Uutiset Pohjois-Korean kehitys

Pohjois-Korean tulva-alueilla taistellaan aikaa vastaan

Taifuunin aiheuttamat tulvat ovat vaikuttaneet yli 600 000 ihmisen elämään. Avulla on kiire, sillä talvi lähestyy ja pakkaset voivat laskea jopa 30 asteeseen.
(Kuva: dion gillard / Flickr.com / CC BY 2.0)

YK-toimijat ja avustusjärjestöt välittävät parhaillaan apua tulvista kärsineille Pohjois-Korean alueille. Huonojen liikenneyhteyksien vuoksi kaikkialle ei ole kuitenkaan saatu välitettyä apua ja lisäksi apua tarvitaan nopeasti lisää, sillä talvi on lähestymässä ja lähes 70 000 ihmistä on yhä paossa kodistaan.

Tulvien kurittamassa Hamgyongin maakunnassa lämpötila voi jo lokakuussa laskea nollan alapuolelle, ja talvisin lämpötila voi laskea jopa 30 asteeseen. YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan 24 000 ihmistä elää yhä ulkosalla.

"Tulvat olivat hävittäneet kyliä. Ihmiset elivät tuhon keskellä hatarissa suojissa, jotka oli tehty puunpalojen varaan viritetyistä muovilakanoista. Heille ei jäänyt käytännössä mitään", kertoo myös alueella vieraillut Punaisen Ristin ja Puolikuun kansainvälisen liiton Pohjois-Korean johtaja Chris Staines järjestön tiedotteessa.

Kroonisesta ruokapulasta kärsivässä Pohjois-Koreassa ravitsemustilanne oli heikko jo ennen tulvia ja suurin osa ihmisistä oli riippuvaisia valtion ruuanjakojärjestelmästä.

Tulvien syynä on elokuun lopussa maata nuijinut taifuuni Lionrock. YK-järjestöjen ja Punaisen Ristin arvioiden mukaan tulvat ovat vaikuttaneet yli 600 000 ihmisen elämään ja vahingoittaneet tai tuhonneet yli 30 000 taloa. Kuolleiden määräksi on vahvistunut 138, mutta sama kohtalo on todennäköisesti ollut myös 400 muulla kadonneeksi ilmoitetulla, Punainen Risti kertoo.

Järjestö on lanseerannut 13,9 miljoonan euron hätäapuvetoomuksen avun toimittamiseksi alueelle seuraavan vuoden aikana. Tarkoituksena on välittää alueelle esimerkiksi telttoja, pressuja, terveysapua, lämpimiä vaatteita sekä keittiö- ja liinavaatepaketteja. Myös Suomen Punainen Risti myöntää operaatioon 50 000 euroa katastrofirahastostaan.

Pohjois-Korean kehitys avustustyökatastrofiapu Korean kansantasavalta Punainen Risti

Lue myös

IIhmisiä kuljettamassa satoa pellon vieressä kulkevan tien varressa Pohjois-Koreassa

YK-järjestöt: Yli 10 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua Pohjois-Koreassa – Päivittäiset ruoka-annokset kutistettu 300 grammaan

Ruokapulasta kärsivät pohjoiskorealaiset ovat joutuneet vähentämään ruuankulutustaan ja syövät lähinnä enää riisiä ja kaaliruoka kimchiä, kertovat YK-järjestöt. Myös aiemmin maaseudun sukulaisiin luottaneet kaupunkilaiset kärsivät ruokapulasta.

Kuka pelkää Pohjois-Koreaa?

Vaikka ydinaseetonta maailmaa ei heti olekaan näköpiirissä, on sen oltava mahdollinen, kirjoittaa Tarja Cronberg.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.

Tuoreimmat

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria