Uutiset Tunisian kehitys

Tunisialaiset äänestivät ensimmäisissä demokraattisissa kunnallisvaaleissa sitten vallankumouksen – etenkin naiset ja nuoret innostuivat ehdolle

Tunisiassa valittiin yli 7 000 kunnanvaltuutettua viime sunnuntaina järjestetyissä vaaleissa. Vaikka äänestysprosentti jäi alhaiseksi, moni nuori oli innoissaan vaaleista, kertoo maassa vaalien aikaan vieraillut Demo ry:n ohjelmakoordinaattori Emma Pajunen.
Tunisian lippu
Tunisia otti askeleen eteenpäin demokratiakehityksessä viime sunnuntaina, kun maassa järjestettiin ensimmäiset demokraattiset kunnallisvaalit vallankumouksen jälkeen. (Kuva: Keith Roper / CC BY 2.0)

Tunisiassa on järjestetty ensimmäiset kunnallisvaalit sitten vuoden 2011 vallankumouksen. Sunnuntaina järjestettyjen vaalien lopullisia tuloksia odotetaan tänään, mutta alustavien tietojen mukaan eniten ääniä saavat sitoutumattomat ehdokkaat sekä samaan hallituskoalitioon kuuluvat puolueet, islamilainen Ennahda sekä maallinen Nidaa Tounes.

”Ensimmäisillä demokraattisilla paikallisvaaleilla on todella iso merkitys Tunisiassa. Tarjolla oli yli 7 000 paikkaa, ja ehdolla oli valtava määrä uusia poliitikkoja”, kertoo demokratia-alan kehitysyhteistyötä tekevän Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö – Demo ry:n ohjelmakoordinaattori Emma Pajunen, joka vieraili maassa vaalien aikaan.

Kunnallisvaaleissa oli ehdolla yli 57 000 ihmistä. Pajunen kertoo, että heistä yli puolet oli alle 35-vuotiaita ja noin puolet naisia. Nuorille ja naisille sekä vammaisille oli ehdokaslistoissa omat kiintiöt, mutta esimerkiksi nuorten määrä ylitti lopulta vaaditun minimitason.

Demo tukee maan pääkaupungissa Tunisissa politiikkakoulua, jossa muun muassa koulutetaan poliittisesti aktiivisia nuoria esimerkiksi monipuoluedemokratiasta ja osallistavasta politiikasta. Myös sen opiskelijoita asettui ehdolle kunnallisvaaleissa.

”Nuoret ehdokkaat olivat täpinöissään vaaleista. He ovat ylpeitä siitä, että Tunisia on demokratian edelläkävijämaa ja ajattelevat, että vaikka demokratia etenee hitaasti, eteenpäin mennään. Myös naisehdokkailla on ollut kova draivi viedä eteenpäin naisten oikeuksia”, Pajunen kertoo.

Turhautuminen kasvaa

Tunisialaiset syrjäyttivät vuoden 2011 vallankumouksessa maata lähes 25 vuotta hallinneen diktaattori Zine el-Abidine Ben Alin. Tapahtumat johtivat demokratiaa vaativiin mielenosoituksiin läpi arabimaiden, mutta Tunisiaa on pidetty lopulta lähes ainoana onnistuneena esimerkkinä siirtymisestä demokratiaan.

Maassa on uusi perustuslaki, ja se järjesti vuonna 2014 onnistuneesti parlamenttivaalit sekä presidentinvaalit. EU-tarkkailijoiden mukaan myös kunnallisvaalit sujuivat pääosin reilusti.

Kunnallisvaaleja on pidetty tärkeänä Tunisian demokratiakehityksen kannalta, sillä Ben Alin aikaan maassa oli vahva keskushallinto, joka nimitti kunnallispoliitikot. Nyt maan tavoitteena on siirtää asteittain valtaa kunnille. Ensimmäisenä niille siirretään muun muassa teiden kunnossapito ja jätehuolto.

Kunnallisvaaleja kuitenkin lykättiin neljä kertaa lainopillisten kiemuroiden ja valmistautumisen takia, ja lopulta äänestysprosenttikin jäi noin 35:een.

Syynä on pidetty muun muassa sitä, että tunisialaiset ovat turhautuneita maan työttömyyteen, köyhyyteen, korruptioon ja poliitikkojen kiistoihin. Pajusen mukaan äänestysprosenttiin vaikutti luultavasti myös se, että valmistautumisaika jäi lyhyeksi, eikä monella äänestäjällä ollut riittävästi tietoa vaaleista.

Vaaleissa oli tiukat säännöt esimerkiksi siitä, miten tasapuolinen median pitää olla ja missä kampanjointia saa tehdä. Siksi ne eivät juuri näkyneet katukuvassa.

Tunisialais-brittiläinen tutkija Intissar Kherigi arvioi, että siitä huolimatta kunnallisvaaleilla voi olla suuri merkitys demokratian kannalta. Tähän mennessä puoluepolitiikka on ollut pitkälti ideologista, mutta kunnallispolitiikka pakottaa puolueet keskittymään paikalliseen tasoon ja konkreettisiin ratkaisuihin, hän kirjoittaa Middle East Eye -uutissivustolla.

Tunisian kehitys politiikkademokratiahallintokansalaisyhteiskunta Tunisia Demo ry

Lue myös

Tunisialaiset poliitikot Bouthaina Elkorbi ja Yamen Akkari

Miten maasta tulee demokratia? – Sitä opetellaan Tunisiassa, jossa uuden polven poliitikot ovat optimisteja kompastuskivistä huolimatta

Yamen Akkari ja Bouthaina Elkorbi ovat Tunisian ensimmäisiä vapaan poliitikkosukupolven edustajia. Kahdeksan vuotta kansannousun jälkeen Tunisia on onnistunut muuttumaan diktatuurista monipuoluedemokratiaksi, jolla on vielä paljon parantamisen varaa. Suomessa vierailleet puolueaktiivit uskovat, että pohjoismainen malli voisi toimia Tunisiassakin.

Näkökulma: Tunisia talvehtii, viha muhii

Tunisian sisämaan syrjäseuduilla näköalattomuus ruokkii suuttumusta ja väkivaltaa, kirjoittaa Laura-Mai Gaveriaux.

Nobel-palkinto Tunisian rauhantyölle

Demon toiminnanjohtaja Tiina Kukkamaa-Bah kiittelee Nobelin myöntämistä demokratiakehitykselle.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen