Sykloni Mocha iski Myanmarin Rakhinen osavaltioon – Kirkon Ulkomaanapu valmistautuu jakamaan käteisapua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sykloni Mocha iski Myanmarin Rakhinen osavaltioon – Kirkon Ulkomaanapu valmistautuu jakamaan käteisapua

Rakhinessa ja muualla Myanmarin luoteisosissa on jo valmiiksi kuusi miljoonaa ihmistä, jotka tarvitsevat humanitaarista apua.

Värikkäitä veneitä rannassa.

Kalastusveneitä Rakhinessa vuonna 2021. Kuva: Scott Edmunds / CC BY 2.0.

Sykloni Mocha on aiheuttanut tuhoja Myanmarin Rakhinen osavaltion pohjoisosissa, kertovat YK-järjestöt ja kansainväliset mediat. 

Eilen puolenpäivän jälkeen paikallista aikaa iskenyt sykloni toi mukanaan rankkasateita, tulvia ja jopa 250 kilometriä tunnissa puhaltavan tuulen. Se tuhosi rakennuksia, romahdutti voimalinjoja ja repi puita juuriltaan.

Vielä eilen YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto ei pystynyt arvioimaan katastrofin laajuutta, sillä viestintäyhteydet olivat poikki. Osa ihmisistä on ehtinyt evakuointikeskuksiin, mutta vielä ei tiedetä, kuinka moni jäi jumiin kotiinsa.

Syklonin tuhojen pelättiin alun perin olevan laajempia, sillä sen ennustettiin osuvan Bangladeshin Cox’s Bazariin, jossa elää noin miljoona Myanmarin rohingya-vähemmistöön kuuluvaa pakolaista. Myrsky kuitenkin ohitti alueen ainakin osittain. 

Tilanne on kuitenkin vaikea myös Rakhinen osavaltiossa, joka Myanmarin köyhimpiä ja vähiten kehittyneitä alueita.

Osavaltiossa elä etenkin vainotun rohingya-vähemmistön edustajia, ja se on vuodesta 2017 alkaen kärsinyt konfliktista. Maan sisäisiä pakolaisia on Rakhinessa ja muualla Myanmarin luoteisosissa noin 1,2 miljoonaa. Noin kuuden miljoonan ihmisen arvioitiin tarvitsevan humanitaarista apua jo ennen syklonia. 

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan ainakin kuusi ihmistä on kuollut Myanmarissa. Armeija on julistanut koko Rakhinen osavaltion luonnonkatastrofialueeksi. Armeija kaappasi vallan Myanmarissa helmikuussa 2021.

Avustustyön oletetaan alkavan tänään. Kirkon Ulkomaanapu kertoi eilen myöntävänsä katastrofirahastostaan 100 000 euroa Mochan tuhoista kärsineiden auttamiseksi Myanmarissa. Järjestöllä on oma maatoimisto Myanmarissa.

”Tilanne on äärimmäisen huolestuttava ja avuntarve tulee olemaan valtava, koska pohjalla on jo valmiiksi niin suuri humanitaarinen hätätilanne”, sanoo järjestön toiminnanjohtaja Tomi Järvinen tiedotteessa.

KUA valmistautuu tukemaan katastrofin uhreja käteisavustuksilla, joiden avulla myrskytuhojen keskelle joutuneet ihmiset voivat hankkia ruokaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia