Nobel ydinaseita vastustavalle ICANille – ”toivottavasti myös suomalaiset tiedostavat nyt ydinaseiden seuraukset” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nobel ydinaseita vastustavalle ICANille – ”toivottavasti myös suomalaiset tiedostavat nyt ydinaseiden seuraukset”

Suomen Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronbergin mukaan ICAN-verkosto on muuttanut ydinaseisiin liittyvää ajattelua. Hän toivoo, että näin tapahtuu myös Suomessa.

ydinaseet kieltävän sopimuksen allekirjoitus

Ydinaseet kieltävän sopimuksen allekirjoitustilaisuus syyskuussa YK:ssa. Kuva: Kim Haughton / UN Photo.

Norjan Nobel-komitea on myöntänyt tämänvuotisen rauhanpalkinnon ydinasekieltoa ajavalle ICAN-verkostolle. Palkinto myönnettiin huomion kiinnittämisestä ydinaseiden katastrofaalisiin humanitaarisiin seurauksiin sekä yrityksistä saada aikaan ydinaseet kieltävä sopimus.

ICAN oli mukana lobbaamassa ydinasekieltosopimusta, joka hyväksyttiin viime heinäkuussa YK:ssa. Se kieltää kaiken ydinaseiden käytön.

Suomen ICAN-verkostoon kuuluvan Suomen Rauhanliiton puheenjohtajan Tarja Cronbergin mukaan ICAN-verkostolla on ollut tärkeä rooli ydinaseisiin liittyvien ajatusmallien muuttamisessa. Nyt ydinaseiden humanitaariset seuraukset otetaan vakavasti, hän sanoo.

"Tämä ajatusmallin muutos on taustalla sekä ydinasekiellon aikaansaamisessa että nyt Nobelin rauhanpalkinnossa. Toivon, että myös suomalaiset tiedostaisivat nyt, kuinka vakavat seuraukset ydinaseilla on. Niiden hävittäminen on koko maailman asia”, Cronberg toteaa järjestön tiedotteessa.

Suomi ei allekirjoittanut ydinaseet kieltävää sopimusta eikä se ollut mukana edes neuvotteluissa, sillä se kannattaa vanhaa ydinsulkusopimusta.

Maailman yhdeksän ydinasevaltiota eivät ole mukana sopimuksessa, eivät myöskään useimmat Nato-maat. Sopimusta onkin sen vuoksi arvosteltu tehottomaksi.

Nobel-komitea toteaa lausunnossaan, että se tietää, ettei pelkkä kielto riitä poistamaan ydinaseita. Sen mukaan palkinto onkin samalla vaatimus ydinasemaille ryhtyä vakaviin neuvotteluihin ydinaseiden poistamiseksi.

Sveitsissä päämajaansa pitävä ICAN perustettiin vuonna 2007. Suomen osasto perustettiin vuonna 2015.

ICAN Suomi kertoo olevansa tyytyväinen pitkäjänteisen työn huomioinnista.

"Palkinto on upea arvonosoitus kansalaisyhteiskunnan pitkäjänteiselle uurastukselle. ICAN-verkoston toimijat ympäri maailmaa ovat lobanneet omien maidensa hallituksia sopimuksen puolesta", verkoston toinen koordinaattori Kati Juva sanoo tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia