Pohjois-Korean tulvavahingot mittavat, vesi tuhosi kaiken tieltään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pohjois-Korean tulvavahingot mittavat, vesi tuhosi kaiken tieltään

Uutislähteiden mukaan maa on pyytämässä kansainvälistä apua, mitä se ei yleensä tee.

Horeyongin kaupunki Hamgyongin maakunnassa vuonna 2013. (Kuva: Raymond Cunningham / CC BY 2.0)

Ainakin 140 000 ihmistä tarvitsee pikaisesti humanitaarista apua Pohjois-Koreassa, kertovat kansainvälinen Punainen Risti ja YK.

Maan koillisosassa sijaitsevaa Hamgyongin maakuntaa ovat runnelleet tulvat, jotka aiheutti elokuun lopulla maata kurittanut taifuuni Lionrock. Viime viikolla alueella vierailleen kansainvälisen tutkijatiimin mukaan tuhot ovat mittavat.

Tulvissa on kuollut 133 ihmistä ja ainakin 395 ihmistä on kadonnut. Yli 100 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja yli 35 000 taloa on vahingoittunut tai tuhoutunut. Teitä on poikki, kertoo Punaisen Ristin ja Puolikuun kansainvälinen liitto (IFRC) tiedotteessaan.

"Joissakin kylissä ei juuri ollut ehjiä rakennuksia jäljellä. Tulvat tulivat niin suurella voimalla, että ne tuhosivat kaiken tieltään. Ihmiset ottivat omaisuuttaan talteen jätekasoista, jotka olivat ennen heidän kotejaan", kertoi IFRC:n Pohjois-Korean johtaja Chris Staines.

Sadat tuhannet ihmiset ovat ilman puhdasta vettä tai heidän vesijärjestelmänsä on häiriintynyt. Noin 16 000 hehtaaria viljelymaata on veden alla. Maissi- ja riisisadon korjaamiseen on vain muutama viikko, ja nyt maassa pelätäänkin ruokapulan ja terveysongelmien aiheuttamia katastrofeja.

Köyhä ja eristäytynyt Pohjois-Korea on altis tulville maanviljelyksen ja polttoaineen hankinnan aiheuttaman metsäkadon vuoksi. Stainesin mukaan hyvä uutinen katastrofissa oli kuitenkin se, että hallituksen varoitusjärjestelmä toimi hyvin ja yli 50 000 ihmistä evakuoitiin. Parhaillaan maan hallitus yrittää raivata teitä auki. Mukana avustustyössä on ollut myös yli tuhat Punaisen Ristin vapaaehtoista.

Pohjois-Korea on myöntänyt, että kyseessä oli sen suurin myrsky sitten toisen maailmansodan. Kansainvälisten medioiden mukaan Pohjois-Korean työväenpuolueen keskuskomitea olisi lähettänyt julkisen vetoomuksen armeijalleen ja puolueen jäsenille, jotta nämä auttaisivat uhreja, sekä suunnittelisi myös avun pyytämistä kansainväliseltä yhteisöltä, mikä on sille harvinaista.

Avunpyynnön ajankohta on kuitenkin huono, sillä Pohjois-Korea on vastikään herättänyt kansainvälistä pahennusta tekemällä viidennen ydinkokeensa viime viikolla.

Lisää uusi kommentti