Viime vuosi verisin Afganistanin siviileille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Viime vuosi verisin Afganistanin siviileille

Uhreja oli viime vuonna yli viidenneksen enemmän kuin vuonna 2013.

Afganistanin väkivallassa kuoli tai haavoittui viime vuonna yli 10 000 siviiliä, noin 22 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, kertoo YK:n Afganistan-operaatio UNAMA tuoreessa raportissaan (pdf).

Kyseessä on suurin uhrimäärä sitten vuoden 2007, jolloin tilastointi aloitettiin. Kuolonuhreja oli määrästä 3 699 ja haavoittuneita 6 849.

Raportin mukaan syynä uhrimäärän kasvuun ovat pääosin aseellisten ryhmien ja hallituksen joukkojen väliset lisääntyneet taistelut. Myös länsijoukkojen vetäytyminen on tarjonnut raportin mukaan hallituksen vastaisille joukoille lisää toimintamahdollisuuksia. Hallituksen vastaiset joukot aiheuttivat noin 72 prosenttia uhreista.

Väkivallan uhreina ovat usein naiset ja lapset. Lapsiuhreja oli viime vuonna 40 prosenttia ja naisia 21 prosenttia enemmän kuin vuonna 2013, raportissa kerrotaan. Erityisen haavoittuvassa asemassa konfliktissa ovat leskinaiset, jotka ajautuvat usein köyhyyteen. He joutuvat usein antamaan tyttärensä avioliittoon vastineeksi veloistaan tai ottamaan lapsensa pois koulusta töihin.

Afganistanin konfliktissa on kuollut vuodesta 2009 alkaen yhteensä melkein 18 000 siviiliä. Lähes 30 000 on haavoittunut.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia