YK vetoaa lisärahoituksen saamiseksi Jemeniin – ”Jos teemme väärän valinnan nyt, Jemen kokee pahimman nälänhädän, jonka maailma on nähnyt vuosikymmeniin” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK vetoaa lisärahoituksen saamiseksi Jemeniin – ”Jos teemme väärän valinnan nyt, Jemen kokee pahimman nälänhädän, jonka maailma on nähnyt vuosikymmeniin”

Yli 16 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä Jemenissä, mutta avunantajamaat kitsastelevat avustusoperaatioiden rahoittamisessa. YK julkaisi tällä viikolla avustussuunnitelman, jonka mukaan humanitaariseen apuun tarvitaan tänä vuonna 3,23 miljardia euroa. Muuten edessä on katastrofi.

Korkea rakennus, jonka edessä lippuja ja aita, jossa YK:n logo.

YK vetoaa jälleen nälänhädän estämiseksi Jemenissä. Kuva: Manuel Elias / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

YK on julkaissut tämänvuotisen Jemen-avustussuunnitelmansa (pdf). Sen mukaan maassa tarvitaan tänä vuonna 3,85 miljardia dollaria (3,23 miljardia euroa) humanitaarisen avun toimittamiseksi miljoonille ihmisille, jotka kärsivät kuusi vuotta kestäneen sisällissodan vaikutuksista.

Maa on jälleen kerran hyvin lähellä nälänhätää.

”Jemen lähestyy pistettä, jolta ei ole paluuta. Jos teemme väärän valinnan nyt, Jemen kokee pahimman nälänhädän, jonka maailma on nähnyt vuosikymmeniin”, sanoo Jemenin humanitaarinen koordinaattori David Gressly tiedotteessa (pdf).

Jemen on ollut sisällissodassa vuodesta 2015 lähtien. Hallitusta vastaan taistelee ääriliike Ansar Allah, jonka taistelijat tunnetaan hutheina. Saudi-Arabian johtama liittouma taistelee Jemenin hallituksen puolella ja on tehnyt ilmaiskuja maaliskuusta 2015 alkaen. Viime aikoina taistelut Jemenissä ovat jälleen kiihtyneet.

Konflikti on tuhonnut jo ennestään köyhän maan infrastruktuurin ja terveysjärjestelmän ja johtanut mittavaan ruoka- ja nälkäkriisiin.
YK:n mukaan tänä vuonna yli 16,2 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä. Lähes 50 000 on jo nyt nälänhädän kaltaisissa olosuhteissa ja viisi miljoonaa sen partaalla.

Nälänhätä on määritelmä, jota käytetään ruokakriiseissä vain harvoin, sillä se tarkoittaa kansainvälisen ruokaturvaluokituksen viidettä eli pahinta luokkaa. Käytännössä se tarkoittaa, että päivittäin kuolee ainakin kaksi ihmistä 10 000:sta ja akuutisti aliravittuja on vähintään 30 prosenttia.

YK on varoitellut etenkin viimeisen vuoden aikana jatkuvasti nälänhädän mahdollisuudesta, sillä avunantajat ovat leikanneet Jemeniin suuntautuvaa apuaan. Vuoteen 2019 asti avunantajat kasvattivat rahoitusosuuttaan, mutta viime vuonna vain 56 prosenttia rahoituksesta saatiin kasaan.

Maaliskuun alussa pidettiin apulupauskonferenssi, jonka seurauksena maalle luvattiin 1,7 miljardia dollaria (1,43 miljardia euroa). Siitä vasta viidennes on toimitettu avustusjärjestöille.

Gresslyn mukaan kansainvälisellä yhteisöllä on nyt kaksi vaihtoehtoa.

”Valinta on sen välillä, että rahoitetaan humanitaarinen operaatio täydellisesti tai että ei tehdä mitään ja katsotaan, kun maa vajoaa syvemmälle nälänhätään. Vaadin avunantajamaita ja Jemenin kumppaneita toimittamaan välittömästi apua”, hän vetosi.

Yhteensä yli 20,7 miljoonaa ihmistä tarvitsee Jemenissä humanitaarista apua. YK:n avustussuunnitelmalla apua toimitettaisiin noin 16 miljoonalle ihmiselle. Tarkoituksena on keskittyä etenkin tautiepidemioiden ehkäisyyn, kuolleisuuden ja sairauksien vähentämiseen, nälänhädän ja aliravitsemuksen ehkäisemiseen, ihmisten elinkeinojen parantamiseen sekä siviilien suojeluun.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia