Huoli Tunisian demokratiasta kasvaa – Presidentti päätti pitää parlamentin toiminnan keskeytyksissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Huoli Tunisian demokratiasta kasvaa – Presidentti päätti pitää parlamentin toiminnan keskeytyksissä

Tunisiassa on kuukauden ajan keskusteltu siitä, onko maan presidentti Kais Saied syyllistynyt vallankaappaukseen vai ei erottaessaan pääministerin ja jäädyttäessään parlamentin toiminnan. Nyt presidentin itsevaltaiset otteet ovat koventuneet.

Tunisian lippu

Tunisian demokratia on viimeisen kuukauden aikana ottanut takapakkia, sillä presidentti on jäädyttänyt parlamentin toiminnan ja erottanut pääministerin. Kuva: Keith Roper / CC BY 2.0.

Tunisian presidentti Kais Saied on päättänyt pidentää parlamentin toiminnan keskeytystä. Kansainvälisten medioiden mukaan presidentti ilmoitti eilen, että parlamentin toiminta on jäädytetty, kunnes toisin ilmoitetaan.

Ilmoitus herättää lisää huolta Tunisian demokratiakehityksestä, sillä maassa on viimeisen kuukauden ajan keskusteltu siitä, onko Saied kaapannut vallan vai ei.
Saied ilmoitti heinäkuun 25. päivänä erottavansa pääministerin ja jäädyttävänsä 30 päiväksi parlamentin toiminnan. Hän vetosi perustuslakiin, jonka mukaan presidentti voi toimia näin, mikäli maata kohtaa välitön uhka ja parlamentin puhemiestä sekä pääministeriä on konsultoitu.

Uutistoimisto Al-Jazeeran toimisto suljettiin, parlamentaarikoilta poistettiin immuniteetti ja tuomareita, poliitikkoja ja liikemiehiä on asetettu kotiarestiin tai kielletty matkustamasta.

Osa edelliseen hallintoon pettyneistä tunisialaisista on kannattanut Saiedin kovia otteita, mutta monet asiantuntijat ja vastustajat ovat pitäneet tämän toimia vallankaappauksena. Nyt 30 päivän määräaika on joka tapauksessa lähellä.

Tilanne on herättänyt huomiota myös länsimaissa, sillä Tunisiaa on pidetty ainoana maana, joka onnistui muuttumaan demokratiaksi Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maiden vuonna 2011 tapahtuneiden kansannousujen seurauksena.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Saiedin on määrä puhua julkisesti päätöksistään lähipäivinä. Hän ei ole vielä nimittänyt uutta pääministeriä tai ilmoittanut muutakaan suunnitelmaa siitä, miten maata jatkossa johdetaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia