Uutiset Pohjois-Korean kehitys

Pohjois-Korean tulvavahingot mittavat, vesi tuhosi kaiken tieltään

Uutislähteiden mukaan maa on pyytämässä kansainvälistä apua, mitä se ei yleensä tee.
Horeyongin kaupunki Hamgyongin maakunnassa vuonna 2013. (Kuva: Raymond Cunningham / CC BY 2.0)

Ainakin 140 000 ihmistä tarvitsee pikaisesti humanitaarista apua Pohjois-Koreassa, kertovat kansainvälinen Punainen Risti ja YK.

Maan koillisosassa sijaitsevaa Hamgyongin maakuntaa ovat runnelleet tulvat, jotka aiheutti elokuun lopulla maata kurittanut taifuuni Lionrock. Viime viikolla alueella vierailleen kansainvälisen tutkijatiimin mukaan tuhot ovat mittavat.

Tulvissa on kuollut 133 ihmistä ja ainakin 395 ihmistä on kadonnut. Yli 100 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja yli 35 000 taloa on vahingoittunut tai tuhoutunut. Teitä on poikki, kertoo Punaisen Ristin ja Puolikuun kansainvälinen liitto (IFRC) tiedotteessaan.

"Joissakin kylissä ei juuri ollut ehjiä rakennuksia jäljellä. Tulvat tulivat niin suurella voimalla, että ne tuhosivat kaiken tieltään. Ihmiset ottivat omaisuuttaan talteen jätekasoista, jotka olivat ennen heidän kotejaan", kertoi IFRC:n Pohjois-Korean johtaja Chris Staines.

Sadat tuhannet ihmiset ovat ilman puhdasta vettä tai heidän vesijärjestelmänsä on häiriintynyt. Noin 16 000 hehtaaria viljelymaata on veden alla. Maissi- ja riisisadon korjaamiseen on vain muutama viikko, ja nyt maassa pelätäänkin ruokapulan ja terveysongelmien aiheuttamia katastrofeja.

Köyhä ja eristäytynyt Pohjois-Korea on altis tulville maanviljelyksen ja polttoaineen hankinnan aiheuttaman metsäkadon vuoksi. Stainesin mukaan hyvä uutinen katastrofissa oli kuitenkin se, että hallituksen varoitusjärjestelmä toimi hyvin ja yli 50 000 ihmistä evakuoitiin. Parhaillaan maan hallitus yrittää raivata teitä auki. Mukana avustustyössä on ollut myös yli tuhat Punaisen Ristin vapaaehtoista.

Pohjois-Korea on myöntänyt, että kyseessä oli sen suurin myrsky sitten toisen maailmansodan. Kansainvälisten medioiden mukaan Pohjois-Korean työväenpuolueen keskuskomitea olisi lähettänyt julkisen vetoomuksen armeijalleen ja puolueen jäsenille, jotta nämä auttaisivat uhreja, sekä suunnittelisi myös avun pyytämistä kansainväliseltä yhteisöltä, mikä on sille harvinaista.

Avunpyynnön ajankohta on kuitenkin huono, sillä Pohjois-Korea on vastikään herättänyt kansainvälistä pahennusta tekemällä viidennen ydinkokeensa viime viikolla.

Pohjois-Korean kehitys avustustyökatastrofiapu Korean kansantasavalta Punainen Risti

Lue myös

IIhmisiä kuljettamassa satoa pellon vieressä kulkevan tien varressa Pohjois-Koreassa

YK-järjestöt: Yli 10 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua Pohjois-Koreassa – Päivittäiset ruoka-annokset kutistettu 300 grammaan

Ruokapulasta kärsivät pohjoiskorealaiset ovat joutuneet vähentämään ruuankulutustaan ja syövät lähinnä enää riisiä ja kaaliruoka kimchiä, kertovat YK-järjestöt. Myös aiemmin maaseudun sukulaisiin luottaneet kaupunkilaiset kärsivät ruokapulasta.

Pohjois-Korean tulva-alueilla taistellaan aikaa vastaan

Taifuunin aiheuttamat tulvat ovat vaikuttaneet yli 600 000 ihmisen elämään. Avulla on kiire, sillä talvi lähestyy ja pakkaset voivat laskea jopa 30 asteeseen.

Kuka pelkää Pohjois-Koreaa?

Vaikka ydinaseetonta maailmaa ei heti olekaan näköpiirissä, on sen oltava mahdollinen, kirjoittaa Tarja Cronberg.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Omelijoita ompelukoneidensa takana tehtaassa

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta

Kehityttyvien maiden resursseista iso osa menee velkojen korkoihin, kun niitä tarvittaisiin koronakriisistä kärsivien ihmisten auttamiseen, sanoo Botswanan entinen kauppaministeri Bogolo Joy Kenewendo.
Puolilähikuva naisesta

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään

Keniassa naisia suljetaan ulos poliittisesta päätöksenteosta pitämällä kokouksia öisin ja päättämällä asioista ”poikien klubeissa”, sanoo Nairobin maakuntakokouksen entinen edustaja Asha Abdi. Koronan vuoksi politiikan tasa-arvoon tähtäävät aloitteet ovat jääneet taka-alalle.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.

Tuoreimmat

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta
Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”
Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö
Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa
Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon
Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”