Unicef vetoaa ulkomaalaisten lasten kotiuttamiseksi Syyriasta – ”Olosuhteet eivät ole lapsille sopivat” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef vetoaa ulkomaalaisten lasten kotiuttamiseksi Syyriasta – ”Olosuhteet eivät ole lapsille sopivat”

Turkin operaatio Koillis-Syyriassa on kärjistänyt myös pakolaisleirillä olevien ulkomaalaisten lasten tilannetta. ”Hallituksilla on vastuu ja mahdollisuus tehdä oikein ja tuoda nämä lapset ja heidän vanhempansa kotiin”, sanoo Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore.

Nainen pöydän takana istumassa

Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore muistutti Syyrian sodan vuosipäivänä, että sodan alun jälkeen maassa on syntynyt lähes viisi miljoonaa lasta. Kuva: Evan Schneider / UN Photo.

YK:n lastenjärjestö Unicef on toistanut vaatimuksensa, jonka mukaan Koillis-Syyriassa olevat ulkomaalaiset lapset pitää kotiuttaa. Alueen tilanne on kärjistynyt sen jälkeen, kun Turkki aloitti hyökkäyksen Koillis-Syyrian kurdialueille vajaa kuukausi sitten.

”Hallitusten on siirrettävä alueelle jääneet ulkomaalaiset lapset ennen kuin on liian myöhäistä. Hallituksilla on vastuu ja mahdollisuus tehdä oikein ja tuoda nämä lapset ja heidän vanhempansa kotiin, jossa he voivat saada asianmukaista hoitoa ja ovat turvassa väkivallalta ja hyväksikäytöltä”, sanoi Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore kannanotossa eilen.

Unicefin tietojen mukaan Koillis-Syyriassa on yhteensä lähes 28 000 lasta yli 60 maasta. Suurin osa, 20 000, on Irakista. Lapset elävät pääosin pakolaisleireillä.

”Kaikki elävät olosuhteissa, jotka eivät ole sopivat lapsille. Heidän tärkein kysymyksensä maailmalle on: mitä meille tapahtuu?” Fore sanoi.

Yli 80 prosenttia ulkomaalaisista lapsista on Unicefin mukaan alle 12-vuotiaita ja puolet alle 5-vuotiaita. Ainakin 250 poikaa on pidätettynä, nuorimmat 9-vuotiaita. Monet ovat Isis-taistelijoiden lapsia.

Unicef on vaatinut aiemminkin, että valtiot ottavat vastuun ulkomaisten vierastaistelijoiden lapsista.

Syyrian Al-Holin pakolaisleirillä tiedetään olevan myös suomalaislapsia sekä heidän äitejään. Hallitus ei ole vielä tehnyt päätöstä heidän palauttamisestaan.

Ainakin 17 maata on palauttanut yli 650 lasta.

”Näiden maiden toimet ovat kuitenkin poikkeus eivätkä sääntö. Viestimme hallituksille on yksiselitteinen: lasten parhaan huomioinnin pitäisi olla aina etusijalla”, Fore sanoi.

Turkin operaatio on ajanut tuhansia pakosalle Koillis-Syyriassa. YK:n tietojen mukaan yhteensä yli 100 000 on palannut kotiinsa, mutta suunnilleen saman verran on yhä paossa. Lapsia on pakosalla yli 45 000.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia