Uutiset Pohjois-Korean kehitys

Pohjois-Korean tulvavahingot mittavat, vesi tuhosi kaiken tieltään

Uutislähteiden mukaan maa on pyytämässä kansainvälistä apua, mitä se ei yleensä tee.
Horeyongin kaupunki Hamgyongin maakunnassa vuonna 2013. (Kuva: Raymond Cunningham / CC BY 2.0)

Ainakin 140 000 ihmistä tarvitsee pikaisesti humanitaarista apua Pohjois-Koreassa, kertovat kansainvälinen Punainen Risti ja YK.

Maan koillisosassa sijaitsevaa Hamgyongin maakuntaa ovat runnelleet tulvat, jotka aiheutti elokuun lopulla maata kurittanut taifuuni Lionrock. Viime viikolla alueella vierailleen kansainvälisen tutkijatiimin mukaan tuhot ovat mittavat.

Tulvissa on kuollut 133 ihmistä ja ainakin 395 ihmistä on kadonnut. Yli 100 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja yli 35 000 taloa on vahingoittunut tai tuhoutunut. Teitä on poikki, kertoo Punaisen Ristin ja Puolikuun kansainvälinen liitto (IFRC) tiedotteessaan.

"Joissakin kylissä ei juuri ollut ehjiä rakennuksia jäljellä. Tulvat tulivat niin suurella voimalla, että ne tuhosivat kaiken tieltään. Ihmiset ottivat omaisuuttaan talteen jätekasoista, jotka olivat ennen heidän kotejaan", kertoi IFRC:n Pohjois-Korean johtaja Chris Staines.

Sadat tuhannet ihmiset ovat ilman puhdasta vettä tai heidän vesijärjestelmänsä on häiriintynyt. Noin 16 000 hehtaaria viljelymaata on veden alla. Maissi- ja riisisadon korjaamiseen on vain muutama viikko, ja nyt maassa pelätäänkin ruokapulan ja terveysongelmien aiheuttamia katastrofeja.

Köyhä ja eristäytynyt Pohjois-Korea on altis tulville maanviljelyksen ja polttoaineen hankinnan aiheuttaman metsäkadon vuoksi. Stainesin mukaan hyvä uutinen katastrofissa oli kuitenkin se, että hallituksen varoitusjärjestelmä toimi hyvin ja yli 50 000 ihmistä evakuoitiin. Parhaillaan maan hallitus yrittää raivata teitä auki. Mukana avustustyössä on ollut myös yli tuhat Punaisen Ristin vapaaehtoista.

Pohjois-Korea on myöntänyt, että kyseessä oli sen suurin myrsky sitten toisen maailmansodan. Kansainvälisten medioiden mukaan Pohjois-Korean työväenpuolueen keskuskomitea olisi lähettänyt julkisen vetoomuksen armeijalleen ja puolueen jäsenille, jotta nämä auttaisivat uhreja, sekä suunnittelisi myös avun pyytämistä kansainväliseltä yhteisöltä, mikä on sille harvinaista.

Avunpyynnön ajankohta on kuitenkin huono, sillä Pohjois-Korea on vastikään herättänyt kansainvälistä pahennusta tekemällä viidennen ydinkokeensa viime viikolla.

Pohjois-Korean kehitys avustustyökatastrofiapu Korean kansantasavalta Punainen Risti

Lue myös

IIhmisiä kuljettamassa satoa pellon vieressä kulkevan tien varressa Pohjois-Koreassa

YK-järjestöt: Yli 10 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua Pohjois-Koreassa – Päivittäiset ruoka-annokset kutistettu 300 grammaan

Ruokapulasta kärsivät pohjoiskorealaiset ovat joutuneet vähentämään ruuankulutustaan ja syövät lähinnä enää riisiä ja kaaliruoka kimchiä, kertovat YK-järjestöt. Myös aiemmin maaseudun sukulaisiin luottaneet kaupunkilaiset kärsivät ruokapulasta.

Pohjois-Korean tulva-alueilla taistellaan aikaa vastaan

Taifuunin aiheuttamat tulvat ovat vaikuttaneet yli 600 000 ihmisen elämään. Avulla on kiire, sillä talvi lähestyy ja pakkaset voivat laskea jopa 30 asteeseen.

Kuka pelkää Pohjois-Koreaa?

Vaikka ydinaseetonta maailmaa ei heti olekaan näköpiirissä, on sen oltava mahdollinen, kirjoittaa Tarja Cronberg.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.