Uutiset Sananvapaus ja media

Lehdistönvapaustilanne heikkenee Zimbabwessa – Tutkivan toimittajan ammatista on tullut vaarallinen, sillä tviitti voi viedä telkien taa

Lehdistönvapauden, ilmaisunvapauden ja ihmisoikeuksien loukkaukset ovat pahentuneet Zimbabwessa vuodenvaihteen jälkeen. ”Näet, että toimittajaa viedään jalkaraudoissa oikeuteen tviittaamisen takia. Luonnollisesti alat miettiä, onko seuraava juttusi henkesi arvoinen”, toteaa tutkiva journalisti Tawanda Majoni.
Mies radiostudiossa selkä päin kameraa.
Journalistin ammatti on Zimbabwessa ollut erityisen vaarallinen tutkiville toimittajille, joilla toisaalta on erittäin runsaasti tutkittavaa. Zimbabwe on maailman korruptoituneimpia maita, jossa sananvapauden käytöllä on hintansa. (Kuva: Jeffrey Moyo / IPS)

(IPS) -- Vanhan vitsin mukaan Zimbabwessa on kyllä sananvapaus mutta ei vapautta sen käyttämisen jälkeen. Maan ylikansoitetuissa ja saastaisissa pidätysselleissä viruville journalisteille ja kansalaisaktivisteille tilanne ei kuitenkaan ole mikään naurun asia.

Hallituksen tiedottaja Nick Mangwana ilmoitti viime kesänä, ettei kukaan ole lain yläpuolella. Monen korvissa ilmoitus kuulosti uhkaukselta: hallitseva Zanu-PF-puolue  ei epäröi soveltaa lakeja mielivaltaisesti vaientaakseen kriitikkonsa.

Mangwana antoi kommenttinsa sen jälkeen, kun journalisti Hopewell Chin’ono oli pidätetty syytettynä väkivallan lietsomisesta sosiaalisessa mediassa.

Tammikuun kahdeksantena Chin’ono passitettiin takaisin telkien taakse, tällä kertaa syytettynä ”valeuutisten” levittämisestä Twitterissä.

Laajalti jaetussa tarinassa  kerrottiin, että koronarajoituksia toimeenpaneva poliisi oli vahingossa huitaissut pampullaan äitinsä sylissä  ollutta lasta, joka kuoli. Poliisi väittää tarinaa valeuutiseksi, mutta tapauksesta on video, jossa nainen itkee poliisin tappaneen hänen lapsensa.

Korruptiotilastojen pohjalla

”Viimeiset pidätykset ovat osa voimistuvaa hyökkäystä oppositiojohtajia, ihmisoikeuksien puolustajia, aktivisteja, journalisteja ja muita kriittisiä ääniä vastaan. Zimbabwen viranomaisten tulisi välittömästi ja ehdoitta vapauttaa pidätetyt ja luopua heitä vastaan esitetyistä pahantahtoisista syytteistä”, Amnesty Internationalin eteläisen Afrikan varajohtaja Muleya Mwananyanda toteaa.

Ennen muuta Chin’onon pidätys, kolmatta kertaa puolen vuoden sisällä, suuntaa maailman huomion Zimbabwen hauraaseen lehdistönvapauteen. Maa ei ole vuosikymmeniin ollut sotatoimialuetta, mutta journalismi on siellä edelleen vaarallinen ammatti. Erityisen vaarallinen se on ollut tutkiville toimittajille – mikä onkin luonnollista maassa, joka kuuluu maailman korruptiotilastojen pohjimmaisiin.

Transparency Internationalin korruptiolistauksessa Zimbabwe on 180 maan joukossa sijalla 158. Lehdistönvapaudesta raportoivan Toimittajat ilman rajoja -järjestön listassa Zimbabwen sijoitus on hiukan parempi, 126:s.

Chin’onon ensimmäinen pidätys johtui jutusta, joka kertoi presidentti Emmerson Mnangagwan perheenjäsenten sekaantuneen hämäriin koronasuojavarusteiden  kauppoihin. Viranomaiset moittivat mediaa valheiden levittämisestä, mutta paljastus johti silti Zimbabwen terveysministerin erottamiseen.

”Tutkivien journalistien kimppuun hyökkääminen on osa hallinnon vihamielistä kampanjaa ihmisoikeuksien puolustajia vastaan”, sanoo myös tutkiva journalisti Tawanda Majoni. ”Median vapauden puolesta kampanjoineet ovat tehneet hyvää työtä, mutta sortohallituksen vallassa ollessa saavutukset jäävät aina rajallisiksi.”

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin eteläisen Afrikan johtaja Dewa Mavhinga arvioi, että vuoden vaihduttua Zimbabwen vakavat lehdistönvapauden, ilmaisunvapauden ja ihmisoikeuksien loukkaukset ovat pahentuneet.

Poliisin mukaan Chin’ono voi saada jopa 20 vuoden vankeustuomion. Syytetyn asianajajat väittävät syytteitä perustuslain vastaisiksi, ja itse journalisti on yhä taipumaton.

Vainon pelotusvaikutus on silti epäämätön. Itsesensuuri lisääntyy pelon myötä.

”Näet, että toimittajaa viedään jalkaraudoissa oikeuteen tviittaamisen takia. Luonnollisesti alat miettiä, onko seuraava juttusi henkesi arvoinen”, Majoni sanoo.

Naapurit vaikenevat

Ihmisoikeusjuristien mukaan toimittajien puolustaminen on ollut erityisen turhauttavaa.

”Toimittajia pidätetään vain siksi, että he tekevät työtään. Pidätyksistä näkee, että journalistien toimintaa sosiaalisessa mediassa tarkkaillaan entistä enemmän”, Zimbabwen ihmisoikeusasianajajien toimitusjohtaja Roselyn Hanzi huomauttaa.

”Perustuslaki kyllä antaa suojaa, mutta nyt tarvittaisiin hallinnollisia uudistuksia, jotta järjestelmän mädät omenat saadaan karsittua. Puoluesidonnaisiksi muuttuneet instituutiot kaipaisivat lisäksi ihmisoikeuskoulutusta”, Hanzi jatkaa.

Ihmisoikeuksia loukataan Zimbabwessa vailla rangaistuksen pelkoa myös siksi, etteivät alueelliset yhteistyöelimet ole ottaneet asiaan kantaa.

”Zimbabwen naapurien ja Afrikan unionin hiljaisuus ja välinpitämättömyys ovat rohkaisseet Zimbabwen hallintoa kiihdyttämään vainoa. Mutta tyrannialla on todistajansa.  Eräänä päivänä oikeus toteutuu ja kaikista väärinkäytöksistä joudutaan vastuuseen”, Mavhinga luottaa.

Sananvapaus ja mediaZimbabwen demokratiakehitys mediasananvapaustiedotusvälineetdemokratiahallinto Zimbabwe Suomen IPS

Lue myös

Mies kyltin kera kamera kaulassa, taustalla muita ihmisiä.

Mafiat usein toimittajamurhien taustalla Latinalaisessa Amerikassa

Latinalainen Amerikka oli maailman vaarallisin paikka toimittajille vuonna 2020. Pahin tilanne oli Meksikossa, jossa vähintään kahdeksan journalistia kuoli tutkittuaan poliitikkojen ja järjestäytyneen rikollisuuden kytköksiä, selviää Toimittajat ilman rajoja -järjestön raportista. Brasiliassa taas presidentti Jair Bolsonaro muodostaa vakavan vaaran toimittajille.
Sanomalehtiä pinossa

Ennätysmäärä toimittajia on vangittu tänä vuonna – ”Presidentti Trumpin perintö”, sanoo lehdistönvapausjärjestö

Trumpin kova retoriikka lehdistöä kohtaan on antanut myös muiden maiden autoritaarisille johtajille mahdollisuuden käydä toimittajiensa kimppuun, sanoo lehdistönvapausjärjestö CPJ. Tänä vuonna esimerkiksi mielenosoituksista uutisoiminen on ollut toimittajille erityisen vaarallista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies puolilähikuvassa tiiliseinää vasten.

Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin

Financial Transparency Coalitionia johtava Matti Kohonen tekee työtä oikeudenmukaisemman talousjärjestelmän puolesta. Hän sai kipinän työhönsä jo lapsuudessa kohtaamastaan eriarvoisuudesta ja uskoo, että köyhyys ja eriarvoisuus eivät ole maailmassa välttämättömiä asioita.
Traktori pellolla, taustalla kylä.

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050

Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäristön huomioiva viljely on mahdollista, mutta se vaatii monenlaisia muutoksia, muun muassa eläinperäisten tuotteiden käytön vähentämistä.
Kahta nuorta naista esittävä seinämaalaus korkean talon seinässä.

Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen

YK:n tasa-arvojärjestön, Meksikon ja Ranskan johtama Generation Equality -foorumi aloittaa viisivuotisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa muun muassa teknologia-alalla. Se on osittain vastareaktio populistiselle voimille, jotka ovat viime vuosina haastaneet tasa-arvoa, kertoo ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.
Iranin lippuja

Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa

Iranissa tapettiin tuhansia poliittisia vankeja vuonna 1988. Uutta presidenttiä on epäilty osallisuudesta tapahtumiin, mutta ketään ei ole rangaistu.
Mies ajaa aasien vetämillä kärryillä tietä pitkin.

Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen

Laiton puunkaato tuhoaa Zimbabwesta joka vuosi noin 60 miljoonaa puuta eli osapuilleen 33 000 hehtaaria metsää. Yksi syy on energianlähteenä käytettävä puuhiili. Sakkorangaistuksetkaan eivät auta, sillä monelle sähkö on liian kallista ja puuhiili ainoa vaihtoehto.

Tuoreimmat

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050
Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen
Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa
Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen
Globaali ruokajärjestelmä tuottaa nälkäisiä ja uhkaa planeetan kantokykyä – Systeemin pitää muuttua, ja siihen voi vaikuttaa myös Suomi, summaa tuore raportti
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Lämpenevä merivesi tuhoaa koralleja El Salvadorissa ja vie samalla elinkeinon kalastajilta – ”Vesi on niin kuumaa, että se näyttää jo keitolta”
Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna
Filippiinien huumesodassa on todennäköisesti tapahtunut rikoksia ihmisyyttä vastaan – Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä vaatii virallista tutkintaa

Luetuimmat

Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
”Suomalaisten ei pitäisi ottaa demokratiaa itsestäänselvyytenä”, vetoaa kansalaisaktivismin veteraani Maina Kiai, joka seuraa huolestuneena koronan vaikutuksia ihmisoikeuksiin
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Suomi on tuoreen selvityksen mukaan kestävän kehityksen kärkimaa – Koronapandemia käänsi globaalit trendit kuitenkin laskusuuntaan
Vuoden maailmanparantaja -palkinto vammaistyötä tukevalle Abilis-säätiölle – Pandemia teki järjestön tuesta aiempaakin kysytympää
Maailmassa on yhä vireillä 432 hiilikaivosprojektia, vaikka hiilestä pitäisi luopua, paljastaa tuore selvitys – aktiivisimpia Kiina ja Australia
Pelastakaa Lapset: Lasten sieppauksista on tullut osa sodankäyntiä Mosambikissa – Etenkin tyttöjä kaapataan jopa suoraan kodeistaan
Kysely: Suomalaisilla vääriä mielikuvia mielenosoittamiseen liittyvistä oikeuksista – Etenkin vanhempien ikäluokkien asenteet kovia