Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella

Suomi ei ole vielä mukana tammikuussa voimaan tulevassa ydinasekieltosopimuksessa. Hallitusohjelman mukaan Suomi arvioi liittymistä kieltoprosessin edetessä. “Ei voi yhtä aikaa vastustaa ydinaseita ja puolustaa oikeutta niiden hallussapitoon”, kritisoi ICAN Finland -verkoston koordinaattori Claus Montonen.

Yleiskuva YK:n kokoussalista.

YK:n yleiskokouksessa muistettiin aiemmin tänä syksynä kansainvälistä päivää ydinaseiden poistamiseksi. Kuva: Rick Bajornas / UN Photo.

Kolmisen vuotta sitten hyväksytty kansainvälinen ydinaseet kieltävä sopimus astuu voimaan ensi vuoden tammikuun 22. päivänä.

Sopimuksen voimaantulon edellytyksenä oli, että vähintään 50 maata on ratifioinut sen. Honduras on nyt ratifioinut sopimuksen 50. maana, kertoi YK lauantaina, YK:n 75-vuotispäivänä.

Ydinasekieltosopimus on ensimmäinen kansainvälinen ydinaseet täysin kieltävä sopimus. Se kieltää ydinaseiden valmistuksen, hallussapidon ja käyttämisen.

Voimaantulo on ”uusi kappale ydinaseriisunnan historiassa. Vuosikymmenien aktivismi on saavuttanut sen, mitä monet sanoivat mahdottomaksi: ydinaseet on kielletty”, sanoi kansainvälisen ydinaseiden vastaisen kampanjan ICANin johtaja Beatrice Fihn YK:n tiedotteessa.

YK:n pääsihteeri António Guterres kiitti lausunnossaan kaikkia maita, jotka ovat ratifioineet sopimuksen, sekä myös prosessissa mukana ollutta kansalaisyhteiskuntaa.

122 maata hyväksyi sopimuksen YK:n yleiskokouksessa vuonna 2017. Samana vuonna ICAN sai Nobelin rauhanpalkinnon.

Sopimusta varjostaa se, ettei yksikään suurista ydinasevaltioista ole ratifioinut sopimusta. Myös harva Euroopan maa on mukana sopimuksessa. Esimerkiksi Itävalta ja Irlanti ovat kuitenkin ratifioineet sen.

ICAN Finlandin viime vuonna tekemän kyselyn mukaan 84 prosenttia suomalaisista kannattaisi sopimukseen liittymistä. Suomi ei kuitenkaan ollut mukana edes sopimusneuvotteluissa, sillä se on halunnut mieluummin tukea voimassa olevaa ydinsulkusopimusta.

Viime eduskuntavaalien alla vasemmistoliitto, vihreät ja sdp ilmoittivat kannattavansa sopimusta, mutta nykyisen hallitusohjelman mukaan Suomi vain seuraa sopimuksen kehitystä sekä arvioi prosessin edetessä liittymistä.

“Ei voi yhtä aikaa vastustaa ydinaseita ja puolustaa oikeutta niiden hallussapitoon. Suomen on lopulta valittava puolensa ja otettava kantaa, haluaako se oikeasti kieltää ydinaseet joukkotuhoaseina vai puolustaako se ydinasevaltioiden oikeutta uhata niillä koko ihmiskuntaa”, kritisoi  ICAN Finland -verkoston toinen koordinaattori Claus Montonen rauhanjärjestöjen tiedotteessa.

Kommentit

Lähettänyt spinaakkerix (ei varmistettu) 4.11.2020 - 01:27

Suomalaiset eivät ole ilmeisesti ymmärtäneet sitä, että allekirjoittamalla sopimuksen Suomi sulkisi lopullisesti mahdollisuuden liittyä Natoon tulevaisuudessa. Yksikään Nato maa ei tule allekirjoittamaan sopimusta, eikä sen allekirjoittanut valtio voisi koskaan Natoon liittyä. Tämähän taas sopisi hyvin Venäjälle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia