Lehdistönvapauden, ilmaisunvapauden ja ihmisoikeuksien loukkaukset ovat pahentuneet Zimbabwessa vuodenvaihteen jälkeen. ”Näet, että toimittajaa viedään jalkaraudoissa oikeuteen tviittaamisen takia. Luonnollisesti alat miettiä, onko seuraava juttusi henkesi arvoinen”, toteaa tutkiva journalisti Tawanda Majoni.
Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Zimbabwen itsevaltainen ja pitkäaikainen presidentti Robert Mugabe ryhtyi vuosituhannen vaihteessa jakamaan valkoisten omistamia suurtiloja mustille. Nyt uusi presidentti on luvannut jakaa maat uudelleen ihonväristä ja poliittisesta kannasta riippumatta.
Runoilija, muusikko ja kansalaisaktivisti Nkosilathi Emmanuel Moyo sanoo, ettei Zimbabwe ole muuttunut parempaan suuntaan presidentti Robert Mugaben puolentoista vuoden takaisesta erosta huolimatta, päin vastoin. Toisinajattelijoita painostetaan yhä kovemmin, mutta Moyo aikoo palata.
Zimbabwen turvallisuusjoukot tukahduttivat viime viikolla rajusti kansalaisten protestit. Maassa vastikään käyneen Helsingin yliopiston tutkijan Obert Hodzin mukaan hallinnon on yhä helppo turvautua vanhaan sortojärjestelmään, sillä uudistuksia ei ole tehty tarpeeksi.
Zimbabwessa on maanantaisten vaalien jälkeen siepattu, hakattu ja raiskattu kymmeniä ihmisiä ja useita on kuollut armeijan luoteihin. Väkivalta opposition edustajia kohtaan kiihtyi viikonloppuna.
Heinäkuussa järjestettävissä Zimbabwen presidentin- ja parlamenttivaaleissa on ehdolla vain vähän naisia. Kriitikoiden mukaan naiset pelattiin ulos jo huhtikuisissa esivaaleissa: pääpuolueiden listoille heitä kelpuutettiin vain vähän.
Valmisteilla olevaa lakia tietokone- ja kyberrikoksista perustellaan terrorismin torjunnalla, mutta sananvapauden puolustajat pelkäävät sen suitsivan ilmaisunvapauden rippeetkin.