Ihmisoikeusjärjestöt: Zimbabwen lopetettava väkivaltaisuudet oppositiota kohtaan ja tutkittava armeijan toimet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusjärjestöt: Zimbabwen lopetettava väkivaltaisuudet oppositiota kohtaan ja tutkittava armeijan toimet

Zimbabwessa on maanantaisten vaalien jälkeen siepattu, hakattu ja raiskattu kymmeniä ihmisiä ja useita on kuollut armeijan luoteihin. Väkivalta opposition edustajia kohtaan kiihtyi viikonloppuna.

Emmerson Mnangagwa

Zimbabwen presidentti Emmerson Mnangagwa saapuu Waterkloofin lentotukikohtaan kesäkuussa 2018. Kuva: GovernmentZA / CC BY-ND 2.0.

Amnesty International ja Human Rights Watch vaativat Zimbabwea lopettamaan opposition edustajien ahdistelun ja pidätykset ja aloittamaan puolueettoman tutkinnan armeijan osuudesta vaalien jälkeisiin väkivaltaisuuksiin. HRW todisti, miten mellakkapoliisit ja sotilaat hakkasivat kaduille kerääntyneitä ihmisiä ennen vaalitulosten julkistamista perjantaina.

Amnestyn mukaan perjantaihin mennessä ainakin kuusi ihmistä oli kuollut armeijan luoteihin ja yli kuusikymmentä pidätetty summittaisesti.

Turvallisuusjoukkojen väkivalta oppositiota kohtaan kiihtyi perjantain ja lauantain välisenä yönä ja jatkui sunnuntaina, raportoi The Guardian. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kymmeniä ihmisiä on siepattu, hakattu ja raiskattu.

”Viranomaisten on osoitettava oikeaa johtajuutta ja turvattava tavallisten ihmisten oikeus käyttää sananvapauttaan ja osoittaa mieltään”, sanoi Amnestyn eteläisen Afrikan aluejohtaja Deprose Muchena.

Armeija on kieltänyt osallisuutensa viikonlopun väkivaltaisuuksiin. The Guardianin mukaan poliisi ei sunnuntaina ilmestynyt paikalle itse koolle kutsumaansa lehdistötilaisuuteen.

Väkivaltaisuudet alkoivat, kun viime viikon maanantaina järjestettyjen presidentinvaalien tulosten julkistaminen viivästyi ja oppositio lähti kadulle osoittamaan mieltään. Perjantaina julkistettujen vaalitulosten mukaan hallitsevan Zanu-PF-puolueen ehdokas, diktaattori Robert Mugaben oikeana kätenä tunnettu Emmerson Mnangagwa voitti vaalit 50,8 prosentin ääniosuudella.

Virallisten tulosten mukaan oppositiota edustavan MDC-puolueen Nelson Chamisa sai 44,3 prosenttia äänistä. Chamisa ei ole hyväksynyt vaalitulosta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia