Tunisia

Nainen puolilähikuvassa, taustalla pensasaita.

Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö

Maailma.net aloittaa juttusarjan suomalaisista, jotka ovat päätyneet kansainvälisiin kehitys- ja ihmisoikeustehtäviin. Anna Autio on edistänyt Pohjois-Afrikan lehdistönvapautta, johtanut Maailmanpankin ihmisoikeusrahastoa ja tutkinut Kosovon ihmisoikeusloukkauksia. Hän on oppinut työssään realismia – mutta ei kyynisyyttä.
Nainen puolilähikuvassa kädet veistoksen ympärille. Taustalla tauluja seinällä.

Finlandia-hymni arabiaksi – Taiteilija Dora Dalila Cheffi yhdistelee mutkattomasti tunisialaisia ja suomalaisia vaikutteitta

Dora Dalila Cheffi muutti Suomesta uusvanhaan kotimaahansa Tunisiaan tekemään taidetta vuonna 2018. Hänen ensimmäisessä soolonäyttelyssään esillä oli muun muassa multimediainstallaatio, johon kuuluu arabiankielinen Finlandia-hymni.
Tunisialaiset poliitikot Bouthaina Elkorbi ja Yamen Akkari

Miten maasta tulee demokratia? – Sitä opetellaan Tunisiassa, jossa uuden polven poliitikot ovat optimisteja kompastuskivistä huolimatta

Yamen Akkari ja Bouthaina Elkorbi ovat Tunisian ensimmäisiä vapaan poliitikkosukupolven edustajia. Kahdeksan vuotta kansannousun jälkeen Tunisia on onnistunut muuttumaan diktatuurista monipuoluedemokratiaksi, jolla on vielä paljon parantamisen varaa. Suomessa vierailleet puolueaktiivit uskovat, että pohjoismainen malli voisi toimia Tunisiassakin.
Tunisian lippu

Tunisialaiset äänestivät ensimmäisissä demokraattisissa kunnallisvaaleissa sitten vallankumouksen – etenkin naiset ja nuoret innostuivat ehdolle

Tunisiassa valittiin yli 7 000 kunnanvaltuutettua viime sunnuntaina järjestetyissä vaaleissa. Vaikka äänestysprosentti jäi alhaiseksi, moni nuori oli innoissaan vaaleista, kertoo maassa vaalien aikaan vieraillut Demo ry:n ohjelmakoordinaattori Emma Pajunen.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.

Näkökulma: Tunisia talvehtii, viha muhii

Tunisian sisämaan syrjäseuduilla näköalattomuus ruokkii suuttumusta ja väkivaltaa, kirjoittaa Laura-Mai Gaveriaux.

Nobel-palkinto Tunisian rauhantyölle

Demon toiminnanjohtaja Tiina Kukkamaa-Bah kiittelee Nobelin myöntämistä demokratiakehitykselle.

Tunisia – Arabimaailman toivo?

Vaikka Tunisian kansalaisyhteiskunta on puhjennut kukkaan ja maa täyttää jo joitakin demokratian piirteitä, itsekehuun ei kuitenkaan ole vielä varaa tuudittautua, kirjoittaa Johannes Jauhiainen.

EU:lle kritiikkiä rajavalvonnan ulkoistamisesta

Tunisian kanssa allekirjoitettu liikkuvuuskumppanuussopimus siirtää vastuuta rajavalvonnasta Tunisialle, kritisoi joukko järjestöjä.

Tunisia sai vihdoin perustuslain

Demo ry pitää perustuslakiprosessin onnistumisen kannalta keskeisenä, että uskonnollinen Ennahda sitoutui vuoropuheluun ja kaikki osapuolet olivat valmiita kompromisseihin.

Tutkija: Uskonnonvapaus on kaventunut arabikevään maissa

Arabikevät ei ole lunastanut sille asetettuja odotuksia demokratiasta ja laajemmista kansalaisvapauksista, vaan uskonnon kohdalla on otettu jopa takapakkia, sanoo Suomessa vieraillut Brian J. Grim.

Pettymys vallankumoukseen valtaa alaa Tunisiassa

Tunisiaa on pidetty onnistuneena esimerkkinä arabikeväästä, mutta alun optimismi on vaihtumassa turhautumiseen, kertovat Suomessa vierailleet tunisialaiset.

Luottamus hallitukseen romahti Tunisiassa

Kyselyn mukaan jatkuvat talousvaikeudet saattavat selittää epäluottamuksen kasvua.

Rap johti vankilaan Tunisiassa

Tunisialainen rapmuusikko sai kahden vuoden vankilatuomion musiikkinsa poliisia kritisoivan luoneen vuoksi.

Tunisian vallankumous toisella vedenjakajallaan

Yksi Tunisian suurimmista haasteista on, että vallasta kilpailee poliittisesti kokemattomia toimijoita, joille vallan käyttäminen on kysymysmerkki, kirjoittaa Eerikki Vainio.

Näkökulma: Kolmannen kevään koittaessa

Ilkka Lehdonmäki toivoo, että arabimaailman kansannousut toisivat mukanaan demokratian ja rauhan.

Tunisia isännöi sosiaalifoorumin

Tunisialaiset kansalaisjärjestösktivistit uskovat sosiaalifoorumin auttavan vahvistamaan arabimaiden kansalaisverkostoja, sanoo Justin Hyatt.

Amnesty: Tunisian ihmisoikeustilanteessa takapakkia

Syrjäytetyn presidentti Ben Alin jälkeinen ihmisoikeustilanteen kohentuminen on pysähtynyt nykyhallituksen aikana.
Tilaa aihepiirin Tunisia RSS-syöte