YK ja avustusjärjestöt keräävät kiireen vilkkaa apua Myamarin syklonin uhreille – Monsuunikausi on tulossa, eikä monella ole kattoa päänsä päällä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK ja avustusjärjestöt keräävät kiireen vilkkaa apua Myamarin syklonin uhreille – Monsuunikausi on tulossa, eikä monella ole kattoa päänsä päällä

YK pyrkii toimittamaan apua ainakin 1,6 miljoonalle ihmiselle Myanmarissa, jossa sykloni Mocha aiheutti laajaa tuhoa pari viikkoa sitten. Monet heistä kuuluvat on jo ennestään vaikeassa asemassa olleeseen rohingya-vähemmistöön. Suomalaisjärjestöistä ainakin Punainen Risti ja Kirkon Ulkomaanapu ovat lähettämässä apua.

Avustustyöntekijöitä jakamassa apua ihmisille.

Myanmarin Punaisen Ristin vapaaehtoiset jakavat puhdasta vettä ja tarjoavat tietoa tartuntatautien ehkäisystä hirmumyrsky Mochan koettelemalla alueella Rakhinessa. Kuva: Myanmarin Punainen Risti.

YK on julkaissut 333 miljoonan dollarin (310 miljoonaa euroa) avustusvetoomuksen, jolla pyritään saamaan apua Mocha-syklonin koettelemaan Myanmariin.

Bengalinlahdella toukokuun puolivälissä riehunut myrsky toi mukanaan jopa 250 kilometriä tunnissa puhaltavat tuulet ja aiheutti maanvyörymiä ja tulvia. Myrsky tuhosi kotien lisäksi sairaaloita, siltoja, teitä sekä viljelyksiä ja katkoi sähkölinjoja sekä tietoliikenneyhteyksiä. Ainakin 145 ihmistä kuoli. 

Myanmarissa kovimpien tuulten tielle osui YK:n arvion (pdf) mukaan yli 3,4 miljoonaa ihmistä. Myrsky riehui etenkin Rakhinen osavaltiossa, jossa humanitaarinen tilanne oli jo valmiiksi vaikea sisäisen pakolaisuuden vuoksi. Rakhinessa elää etenkin syrjityn rohingya-vähemmistön edustajia. Noin kuusi miljoonaa ihmistä tarvitsi humanitaarista apua Rakhinessa ja muualla maan luoteisosissa jo ennen katastrofia.

Apua on saatu välitettyä paikalle, mutta nyt avustustoimijoilla on kiire, sillä moni menetti myrskyssä kotinsa ja monsuunikausi on tulossa. Vaarana ovat myös tartuntataudit.

”Katastrofin seurauksena sadat tuhannet jo valmiiksi haavoittuvat yhteisöt ovat ilman kattoa päänsä päällä samalla, kun monsuuni häämöttää. Humanitaarinen yhteisö käy nyt kilpaa aikaa vastaan toimittaakseen ihmisille suojaa ja ehkäistäkseen veden mukana tarttuvien tautien leviämisen”, sanoi YK:n humanitaarinen koordinaattori Ramanathan Balakrishnan tiistaina.

YK:n tavoitteena on toimittaa 1,6 miljoonalle ihmiselle Myanmarissa. Suomalaistoimijoista Kirkon Ulkomaanapu kertoi viime viikolla ohjaavansa 100 000 euroa katastrofirahastostaan Myanmariin. Eilen myös Suomen Punainen Risti kertoi 150 000 euron lahjoituksesta Myahmariin kansainväliselle Punaiselle Ristille.

”Myanmarin Punainen Risti on ollut liikkeellä satojen vapaaehtoisten ja työntekijöiden voimin jo ennen syklonin rantautumista, mutta tuhot ovat niin massiivisia, että ulkopuolinen apu on välttämätöntä. Tartuntataudit uhkaavat levitä, ja tulvavesien mukana miinat ja muut räjähteet siirtyvät arvaamattomiin paikkoihin. Kotinsa menettäneet tarvitsevat juuri nyt suojaa, puhdasta vettä, terveydenhuoltoa ja psykososiaalista tukea”, kertoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun suunnittelija Sari Autio tiedotteessa.

Myrsky on vaikuttanut YK:n mukaan myös Bangladeshissa yli 400 000 elämään. 40 000 Bangladeshissa elävän rohingyapakolaisen koti tuhoutui tai vahingoittui myrskyssä. Maa kuitenkin onnistui evakuoimaan 700 000 ihmistä sen tieltä, mikä säästi lukemattomia ihmishenkiä, YK kertoi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia