Uutiset

Uruguayssa juhlitaan homoliittojen sallimista

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa homoavioliitot eivät ole sallittuja.
(Kuva: Tim Hamilton / cc 2.0)

Uruguaysta on tullut toinen Latinalaisen Amerikan maa, joka sallii homoavioliitot. Maan kongressin alahuone hyväksyi uuden avioliittolain keskiviikkona.

Uutistoimisto AP:n mukaan kongressin ulkopuolella odottavat homoparit ryhtyivät juhlimaan tuloksen kuultuaan.

"Elämme historiallista hetkeä", sanoi homojen oikeuksia puolustavan Black Sheep Collectiven johtaja Federico Grana.

Hänen mukaansa ensimmäiset parit vihitään todennäköisesti heinäkuun puolivälissä.

Laki takaa homopareille samat oikeudet kuin heteroille. Avioparit saavat oikeuden päättää lastensa sukunimestä, adoptoida sekä saada hedelmöityshoitoja. Myös ulkomaalaiset homoparit voivat tulla vihittäviksi Uruguayhyn.

Avioitumisen alaikäraja nostettiin samalla 16:een. Aiemmin 12-vuotiaat tytöt ja 14-vuotiaat pojat olivat voineet mennä naimisiin.

Latinalaisen Amerikan maista lisäksi myös Argentiinassa homoavioliitot ovat sallittuja. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan homoliitot ovat sallittuja nyt yhteensä 12 maailman maassa sekä lisäksi osissa Meksikoa, Brasiliaa ja Yhdysvaltoja.

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa homoavioliitot eivät ole sallittuja.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikka Uruguay Human Rights Watch

Lue myös

Mies puolilähikuvassa kiviseinää vasten.

Ghanan poliitikot ajavat homouden kieltävää lakia – Se on helppo keino kääntää huomio pois todellisista ongelmista

Ghanassa käsitellään uutta lakia, joka voisi sulkea vankilaan sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt että heidän oikeuksistaan raportoivat journalistit. Köyhyys ei kuitenkaan katoa vähemmistöjä vainoamalla, kirjoittaa ghanalaistaustainen freelance-toimittaja Linus Atarah.
Kaksi ugandalaista pitää kädessä pridelippua, kasvoillaan karnevaalinaamiot.

Ugandassa homoseksuaaleja ohjataan kyseenalaisiin käännytysterapioihin – terapioita antava sairaalaverkosto saa kehitysapua USAID:ltä, joka ei tue anti-lgbti-politiikkaa

Valepukuiselle toimittajalle kaupattiin kyseenalaisia käännytysterapioita, vaikka virallisesti niiden olemassaolo kiistetään. Terveyskeskukset, joissa terapioita annetaan, ovat osa sairaalaverkostoa, joka saa avustusta yhdysvaltalaiselta USAID-järjestöltä. Avunsaajien toimintaa aiotaan tutkia nyt tarkemmin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.