Uutiset Sananvapaus ja media

Lehdistönvapaustilanne heikkenee Zimbabwessa – Tutkivan toimittajan ammatista on tullut vaarallinen, sillä tviitti voi viedä telkien taa

Lehdistönvapauden, ilmaisunvapauden ja ihmisoikeuksien loukkaukset ovat pahentuneet Zimbabwessa vuodenvaihteen jälkeen. ”Näet, että toimittajaa viedään jalkaraudoissa oikeuteen tviittaamisen takia. Luonnollisesti alat miettiä, onko seuraava juttusi henkesi arvoinen”, toteaa tutkiva journalisti Tawanda Majoni.
Mies radiostudiossa selkä päin kameraa.
Journalistin ammatti on Zimbabwessa ollut erityisen vaarallinen tutkiville toimittajille, joilla toisaalta on erittäin runsaasti tutkittavaa. Zimbabwe on maailman korruptoituneimpia maita, jossa sananvapauden käytöllä on hintansa. (Kuva: Jeffrey Moyo / IPS)

(IPS) -- Vanhan vitsin mukaan Zimbabwessa on kyllä sananvapaus mutta ei vapautta sen käyttämisen jälkeen. Maan ylikansoitetuissa ja saastaisissa pidätysselleissä viruville journalisteille ja kansalaisaktivisteille tilanne ei kuitenkaan ole mikään naurun asia.

Hallituksen tiedottaja Nick Mangwana ilmoitti viime kesänä, ettei kukaan ole lain yläpuolella. Monen korvissa ilmoitus kuulosti uhkaukselta: hallitseva Zanu-PF-puolue  ei epäröi soveltaa lakeja mielivaltaisesti vaientaakseen kriitikkonsa.

Mangwana antoi kommenttinsa sen jälkeen, kun journalisti Hopewell Chin’ono oli pidätetty syytettynä väkivallan lietsomisesta sosiaalisessa mediassa.

Tammikuun kahdeksantena Chin’ono passitettiin takaisin telkien taakse, tällä kertaa syytettynä ”valeuutisten” levittämisestä Twitterissä.

Laajalti jaetussa tarinassa  kerrottiin, että koronarajoituksia toimeenpaneva poliisi oli vahingossa huitaissut pampullaan äitinsä sylissä  ollutta lasta, joka kuoli. Poliisi väittää tarinaa valeuutiseksi, mutta tapauksesta on video, jossa nainen itkee poliisin tappaneen hänen lapsensa.

Korruptiotilastojen pohjalla

”Viimeiset pidätykset ovat osa voimistuvaa hyökkäystä oppositiojohtajia, ihmisoikeuksien puolustajia, aktivisteja, journalisteja ja muita kriittisiä ääniä vastaan. Zimbabwen viranomaisten tulisi välittömästi ja ehdoitta vapauttaa pidätetyt ja luopua heitä vastaan esitetyistä pahantahtoisista syytteistä”, Amnesty Internationalin eteläisen Afrikan varajohtaja Muleya Mwananyanda toteaa.

Ennen muuta Chin’onon pidätys, kolmatta kertaa puolen vuoden sisällä, suuntaa maailman huomion Zimbabwen hauraaseen lehdistönvapauteen. Maa ei ole vuosikymmeniin ollut sotatoimialuetta, mutta journalismi on siellä edelleen vaarallinen ammatti. Erityisen vaarallinen se on ollut tutkiville toimittajille – mikä onkin luonnollista maassa, joka kuuluu maailman korruptiotilastojen pohjimmaisiin.

Transparency Internationalin korruptiolistauksessa Zimbabwe on 180 maan joukossa sijalla 158. Lehdistönvapaudesta raportoivan Toimittajat ilman rajoja -järjestön listassa Zimbabwen sijoitus on hiukan parempi, 126:s.

Chin’onon ensimmäinen pidätys johtui jutusta, joka kertoi presidentti Emmerson Mnangagwan perheenjäsenten sekaantuneen hämäriin koronasuojavarusteiden  kauppoihin. Viranomaiset moittivat mediaa valheiden levittämisestä, mutta paljastus johti silti Zimbabwen terveysministerin erottamiseen.

”Tutkivien journalistien kimppuun hyökkääminen on osa hallinnon vihamielistä kampanjaa ihmisoikeuksien puolustajia vastaan”, sanoo myös tutkiva journalisti Tawanda Majoni. ”Median vapauden puolesta kampanjoineet ovat tehneet hyvää työtä, mutta sortohallituksen vallassa ollessa saavutukset jäävät aina rajallisiksi.”

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin eteläisen Afrikan johtaja Dewa Mavhinga arvioi, että vuoden vaihduttua Zimbabwen vakavat lehdistönvapauden, ilmaisunvapauden ja ihmisoikeuksien loukkaukset ovat pahentuneet.

Poliisin mukaan Chin’ono voi saada jopa 20 vuoden vankeustuomion. Syytetyn asianajajat väittävät syytteitä perustuslain vastaisiksi, ja itse journalisti on yhä taipumaton.

Vainon pelotusvaikutus on silti epäämätön. Itsesensuuri lisääntyy pelon myötä.

”Näet, että toimittajaa viedään jalkaraudoissa oikeuteen tviittaamisen takia. Luonnollisesti alat miettiä, onko seuraava juttusi henkesi arvoinen”, Majoni sanoo.

Naapurit vaikenevat

Ihmisoikeusjuristien mukaan toimittajien puolustaminen on ollut erityisen turhauttavaa.

”Toimittajia pidätetään vain siksi, että he tekevät työtään. Pidätyksistä näkee, että journalistien toimintaa sosiaalisessa mediassa tarkkaillaan entistä enemmän”, Zimbabwen ihmisoikeusasianajajien toimitusjohtaja Roselyn Hanzi huomauttaa.

”Perustuslaki kyllä antaa suojaa, mutta nyt tarvittaisiin hallinnollisia uudistuksia, jotta järjestelmän mädät omenat saadaan karsittua. Puoluesidonnaisiksi muuttuneet instituutiot kaipaisivat lisäksi ihmisoikeuskoulutusta”, Hanzi jatkaa.

Ihmisoikeuksia loukataan Zimbabwessa vailla rangaistuksen pelkoa myös siksi, etteivät alueelliset yhteistyöelimet ole ottaneet asiaan kantaa.

”Zimbabwen naapurien ja Afrikan unionin hiljaisuus ja välinpitämättömyys ovat rohkaisseet Zimbabwen hallintoa kiihdyttämään vainoa. Mutta tyrannialla on todistajansa.  Eräänä päivänä oikeus toteutuu ja kaikista väärinkäytöksistä joudutaan vastuuseen”, Mavhinga luottaa.

Sananvapaus ja mediaZimbabwen demokratiakehitys mediasananvapaustiedotusvälineetdemokratiahallinto Zimbabwe Suomen IPS

Lue myös

Sanomalehtiä pinossa

Ennätysmäärä toimittajia on vangittu tänä vuonna – ”Presidentti Trumpin perintö”, sanoo lehdistönvapausjärjestö

Trumpin kova retoriikka lehdistöä kohtaan on antanut myös muiden maiden autoritaarisille johtajille mahdollisuuden käydä toimittajiensa kimppuun, sanoo lehdistönvapausjärjestö CPJ. Tänä vuonna esimerkiksi mielenosoituksista uutisoiminen on ollut toimittajille erityisen vaarallista.
Tietokoneen näppäimistö ja näyttö

Sananvapauskeskustelun pitäisi perustua tietoon ”mitä saa ja mitä ei saa sanoa” -väittelyn sijasta

Hiljattain julkaistun gallupin mukaan puolet suomalaisista kannattaa sananvapauden rajoittamista, puolet ei. Tosiasiassa sananvapautta on rajattu avoimesti laeilla jo pitkään. Keskustelua sananvapaudesta pitäisikin käydä rakentavammin, kirjoittavat Manu Jalonen ja Simo Arhippainen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naiset kuokkivat maata maissipellolla.

Ikuisuusongelma: miten saada kaikille riittävästi ruokaa? Uusi afrikkalais-eurooppalainen tutkimushanke etsii ratkaisua kaupunkien ”ruokalaboratorioiden” avulla

Suomen Luonnonvarakeskuksen koordinoimassa uudessa tutkimushankkeessa etsitään ratkaisuja ruokajärjestelmien ongelmiin kuudessa Afrikan maassa. Esimerkiksi Ugandassa muodostetaan viljelijöiden tuottajayhdistyksiä ja perustetaan maissin prosessointilaitos. Tutkijat uskovat, että ratkaisuja voidaan soveltaa laajemminkin.
Porkkanoita pinoissa.

Uusi arvio: Ruokajätettä syntyy paljon luultua enemmän – Kuluttajatasolla hukkaan mennyt ruoka täyttäisi 23 miljoonaa rekkaa

Ruokaa heitetään kulutustasolla pois todennäköisesti enemmän kuin aiemmin on luultu, selviää YK:n ympäristöohjelman tutkimuksesta. Yllättävää on, että myös matalan tulotason maissa ruokajätettä syntyy paljon.
Tietokoneen näppäimistö ja näyttö

Maailmassa oli viime vuonna ainakin 155 tahallista nettikatkoa, ja se voi olla hengenvaarallista, varoittaa järjestö

Viranomaiset katkaisivat nettiyhteydet tai häiritsivät muuten internetin toimintaa viime vuonna lähes kaikilla mantereilla, käy ilmi Access Now -järjestön raportista. ”Internetin sulkeminen globaalin terveyskriisin aikana on uskomattoman vaarallista”, kritisoi järjestön edustaja Felicia Anthonio.
Virtaava joki.

Ilmastonmuutos selittää Intian helmikuista tuhotulvaa – Yli sata ihmistä kuoli, kun sulavan jäätikön aiheuttama tulva vei mennessään voimalatyömaan

Maanvyöry laukaisi Intian Uttarakhandissa noin 14 neliökilometriä laajan lumivyöryn, joka aiheutti alempana tuhotulvan. ”Tässä yhdistyy kolme yhteensattumaa: on ollut erittäin lämmin vuosi, epätavallisen runsasta lumen sulamista ja maanvyöry. Miksi juuri nyt? Vastaus piilee ilmastonmuutoksessa”, sanoo ympäristötieteen professori Mauri Pelto.
Naisia rivissä, joista yhdellä kädet avoinna.

7 + 1 syytä, miksi vietämme naistenpäivää

Naistenpäivänä ei ole tarkoitus juhlia vain oman elämän naisia, vaan se nostaa esiin sukupuolten epätasa-arvon myös kansainvälisenä ilmiönä. Kirkon Ulkomaanavun viestinnän asiantuntija Noora Pohjanheimo kertoo, miksi naistenpäivää on syytä juhlia.

Tuoreimmat

Uusi arvio: Ruokajätettä syntyy paljon luultua enemmän – Kuluttajatasolla hukkaan mennyt ruoka täyttäisi 23 miljoonaa rekkaa
Maailmassa oli viime vuonna ainakin 155 tahallista nettikatkoa, ja se voi olla hengenvaarallista, varoittaa järjestö
Ilmastonmuutos selittää Intian helmikuista tuhotulvaa – Yli sata ihmistä kuoli, kun sulavan jäätikön aiheuttama tulva vei mennessään voimalatyömaan
Ikuisuusongelma: miten saada kaikille riittävästi ruokaa? Uusi afrikkalais-eurooppalainen tutkimushanke etsii ratkaisua kaupunkien ”ruokalaboratorioiden” avulla
”Kaikkia ei voi panna vankilaan” – Suomessa vieraileva Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja uskoo yhä demokratialiikkeeseen
Ensimmäiset Covax-mekanismin koronarokotteet annettiin Ghanassa ja Norsunluurannikolla – ”Historian suurin, nopein ja monimutkaisin rokoteoperaatio”
Zimbabwen mangonviljelijät taistelevat hedelmäkärpäsvitsausta vastaan ”biologisin” asein – Loinen tuhoaa kärpäsen ja pelastaa sadon
YK: Hallitukset eivät ole lähelläkään tarvittavia päästövähennyssitoumuksia – Vasta kaksi suurimmista saastuttajista on vahvistanut sitoumuksiaan
Amnesty: Eritrean joukot teloittivat satoja siviilejä Etiopian Tigrayn alueella marraskuussa – Kyse voi olla rikoksista ihmisyyttä vastaan
Nepalissa puhutaan 129:tä kieltä, mutta vähemmistökieliä uhkaa häviäminen

Luetuimmat

Ikuisuusongelma: miten saada kaikille riittävästi ruokaa? Uusi afrikkalais-eurooppalainen tutkimushanke etsii ratkaisua kaupunkien ”ruokalaboratorioiden” avulla
YK: Hallitukset eivät ole lähelläkään tarvittavia päästövähennyssitoumuksia – Vasta kaksi suurimmista saastuttajista on vahvistanut sitoumuksiaan
Maailmassa oli viime vuonna ainakin 155 tahallista nettikatkoa, ja se voi olla hengenvaarallista, varoittaa järjestö
Raportti: Kaksi kolmasosaa köyhistä maista on leikannut koulutusbudjettiaan koronapandemian aikana – Koulutuksen epätasa-arvo uhkaa syventyä
Uusi arvio: Ruokajätettä syntyy paljon luultua enemmän – Kuluttajatasolla hukkaan mennyt ruoka täyttäisi 23 miljoonaa rekkaa
”Kaikkia ei voi panna vankilaan” – Suomessa vieraileva Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja uskoo yhä demokratialiikkeeseen
Ensimmäiset Covax-mekanismin koronarokotteet annettiin Ghanassa ja Norsunluurannikolla – ”Historian suurin, nopein ja monimutkaisin rokoteoperaatio”
Ilmastonmuutos selittää Intian helmikuista tuhotulvaa – Yli sata ihmistä kuoli, kun sulavan jäätikön aiheuttama tulva vei mennessään voimalatyömaan
Zimbabwen mangonviljelijät taistelevat hedelmäkärpäsvitsausta vastaan ”biologisin” asein – Loinen tuhoaa kärpäsen ja pelastaa sadon
Norsunluurannikon kaakaotilojen lapsiorjat haastoivat Nestlén, Marsin ja muut suklaajätit oikeuteen