Lähes miljoona ihmistä kärsii tulvien vaikutuksista Itä-Afrikassa – ”Ilmastonmuutoksen karu todellisuus” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lähes miljoona ihmistä kärsii tulvien vaikutuksista Itä-Afrikassa – ”Ilmastonmuutoksen karu todellisuus”

El Niñon voimistamat tulvat ovat ajaneet ihmisiä kodeistaan ja lamauttaneet taloudellista toimintaa. Keniassa koulut on jouduttu sulkemaan tulvien takia ja avaamista on lykätty useita kertoja.

Sadepisaroita sinertävässä ikkunalasissa.

Itä-Afrikka kärsii vakavista tulvista. Kuvituskuva. Kuva: VV Nincic / Flickr.com / CC BY-NC 2.0 DEED.

Poikkeuksellisen rajut tulvat vaikuttavat satojen tuhansien ihmisten elämään Burundissa, Keniassa, Ruandassa, Somaliassa, Etiopiassa ja Tansaniassa.

Rankkasateiden aiheuttamat tulvat ja mutavyöryt ovat viime viikkoina vahingoittaneet myös keskeistä infrastruktuuria, kuten teitä, siltoja ja patoja. Satoja tuhansia ihmisiä on paennut ja pelkästään Keniassa satoja ihmisiä on kuollut.

Itä-Afrikka on kärsinyt viime vuosina poikkeuksellisesta kuivuudesta. Nyt tulvia aiheuttaa erityisesti raju El Niño -sääilmiö. YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan esimerkiksi Burundissa ja Keniassa ne ovat vaikuttaneet noin 300 000 ihmisen elämään, Tansaniassa yli 210 000 ihmisen elämään ja Somaliassa yli 160 000 ihmisen elämään.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM) kertoi keskiviikkona, että pelkästään viiden edellisen päivän aikana Itä-Afrikassa noin 234 000 ihmistä on paennut.

Taloudelliset tuhot ovat valtavat. Kenian Punaisen Ristin mukaan noin 9 800 tuotantoeläintä on kuollut, teitä on jäänyt veden alle, siltoja on huuhtoutunut pois ja satoja yrityksiä on suljettu. Yli 166 000 hehtaaria maatalousmaata on tuhoutunut.

Keniassa koulut jouduttiin sulkemaan maaliskuussa, ja avaamista on lykätty useita kertoja. Ensi viikolla niiden on määrä avautua, mutta yli 15 000 lasta ei pääse vieläkään kouluun, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestö.

Avustusjärjestöt muistuttavat, että ilmastonmuutos tekee sään ääri-ilmiöistä yhä yleisempiä ja rajumpia. Afrikka tuottaa maanosana vain noin neljä prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä mutta on silti hyvin haavoittuvainen sen vaikutuksille, muistuttaa IOM.

”Ennennäkemättömät ja tuhoisat tulvat ovat paljastaneet ilmastonmuutoksen karun todellisuuden. Ne vievät ihmishenkiä ja ajavat yhteisöjä pakoon. Kun näillä ihmisillä on edessään jälleenrakennus, heidän haavoittuvaisuutensa vain lisääntyy”, sanoo IOM:n Itä-Afrikan ja Afrikan sarven johtaja Rana Jaber tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia