Uutiset Tunisian kehitys

Huoli Tunisian demokratiasta kasvaa – Presidentti päätti pitää parlamentin toiminnan keskeytyksissä

Tunisiassa on kuukauden ajan keskusteltu siitä, onko maan presidentti Kais Saied syyllistynyt vallankaappaukseen vai ei erottaessaan pääministerin ja jäädyttäessään parlamentin toiminnan. Nyt presidentin itsevaltaiset otteet ovat koventuneet.
Tunisian lippu
Tunisian demokratia on viimeisen kuukauden aikana ottanut takapakkia, sillä presidentti on jäädyttänyt parlamentin toiminnan ja erottanut pääministerin. (Kuva: Keith Roper / CC BY 2.0)

Tunisian presidentti Kais Saied on päättänyt pidentää parlamentin toiminnan keskeytystä. Kansainvälisten medioiden mukaan presidentti ilmoitti eilen, että parlamentin toiminta on jäädytetty, kunnes toisin ilmoitetaan.

Ilmoitus herättää lisää huolta Tunisian demokratiakehityksestä, sillä maassa on viimeisen kuukauden ajan keskusteltu siitä, onko Saied kaapannut vallan vai ei.
Saied ilmoitti heinäkuun 25. päivänä erottavansa pääministerin ja jäädyttävänsä 30 päiväksi parlamentin toiminnan. Hän vetosi perustuslakiin, jonka mukaan presidentti voi toimia näin, mikäli maata kohtaa välitön uhka ja parlamentin puhemiestä sekä pääministeriä on konsultoitu.

Uutistoimisto Al-Jazeeran toimisto suljettiin, parlamentaarikoilta poistettiin immuniteetti ja tuomareita, poliitikkoja ja liikemiehiä on asetettu kotiarestiin tai kielletty matkustamasta.

Osa edelliseen hallintoon pettyneistä tunisialaisista on kannattanut Saiedin kovia otteita, mutta monet asiantuntijat ja vastustajat ovat pitäneet tämän toimia vallankaappauksena. Nyt 30 päivän määräaika on joka tapauksessa lähellä.

Tilanne on herättänyt huomiota myös länsimaissa, sillä Tunisiaa on pidetty ainoana maana, joka onnistui muuttumaan demokratiaksi Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maiden vuonna 2011 tapahtuneiden kansannousujen seurauksena.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Saiedin on määrä puhua julkisesti päätöksistään lähipäivinä. Hän ei ole vielä nimittänyt uutta pääministeriä tai ilmoittanut muutakaan suunnitelmaa siitä, miten maata jatkossa johdetaan.

Tunisian kehitys politiikkademokratiahallinto Tunisia

Lue myös

Nainen kahden laatikon välissä äänestyslippujen kanssa.

Moni tunisialainen haikaili vahvan johtajan perään, ja toive toteutui, kun presidentti nappasi vallan itselleen – Nyt edessä voi olla paluu itsevaltiuden aikaan, varoittaa tutkija

Tunisia on arabimaista ainoa, josta tuli vuoden 2011 kansannousujen jälkeen demokratia. Heinäkuun lopussa maan presidentti Kais Saied kuitenkin erotti pääministerin ja jäädytti parlamentin toiminnan. Ihmisoikeusaktivisti Nosra Ayari uskoo, että maan demokratia kestää, tutkija Monica Marksin mukaan riski diktatuuriin paluusta on suuri.
Tunisialaiset poliitikot Bouthaina Elkorbi ja Yamen Akkari

Miten maasta tulee demokratia? – Sitä opetellaan Tunisiassa, jossa uuden polven poliitikot ovat optimisteja kompastuskivistä huolimatta

Yamen Akkari ja Bouthaina Elkorbi ovat Tunisian ensimmäisiä vapaan poliitikkosukupolven edustajia. Kahdeksan vuotta kansannousun jälkeen Tunisia on onnistunut muuttumaan diktatuurista monipuoluedemokratiaksi, jolla on vielä paljon parantamisen varaa. Suomessa vierailleet puolueaktiivit uskovat, että pohjoismainen malli voisi toimia Tunisiassakin.
Tunisian lippu

Tunisialaiset äänestivät ensimmäisissä demokraattisissa kunnallisvaaleissa sitten vallankumouksen – Etenkin naiset ja nuoret innostuivat ehdolle

Tunisiassa valittiin yli 7 000 kunnanvaltuutettua viime sunnuntaina järjestetyissä vaaleissa. Vaikka äänestysprosentti jäi alhaiseksi, moni nuori oli innoissaan vaaleista, kertoo maassa vaalien aikaan vieraillut Demo ry:n ohjelmakoordinaattori Emma Pajunen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.