Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.

Väkijoukko

Kännykkä ja internet ovat parantaneet filippiiniläisen ja muiden aasialaisten mahdollisuuksia jakaa ja saada tietoa, mutta moni valtio on viime aikoina kiristänyt sensuuria somessa. Kuva: Kara Santos / IPS.

(IPS) -- Internetillä oli merkittävä rooli Kaakkois-Aasian demokratiakehityksessä, jota pidettiin lupaavana vielä muutama vuosi sitten. Nyt demokratia menee takapakkia ja vapaus kutistuu myös netissä, Freedom Housen selvitys kertoo.

Kaakkois-Aasian maiden talous on ollut viime vuodet kasvussa ja demokratia näytti vahvistuvan: Malesiassa pidettiin vapaat vaalit, Indonesia ryhtyi kitkemään korruptiota ja Kambodžassa parannettiin tekstiilityöläisten asemaa.

”Internet auttoi oikeuksia vaatineita liikkeitä kasvamaan. Media ja järjestöt alkoivat hyödyntää nettiä yhä enemmän, mikä vahvisti toivoa paremmasta”, Freedom Housen Aasian-tutkija Madeline Earp sanoo.

Toivo demokratiasta on kuitenkin himmentynyt valtioiden otteiden kovennuttua. Thaimaan sotilasvallankaappaus ja oppositiopuolueen hajottaminen Kambodžassa kertovat siitä.

Myanmar paha pettymys

Viime vuotta koskevan raportin mukaan kahdeksasta tutkitusta Kaakkois-Aasian maasta netin vapaus väheni seitsemässä.

”Sensuuri on voimistunut. Pahimmat pettymykset ovat Myanmar ja Kambodža”, Earp sanoo.

Myanmarissa on hiljan pidätetty toimittajia ja valeuutiset yllyttävät väkivaltaan muslimeja vastaan. Raportin mukaan maassa on nyt enemmän journalisteja telkien takana kuin sotilashallituksen viimeisinä vuosina.

Kambodžassa suljettiin riippumaton sanomalehti ja tehtaiden laittomuuksia paljastavia aktivisteja pidätetään. Thaimaassa käytetään majesteettirikoksia koskevia tiukkoja lakeja vaientamaan arvostelua. Filippiineillä kasvava joukko ”mielipiteenmuokkaajia” levittää hallitukselle suopeaa propagandaa.

Freedom Housen mukaan vapaus lisääntyi ainoastaan Malesiassa. Sekin johtui pääasiassa netinkäyttäjien määrän kasvusta, jonka perässä sensorit eivät pysyneet. Maa näyttää kuitenkin noudattavan naapureiden suuntausta: surffailun lisääntyminen tuo lisää rajoituksia.

”Malesia on sensuroinut uutissivustoja, ja ainakin yksi henkilö on tuomittu Facebook-postauksen vuoksi”, Earp kertoo.

Esimerkkinä Suuri palomuuri

Freedom House näkee kehityksen taustalla Kiinan, joka on ollut kolme viime vuotta eniten netinkäyttöä rajoittava maa maailmassa. Suuri palomuuri valvoo tietoverkkoja Kiinassa.

Kiinalaiset sensorit tuhoavat ei-toivotut viestit, mikä johtaa välillä järjettömyyksiin. Hiljan löydetty uusi kovakuoriaislaji sai nimen presidentti Xi Jinpingin mukaan, mutta asiaa koskeva viestittely sensuroitiin. Otus osoittautui petomaiseksi, minkä pelättiin loukkaavan presidenttiä.

”Vietnam jäljittelee Kiinan menetelmiä pidättäessään bloggareita ja aktivisteja sosiaalisen median käytön perusteella”, Earp kertoo.

Lehdistönvapautta puolustavan Southeast Asian Press Alliancen johtaja Ed Legaspi muistuttaa, että muutama vuosi sitten some oli turvasatama yhteiskunnalliselle aktivismille. ”Nyt someyhtiöt ovat liian innokkaita yhteistyöhön itsevaltaisten hallitusten kanssa eivätkä tee mitään suojellakseen omia käyttäjiään.”

Kambodžassa, Malesiassa ja Indonesiassa on vaalivuosi. Valtaapitävät käyttävät somea yhä taitavammin omaksi hyödykseen samalla kun toisinajattelua tukahdutetaan ja kansalaisten netinkäyttöä suitsitaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia