Kaakkois-Aasia

Viljelijä riisipellolla.

Vahinkovakuutukset ja tarkemmat sääennusteet auttavat Kaakkois-Aasian viljelijöitä varautumaan ilmastoriskeihin

Neljässä Kaakkois-Aasian maassa on käynnissä hanke, jossa autetaan viljelijöitä sopeutumaan ilmastonmuutokseen esimerkiksi aiempaa tarkempien sääennusteiden avulla. Kaikkeen ei voi sopeutua, ja siksi viljelijöille tarjotaan myös vakuutuksia.
Mies puolilähikuvassa puisen seinän edessä.

Kimmo Kososen tehtävänä on vakuuttaa maailman johtajat siitä, että lapsia kannattaa opettaa heidän omalla äidinkielellään – ”En olisi yliopistoon mennessäni arvannut, missä olen nyt”

Sadat miljoonat lapset eivät opi koulussa juuri mitään. Osasyynä on, että opetus tapahtuu kielellä, jota he eivät ymmärrä. Suomen Lähetysseuran asiantuntija Kimmo Kosonen on tehnyt yli 20 vuotta työtä ongelman ratkaisemiseksi. Työ vaatii ennen kaikkea kärsivällisyyttä.
Naisia käsittelemässä muovijätettä

Raportti: Kiinan muovijätteen tuontikielto käänsi jätevirran Kaakkois-Aasian maihin

Kiinan päätös kieltää muovijätteen tuonti maahan on toisaalta vähentänyt jätteiden vientiä, toisaalta ohjannut muovijätettä muihin maihin, joissa sääntely on lepsumpaa. Järjestöjen mielestä paras ratkaisu on vähentää kertakäyttömuovin valmistusta ylipäätään.
Väkijoukko

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.
Poika ja veneitä Mekong-joella Laosissa

”Ekologinen aikapommi” – Mekong-joen padot uhkaavat viedä elannon miljoonilta

Mekong-joessa on eliölajeja toiseksi eniten maailmassa. Valtavat patohankkeet ovat kuitenkin johtamassa kalakantojen katoamiseen.

E-jätteen määrä paisuu Itä- ja Kaakkois-Aasiassa

Nousevat tulot ja myös muoti-ilmiöt ovat saaneet ihmiset hankkimaan yhä lisää elektronisia laitteita. Tuloksena on yhä enemmän jätettä, joka usein käsitellään laittomasti, kertoo tutkimus.

Orjuus ei ole vain historiaa

Monet Laosista Thaimaahan töihin värvätyt jonottavat rajatarkastuksissa täysin tietämättöminä siitä, että perillä odottaa palkaton pakkotyö, kirjoittaa Hannu Pesonen.

Yhdessä kohti uutta alkua

Voimakas talouskasvun tuoma eriarvoistuminen ja muuttoliikke ovat synnyttäneet sivutuotteena ihmiskaupan Kaakkois-Aasiassa, kertoo Salla Matilainen.

Tutkimus: Jopa kolmannes malarialääkkeistä väärennöksiä

Väärennetyt ja tehottomat lääkkeet vaarantavat ihmishenkiä, sanoo tutkimusta johtanut Joel Breman.

Järjestöt Mekongin patohankkeesta: "Pöyry kuin asekauppias"

Ympäristöjärjestöt haluavat suomalaisen konsulttiyhtiön vastuuseen sen suositteleman patohankkeen ympäristövaikutuksista.

Singaporen kotiapulaiset saamassa vapaapäivän

Ulkomaalaiset kotiapulaiset ovat saamassa yhden vapaapäivän viikossa, mutta poru asiasta jatkuu.

Köyhistä maista tullut työvoima riiston kohteena Singaporessa

Bangladeshilaisten rakennustyöläisten helmikuinen lakko muistutti riistosta, joka jatkuu vauraan Singaporen nurjalla puolella.

Laiton eläinkauppa riesaa Kaakkois-Aasiaa

Maailmalla käydään laitonta eläinkauppaa miljardien eurojen arvosta. Suuri osa kaupasta
kytkeytyy Kaakkois-Aasiaan, jossa metsästystä, salakuljetusta ja
kaupankäyntiä helpottaa uhanalaisia eläimiä koskevan
lainsäädännön keskeneräisyys.

Lapsia varjellaan taantumalta Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maat ehkäisevät lapsityövoiman kasvua ja taantuman muita kielteisiä vaikutuksia lapsiin välttämällä sosiaaliturvan leikkaamista.

Kambodzan hirmuhallitsijat vihdoin oikeuteen


Kauan odotettu oikeudenkäynti punakhmerien
hirmuhallinnon entisiä johtajia vastaan alkaa pian Kambodžassa.
Maolaiset punakhmerit surmasivat valtakaudellaan 1975-1979 lähes kaksi
miljoonaa kambodžalaista.
Valtioiden turvallisuus menee usein ihmisoikeuksien edelle Kaakkois-Aasiassa

Menneen vuoden tapahtumat osoittavat, että ihmisten oikeudet jäävät usein valtioiden oikeuksien ja turvallisuuden takaamisen jalkoihin Kaakkois-Aasian maissa. Uusikaan vuosi ei lupaa tilanteeseen kummoista parannusta.

Suuri järjestöfoorumi suunnitteilla ASEM-kokouksen kylkeen

Syksyllä 2006 maailman katseet kohdistuvat Suomeen, joka tuolloin toimii EU:n puheenjohtajamaana ja saa Aasian ja Euroopan huippukokouksen yhteydessä arvokkaita vieraita. Kansalaisjärjestöjen työlistalla on ASEM-kokouksen varjokokous, josta odotetaan Suomen kaikkien aikojen suurinta kehityspoliittista tapahtumaa.
Logo, jossa puhekuplan mallinen keltaisella ruudutettu pallo.

Aasian katastrofi

Joulukuun 26. päivä 2004 Kaakkois-Aasiassa Indonesian Sumatran saaren läheisyydessä tapahtui merenalainen maajäristys, jonka seurauksena valtavat hyökyaallot pyyhkivät alueen rantoja ja yli 150 000 ihmistä sai surmansa. Uutisia avustustöiden etenemisestä sekä tietoa hätäavun lahjoitusnumeroista ja -tileistä koottuna tämän linkin taakse.

Kiinan patohankkeita vastustetaan kotona ja naapurimaissa

Kiinan kiivas talouskasvu ahnehtii alati lisää energiaa. Uutta vesivoimaa aiotaan hankkia valjastamalla viimeiset vapaat joet ja järvet Tiibetiä myöten. Hankkeita vastustetaan sekä Kiinassa että jokien alajuoksulla Kaakkois-Aasiassa. Myös maailman suurin vesivoimahanke Jangtsejoella etenee vuosia jatkuneesta väittelystä ja kansainvälisestä kritiikistä huolimatta.
Tilaa aihepiirin Kaakkois-Aasia RSS-syöte