YK-järjestöt: Yli 10 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua Pohjois-Koreassa – Päivittäiset ruoka-annokset kutistettu 300 grammaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-järjestöt: Yli 10 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua Pohjois-Koreassa – Päivittäiset ruoka-annokset kutistettu 300 grammaan

Ruokapulasta kärsivät pohjoiskorealaiset ovat joutuneet vähentämään ruuankulutustaan ja syövät lähinnä enää riisiä ja kaaliruoka kimchiä, kertovat YK-järjestöt. Myös aiemmin maaseudun sukulaisiin luottaneet kaupunkilaiset kärsivät ruokapulasta.

IIhmisiä kuljettamassa satoa pellon vieressä kulkevan tien varressa Pohjois-Koreassa

Pohjois-Koreassa kärsitään vakavasta ruokapulasta. Kuva vuodelta 2017. Kuva: Ngo Quang Minh / CC BY-NC 2.0.

Pohjois-Korean huonoin sato kymmeneen vuoteen on johtanut siihen, että noin 40 prosenttia maan väestöstä, 10,1 miljoonaa ihmistä, kärsii ruokapulasta ja tarvitsee nopeasti apua, kertovat YK-järjestöt.

Maailman ruokaohjelma (WFP) sekä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) vierailivat maassa hallituksen pyynnöstä maalis- ja huhtikuussa. Syynä oli kymmeneen vuoteen huonoin sato, joka johtuu muun muassa kuivuudesta, tulvista ja lämpöaalloista.

Seuraukset ovat olleet vakavat. Ruokavaje on 1,36 miljoonaa tonnia. Ihmiset ovat jo joutuneet vähentämään ruuankulutusta, ja ruokavalio on äärimmäisen yksipuolinen. Kaupunkilaiset ovat yleensä saaneet apua maaseudun sukulaisilta, mutta nyt se ei enää onnistu, joten hekin kärsivät ruokapulasta, kerrotaan järjestöjen perjantaina julkistamassa arviossa.

Hallitus on pienentänyt jakamansa ruoka-annokset 380 grammasta 300 grammaan henkilöä kohti päivässä. Se on vähemmän kuin koskaan aiemmin samana ajankohtana. Annoksia saatetaan joutua vielä leikkaamaan, sillä varsinainen ruokapulakausi koetaan maassa yleensä heinä- ja lokakuun välisenä aikana.

”Monet perheet selviävät yksipuolisella ruokavaliolla, joka koostuu riisistä ja kimchistä suurimman osan vuotta. He saavat hyvin vähän proteiinia. Tämä on huolestuttavaa, koska monet yhteisöt ovat jo äärimmäisen haavoittuvia ja uudet leikkaukset jo valmiiksi minimaalisiin ruoka-annoksiin voisivat viedä heidät syvemmälle nälkäkriisiin”, sanoo WFP:n neuvonantaja Nicolas Bidault tiedotteessa.

Suljetun Pohjois-Korean on ollut aiemminkin vaikea ruokkia kansalaisiaan. Nälänhädässä 1990-luvun puolivälissä kuoli jopa kolme miljoonaa ihmistä.

Sääolosuhteiden lisäksi ruokapulan taustalla on pula esimerkiksi polttoaineesta, lannoitteista ja varaosista. WFP:n ja FAO:n arviossa suositellaankin ruoka-avun lisäämisen lisäksi lannoitteiden, vesipumppuja, kasvihuoneiden ja siementen maahantuontia. Maassa pitäisi myös päivittää viljankuivausvälineitä, puimakoneita ja varastotiloja, jotta viljaa ei tuhoutuisi enää sadonkorjuun jälkeen.

WFP toimittaa apua yli 770 000 ihmiselle Pohjois-Koreassa.  FAO puolestaan tukee yli 500 000:ta osuuskuntaviljelijää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia