YK:n asiantuntijat varoittavat kansanmurhan riskistä Gazassa – ”Olemme järkyttyneitä kansainvälisen yhteisön toimettomuudesta” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n asiantuntijat varoittavat kansanmurhan riskistä Gazassa – ”Olemme järkyttyneitä kansainvälisen yhteisön toimettomuudesta”

Väkivallassa on kuollut tuhansia palestiinalaisia ja israelilaisia, ja Gazan humanitaarinen tilanne heikkenee yhä. YK:n riippumattomat asiantuntijat vaativat tulitaukoa.

YK:n lippu.

- Kuva: Scazon / Flickr.com / CC BY-NC 2.0 DEED.

YK:n riippumattomat ihmisoikeusasiantuntijat vaativat kansainväliseltä yhteisöltä toimia Gazan tilanteen heikentyessä.

Gazaa pommittava Israel ei ole sallinut humanitaarisen avun pääsyä läpi alueelle, jossa suurin osa ihmisistä tarvitsee apua. Maan sisäisiä pakolaisia on noin miljoona.

”Gazan täydellinen saarto yhdistettynä mahdottomiin evakuointimääräyksiin ja väestön pakkosiirtoihin rikkoo kansainvälistä lakia. Se on myös sanomattoman julmaa”, eilen julkaistussa lausunnossa todetaan.

Väkivalta kärjistyi vajaat kaksi viikkoa sitten, kun Gazassa valtaa pitävä äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin ja tappoi noin 1 400 ihmistä, joista suuri osa siviilejä. Se otti myös panttivankeja.

Israel on vastannut sulkemalla Gazan raja-asemat, katkaisemalla veden, sähkön ja ruuan toimittamisen ja tekemällä ilmaiskuja. Se valmistelee myös maahyökkäystä ja on kehottanut siviilejä evakuoitumaan. Vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä, sillä raja-asemat ovat kiinni. Palestiinalaisviranomaisten mukaan lähes 3 800 ihmistä on kuollut.

Sekä Hamas että Israel ovat ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyllistyneet sotarikoksiin. Siviilien tappaminen on kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaan kiellettyä, samoin humanitaarisen avun estäminen ja kollektiiviset rangaistukset.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö varoitti eilen, että Gazan terveydenhuoltojärjestelmä on romahtanut ja potilaat voivat alkaa kuolla tunneissa.

Maailman terveysjärjestön mukaan ainakin 16 terveystyöntekijää on kuollut väkivaltaisuuksien alkamisen jälkeen. Myös 15 YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön sekä neljä Palestiinan Punaisen Puolikuun edustajaa sekä israelilainen ambulanssikuski on kuollut.

”Soitamme hälytyskelloja: Israelin kampanja johtaa rikoksiin ihmisyyttä vastaan Gazassa. Ottaen huomioon Israelin poliittisten johtajien ja heidän liittolaistensa lausunnot yhdistettynä sotilastoimiin Gazassa sekä pidätysten ja tappamisen lisääntymiseen Länsirannalla, on myös olemassa riski kansanmurhasta palestiinalaisia kohtaan”, asiantuntijat sanovat.

”Tällaisille rikoksille ei ole oikeutusta. Olemme järkyttyneitä kansainvälisen yhteisön toimettomuudesta sodanlietsonnan keskellä. -- On aika sopia tulitauosta ja varmistaa humanitaaristen tarvikkeiden, kuten ruuan, veden, suojan, lääkkeiden, polttoaineiden ja sähkön, saanti. Siviilien fyysinen turvallisuus on taattava”, lausunnossa sanotaan.

Kannanotossa on mukana seitsemän riippumatonta ihmisoikeusraportoijaa, muun muassa oikeus veteen ja sanitaatioon -raportoija, espanjalainen Pedro Arrojo Agudo, sisäisten pakolaisten oikeuksien raportoija, kolumbialainen Paula Gaviria Betancur sekä oikeus ruokaan -raportoija, yhdysvaltalainen Michael Fakhri

Ihmisoikeusraportoijat ovat YK:n ihmisoikeusneuvoston nimittämiä asiantuntijoita, jotka eivät ole YK:n henkilökuntaa eivätkä saa työstään palkkaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia