Pohjois-Korean tulva-alueilla taistellaan aikaa vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pohjois-Korean tulva-alueilla taistellaan aikaa vastaan

Taifuunin aiheuttamat tulvat ovat vaikuttaneet yli 600 000 ihmisen elämään. Avulla on kiire, sillä talvi lähestyy ja pakkaset voivat laskea jopa 30 asteeseen.

YK-toimijat ja avustusjärjestöt välittävät parhaillaan apua tulvista kärsineille Pohjois-Korean alueille. Huonojen liikenneyhteyksien vuoksi kaikkialle ei ole kuitenkaan saatu välitettyä apua ja lisäksi apua tarvitaan nopeasti lisää, sillä talvi on lähestymässä ja lähes 70 000 ihmistä on yhä paossa kodistaan.

Tulvien kurittamassa Hamgyongin maakunnassa lämpötila voi jo lokakuussa laskea nollan alapuolelle, ja talvisin lämpötila voi laskea jopa 30 asteeseen. YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan 24 000 ihmistä elää yhä ulkosalla.

"Tulvat olivat hävittäneet kyliä. Ihmiset elivät tuhon keskellä hatarissa suojissa, jotka oli tehty puunpalojen varaan viritetyistä muovilakanoista. Heille ei jäänyt käytännössä mitään", kertoo myös alueella vieraillut Punaisen Ristin ja Puolikuun kansainvälisen liiton Pohjois-Korean johtaja Chris Staines järjestön tiedotteessa.

Kroonisesta ruokapulasta kärsivässä Pohjois-Koreassa ravitsemustilanne oli heikko jo ennen tulvia ja suurin osa ihmisistä oli riippuvaisia valtion ruuanjakojärjestelmästä.

Tulvien syynä on elokuun lopussa maata nuijinut taifuuni Lionrock. YK-järjestöjen ja Punaisen Ristin arvioiden mukaan tulvat ovat vaikuttaneet yli 600 000 ihmisen elämään ja vahingoittaneet tai tuhonneet yli 30 000 taloa. Kuolleiden määräksi on vahvistunut 138, mutta sama kohtalo on todennäköisesti ollut myös 400 muulla kadonneeksi ilmoitetulla, Punainen Risti kertoo.

Järjestö on lanseerannut 13,9 miljoonan euron hätäapuvetoomuksen avun toimittamiseksi alueelle seuraavan vuoden aikana. Tarkoituksena on välittää alueelle esimerkiksi telttoja, pressuja, terveysapua, lämpimiä vaatteita sekä keittiö- ja liinavaatepaketteja. Myös Suomen Punainen Risti myöntää operaatioon 50 000 euroa katastrofirahastostaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia