Uutiset Syyrian konflikti

Unicef vetoaa ulkomaalaisten lasten kotiuttamiseksi Syyriasta – ”Olosuhteet eivät ole lapsille sopivat”

Turkin operaatio Koillis-Syyriassa on kärjistänyt myös pakolaisleirillä olevien ulkomaalaisten lasten tilannetta. ”Hallituksilla on vastuu ja mahdollisuus tehdä oikein ja tuoda nämä lapset ja heidän vanhempansa kotiin”, sanoo Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore.
Nainen pöydän takana istumassa
Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore vaatii ulkomaisten lasten kotiuttamista Koillis-Syyriasta. (Kuva: Evan Schneider / UN Photo)

YK:n lastenjärjestö Unicef on toistanut vaatimuksensa, jonka mukaan Koillis-Syyriassa olevat ulkomaalaiset lapset pitää kotiuttaa. Alueen tilanne on kärjistynyt sen jälkeen, kun Turkki aloitti hyökkäyksen Koillis-Syyrian kurdialueille vajaa kuukausi sitten.

”Hallitusten on siirrettävä alueelle jääneet ulkomaalaiset lapset ennen kuin on liian myöhäistä. Hallituksilla on vastuu ja mahdollisuus tehdä oikein ja tuoda nämä lapset ja heidän vanhempansa kotiin, jossa he voivat saada asianmukaista hoitoa ja ovat turvassa väkivallalta ja hyväksikäytöltä”, sanoi Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore kannanotossa eilen.

Unicefin tietojen mukaan Koillis-Syyriassa on yhteensä lähes 28 000 lasta yli 60 maasta. Suurin osa, 20 000, on Irakista. Lapset elävät pääosin pakolaisleireillä.

”Kaikki elävät olosuhteissa, jotka eivät ole sopivat lapsille. Heidän tärkein kysymyksensä maailmalle on: mitä meille tapahtuu?” Fore sanoi.

Yli 80 prosenttia ulkomaalaisista lapsista on Unicefin mukaan alle 12-vuotiaita ja puolet alle 5-vuotiaita. Ainakin 250 poikaa on pidätettynä, nuorimmat 9-vuotiaita. Monet ovat Isis-taistelijoiden lapsia.

Unicef on vaatinut aiemminkin, että valtiot ottavat vastuun ulkomaisten vierastaistelijoiden lapsista.

Syyrian Al-Holin pakolaisleirillä tiedetään olevan myös suomalaislapsia sekä heidän äitejään. Hallitus ei ole vielä tehnyt päätöstä heidän palauttamisestaan.

Ainakin 17 maata on palauttanut yli 650 lasta.

”Näiden maiden toimet ovat kuitenkin poikkeus eivätkä sääntö. Viestimme hallituksille on yksiselitteinen: lasten parhaan huomioinnin pitäisi olla aina etusijalla”, Fore sanoi.

Turkin operaatio on ajanut tuhansia pakosalle Koillis-Syyriassa. YK:n tietojen mukaan yhteensä yli 100 000 on palannut kotiinsa, mutta suunnilleen saman verran on yhä paossa. Lapsia on pakosalla yli 45 000.

Syyrian konflikti lapsetkonflikti SyyriaTurkki

Lue myös

Ihmisiä istumassa ja pitelemässä kurdilippuja

Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi

Lääkärit ilman rajoja ja Mercy Corps ovat keskeyttäneet toimintansa Koillis-Syyriassa, jonne Turkki hyökkäsi viime viikolla. Myös YK ja muut avustusjärjestöt varoittavat sotatoimien vaikutuksista avustustyöhön.
YK:n turvallisuusneuvoston kokouksen osallistujat kaarevassa kokouspöydässä

WHO: Syyrian luoteisosissa tuhottu terveysasemia – Yli 130 000 pakeni elokuussa

Iskut tapahtuivat juuri ennen Venäjän tukeman tulitauon aloittamista. Terveyspalveluiden toimittaminen on yhä vaarallisempaa, varoittaa Maailman terveysjärjestö.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.
Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.