Uutiset Pohjois-Korean kehitys

Pohjois-Korean tulva-alueilla taistellaan aikaa vastaan

Taifuunin aiheuttamat tulvat ovat vaikuttaneet yli 600 000 ihmisen elämään. Avulla on kiire, sillä talvi lähestyy ja pakkaset voivat laskea jopa 30 asteeseen.
(Kuva: dion gillard / Flickr.com / CC BY 2.0)

YK-toimijat ja avustusjärjestöt välittävät parhaillaan apua tulvista kärsineille Pohjois-Korean alueille. Huonojen liikenneyhteyksien vuoksi kaikkialle ei ole kuitenkaan saatu välitettyä apua ja lisäksi apua tarvitaan nopeasti lisää, sillä talvi on lähestymässä ja lähes 70 000 ihmistä on yhä paossa kodistaan.

Tulvien kurittamassa Hamgyongin maakunnassa lämpötila voi jo lokakuussa laskea nollan alapuolelle, ja talvisin lämpötila voi laskea jopa 30 asteeseen. YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan 24 000 ihmistä elää yhä ulkosalla.

"Tulvat olivat hävittäneet kyliä. Ihmiset elivät tuhon keskellä hatarissa suojissa, jotka oli tehty puunpalojen varaan viritetyistä muovilakanoista. Heille ei jäänyt käytännössä mitään", kertoo myös alueella vieraillut Punaisen Ristin ja Puolikuun kansainvälisen liiton Pohjois-Korean johtaja Chris Staines järjestön tiedotteessa.

Kroonisesta ruokapulasta kärsivässä Pohjois-Koreassa ravitsemustilanne oli heikko jo ennen tulvia ja suurin osa ihmisistä oli riippuvaisia valtion ruuanjakojärjestelmästä.

Tulvien syynä on elokuun lopussa maata nuijinut taifuuni Lionrock. YK-järjestöjen ja Punaisen Ristin arvioiden mukaan tulvat ovat vaikuttaneet yli 600 000 ihmisen elämään ja vahingoittaneet tai tuhonneet yli 30 000 taloa. Kuolleiden määräksi on vahvistunut 138, mutta sama kohtalo on todennäköisesti ollut myös 400 muulla kadonneeksi ilmoitetulla, Punainen Risti kertoo.

Järjestö on lanseerannut 13,9 miljoonan euron hätäapuvetoomuksen avun toimittamiseksi alueelle seuraavan vuoden aikana. Tarkoituksena on välittää alueelle esimerkiksi telttoja, pressuja, terveysapua, lämpimiä vaatteita sekä keittiö- ja liinavaatepaketteja. Myös Suomen Punainen Risti myöntää operaatioon 50 000 euroa katastrofirahastostaan.

Pohjois-Korean kehitys avustustyökatastrofiapu Korean kansantasavalta Punainen Risti

Lue myös

IIhmisiä kuljettamassa satoa pellon vieressä kulkevan tien varressa Pohjois-Koreassa

YK-järjestöt: Yli 10 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua Pohjois-Koreassa – Päivittäiset ruoka-annokset kutistettu 300 grammaan

Ruokapulasta kärsivät pohjoiskorealaiset ovat joutuneet vähentämään ruuankulutustaan ja syövät lähinnä enää riisiä ja kaaliruoka kimchiä, kertovat YK-järjestöt. Myös aiemmin maaseudun sukulaisiin luottaneet kaupunkilaiset kärsivät ruokapulasta.

Kuka pelkää Pohjois-Koreaa?

Vaikka ydinaseetonta maailmaa ei heti olekaan näköpiirissä, on sen oltava mahdollinen, kirjoittaa Tarja Cronberg.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.