Uutiset Lasten oikeudet

Tutkimus: Kaakkois-Aasian turistit näkevät usein lasten riistoa

Kerjäläislapsille annetut rahat päätyvät hyvin harvoin itse lapsille, opastaa World Vision.
(Kuva: Francois de Halleux / cc 2.0)

Kaakkois-Aasian matkailijat kaipaavat turismiteollisuudelta toimia lasten riiston lopettamiseksi. Useimmat alueella matkaavat ovat kohdanneet lasten kaltoinkohtelua ja monet haluaisivat tietoa siitä, mitä heidän pitäisi tehdä, käy ilmi kehitysyhteistyöjärjestö World Visionin ja Western Sydney -yliopiston tuoreesta raportista.

Raportin mukaan 95 prosenttia turisteista on nähnyt jonkinlaista lasten kaltoinkohtelua, kuten kerjäämistä, kaupustelua tai muuta työntekoa. Useimmat tietävät, että turismi lisää lasten kaltoinkohtelun riskiä, mutta harva kuitenkin osaa nähdä esimerkiksi kerjäläislapset mahdollisina uhreina, raportissa kerrotaan.

Kyselyyn osallistui 268 matkailijaa, jotka olivat kotoisin muun muassa Australiasta, Isosta-Britanniasta ja Yhdysvalloista. Haastattelut tehtiin Thaimaassa, mutta monet turistit vierailivat myös Kambodžassa, Laosissa ja Vietnamissa.

"Turisteille saattaa olla todella vaikeaa olla auttamatta kerjääviä tai kaupustelevia lapsia. On kuitenkin hyvä muistaa, että annetut rahat valitettavasti hyvin harvoin päätyvät lapselle. Taustalla on usein aikuisia, jotka käyttävät hyväksi sekä lapsia että turistin kokemaa ahdistusta ja auttamishalua", sanoo lasten oikeuksien neuvonantaja Annette Gothóni Suomen World Visionista.

World Visionin ja sen yhteistyökumppaneiden Child Safe Tourism -sivuston mukaan Kaakkois-Aasiassa matkaava turisti voi esimerkiksi raportoida lasten hyväksikäytöstä eteenpäin, antaa rahansa mieluummin lapsia tukeville järjestöille, kysyä luvan ennen valokuvausta sekä muistaa, että liika lasten kanssa veljeily ja lahjojen antaminen voi johtaa siihen, että nämä pitävät kaikkia tuntemattomia vaarattomina.

Lasten oikeudet köyhyyslapsetturismi Kaakkois-Aasia Suomen World Vision

Lue myös

Poika kantaa raskasta puupölkkyä

Selvitys: Talouskasvusta huolimatta lapsityövoiman riski on monissa tuottajamaissa yhä suuri

Hulppean talouskasvun maissakin lapsityövoima on yhä sitkeä ongelma. Hyödyt eivät ole vielä valuneet kaikkein köyhimmille, toteaa konsulttiyhtiö Verisk Maplecroft selvityksessään.
Nainen pesee astiaa kumartuneena

Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa

Boko Haram käyttää tyttöjä muun muassa seksikumppaneina sekä panttivankeina, joiden avulla se kiristää viranomaisia vapauttamaan omia jäseniään vankilasta. Vangittujen tyttöjen synnyttämistä poikalapsista kasvatetaan uusia taistelijoita.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.
Nainen maissipellolla

Lohkoketjuteknologia auttaa pienviljelijöitä Jamaikalla – Mahdollistaa lainan saamisen jopa ilman pankkitiliä

Iso osa maailman pienviljelijöistä on kokonaan pankkipalvelujen ulkopuolella. Jamaikalainen startup-yritys hyödyntää lohkoketjuteknologiaa, jonka avulla viljelijät voivat saada mikroluottoja ilman takuita tai edes pankkitiliä.