöksiä Thaimaassa tutkineen Andy Hallin kunnianloukkaussyyte on kaatunut korkeimmassa oikeudessa. Syyskuun tuomio kuitenkin pysyy voimassa.

Andy Hall

Andy Hall tuomittiin syyskuussa kunnianloukkauksesta. Toinen samantyyppinen syyte sen sijaan kaatui. (Kuva: Teija Laakso) Kuva: Teija Laakso.

Thaimaan korkein oikeus on hylännyt syyttäjän sekä Natural Fruit -ananasmehutehtaan vetoomuksen siirtolaisuustutkija Andy Hallia vastaan nostetussa kunnianloukkaustapauksessa.

Oikeus vapautti Hallin syytteistä jo viime vuoden syyskuussa oikeusprosessissa tapahtuneisiin virheisiin vedoten, mutta tehdas vei tapauksen muihin oikeusasteisiin.

Hall kertoo lausunnossaan nostavansa nyt kaatuneen syytteen seurauksena vastasyytteen Natural Fruitia ja viranomaisia vastaan.

"En tee sitä henkilökohtaisten korvausten toivossa. On välttämätöntä nostaa nämä vastasyytteet yksinkertaisesti siksi, että minun on puolustauduttava Natural Fruitin häirinnältä, joka ei näytä vähenevän", hän sanoo.

Hall sai syytteet paljastettuaan siirtotyöläisiin kohdistuvia väärinkäytöksiä Natural Fruitin tehtaalla. Hän havaitsi muun muassa laittoman alhaisia palkkoja, siirtotyöläisten henkilöllisyystodistusten takavarikointia ja lapsityövoiman käyttöä. Tutkimustulokset julkaistiin vuonna 2013 suomalaisen Finnwatch-järjestön raportissa, ja Hall kertoi niistä myös medialle.

Natural Fruit nosti Hallia vastaan yhteensä neljä oikeusjuttua muun muassa kunnianloukkauksesta. Nyt ensimmäinen niistä näyttää olevan ohi, mutta muut oikeusjutut ovat yhä kesken. Myös Hallin syyskuussa saama tuomio pysyy voimassa. Hänet tuomittiin ehdonalaiseen vankeustuomioon ja sakkoihin kunnianloukkauksesta ja niin sanotuista tietokonerikoksista.

Siirtotyöläisten oikeuksien polkeminen on Thaimaassa yleistä, ja Hallin tuomion on pelätty vaikeuttavan heidän tukemistaan. Finnwatchin toiminnanjohtajan Sonja Vartialan mukaan syyskuun tuomio on jo vaikuttanut siihen, että siirtolaiset ja aktivistit eivät enää uskalla kertoa työntekijöihin kohdistuvista väärinkäytöksistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia