96 prosenttia Gazan asukkaista akuutissa ruokapulassa, nälänhätä uhkaa edelleen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

96 prosenttia Gazan asukkaista akuutissa ruokapulassa, nälänhätä uhkaa edelleen

Gazan asukkaat myyvät vaatteitaan ja roskia saadakseen rahaa, kertoo uusi ruokaturva-analyysi. Humanitaariset tarpeet ovat suuremmat kuin koskaan.

Palestiinan lippu ja Free Gaza -graffiti.

Mielenosoitus Gazan puolesta Lissabonissa tammikuussa. Kuva: Lula Eva Blue / CC BY-NC 2.0 DEED.

Koko Gazaa uhkaa edelleen nälänhätä niin kauan kuin konflikti jatkuu eikä humanitaarista apua saada perille, toteaa YK:n tuore ruokaturva-analyysi

Sen mukaan 96 prosenttia Gazan väestöstä, noin 2,15 miljoonaa ihmistä, kärsii lähikuukausina akuutista ruokapulasta. Se tarkoittaa, että aliravitsemus lisääntyy ja ihmiset selviytyvät vain myymällä omaisuuttaan tai turvautumalla muihin kriisistrategioihin.

Lähes puoli miljoonaa ihmistä on analyysin mukaan joutumassa kansainvälisen ruokaturvaluokituksen IPC:n pahimmalle eli viidennelle portaalle. Se tarkoittaa jo suoraa nälkäkuoleman uhkaa.

”Voidakseen ostaa ruokaa yli puolet kotitalouksista joutui vaihtamaan vaatteitaan rahaan ja kolmannes keräsi myytäväksi roskia. Yli puolet kertoi, ettei heillä ole usein yhtään ruokaa ja yli 20 prosenttia joutuu olemaan kokonaisia päiviä ja öitä syömättä”, analyysissä kerrotaan.

Raportin mukaan Pohjois-Gazassa ihmiset ovat päässeet väliaikaisesti pois nälänhädän partaalta, koska alueelle on saatu rajallinen määrä humanitaarista apua suurimmassa hädässä oleville. Sen sijaan Etelä-Gazassa nälkätilanne on pahentunut, koska taistelut ovat jatkuneet kiivaina ja avun saanti on heikentynyt entisestään.

YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston edustaja Yasmina Guerda kertoi eilen, että avun toimittamisesta on tullut päivittäinen palapeli, jonka seurauksena aliravitut lapset eivät saa apua.

”Suora havainto kentältä päivittäin on, että Gazassa ei ole turvallisia senttimetrejä. Ei ole mitään paikkaa, jossa voisi olla varma siitä, ettei sinä päivänä tule hyökkäystä”, hän sanoi YK:n uutiskeskuksen mukaan.

Aliravitsemus näkyy myös Pelastakaa Lasten klinikoilla. Se kertoo, että viiden viikon aikana sen ylläpitämälle klinikalle on tullut noin 40 akuutista ja hengenvaarallisesta aliravitsemuksesta kärsivää lasta. Lapset ja aikuiset kärsivät erittäin alhaisesta painosta, väsymyksestä, matalasta verenpaineesta ja muista nälkään liittyvistä sairauksista.

”Tiedämme, miten aliravitsemusta ehkäistään ja hoidetaan, mutta meille ei anneta mahdollisuutta tehdä sitä. Humanitaarisen avun rajoittaminen sekä raskaat taistelut tarkoittavat, ettemme voi pitää klinikoitamme auki. Emme voi toimia niin kuin normaalisti toimisimme ihmishenkien pelastamiseksi vastaavissa akuuteissa humanitaarisissa kriiseissä”, sanoo järjestön Gazan tiimijohtaja Rachel Cummings tiedotteessa.

Israel aloitti hyökkäyksen Gazaan viime lokakuun alussa sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas oli hyökännyt Israeliin ja tappanut noin 1 200 ihmistä. Tähän mennessä yli 37 000 palestiinalaista on kuollut.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia