Uutiset Syyrian konflikti

Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi

Lääkärit ilman rajoja ja Mercy Corps ovat keskeyttäneet toimintansa Koillis-Syyriassa, jonne Turkki hyökkäsi viime viikolla. Myös YK ja muut avustusjärjestöt varoittavat sotatoimien vaikutuksista avustustyöhön.
Ihmisiä istumassa ja pitelemässä kurdilippuja
Luxemburgin kurdit protestoivat Turkin hyökkäystä vastaan maanantaina. (Kuva: Jan Maximilian Gerlach / CC BY-SA 2.0)

Väkivalta on tehnyt avustustyöstä paikoin mahdotonta Koillis-Syyriassa, jonne Turkki aloitti hyökkäyksen viime viikolla.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö ilmoitti tiistaina, että se on joutunut keskeyttämään suurimman osan toiminnastaan Koillis-Syyriassa ja evakuoimaan kansainvälisen henkilökuntansa.

”Viimeaikainen kehitys on vain lisännyt humanitaarisen avun tarvetta, mutta tämänhetkisessä turvattomassa tilanteessa sitä on mahdotonta toimittaa”, sanoi järjestön Syyrian hätäapujohtaja Robert Onus tiedotteessa.

Järjestön tiimit toimittivat apua muun muassa Tal Tamarin kaupunkiin, jonka sairaalassa on hoidettu haavoittuneita.

Myös yhdysvaltalainen Mercy Corps -järjestö on keskeyttänyt hätäapunsa.

YK:n katastrofiavun koordinaatiotoimiston mukaan myös YK ja muut avustusjärjestöt ovat kohdanneet vaikeuksia avun toimittamisessa, mutta avustustyö jatkuu yhä.

Suomalaisjärjestöistä ainakin Kirkon Ulkomaanapu (KUA) sekä Punainen Risti ja Pelastakaa Lapset toimittavat yhteistyökumppaniensa kautta apua Koillis-Syyrian väkivaltaisuuksista kärsiville.

”Humanitaarisen avun tarve Koillis-Syyriassa kasvaa nopeasti ja mikäli apua ei päästä toimittamaan perille, käsissämme on katastrofin ainekset. Konfliktin kaikkien osapuolten tulisi varmistaa avustusjärjestöjen pääsy alueelle”, sanoi Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva tiedotteessa eilen.

KUA kertoi lahjoittavansa katastrofirahastostaan 100 000 euroa Syyriaan ja käynnistävänsä samalla hätäapukeräyksen. Rahoilla tuetaan paikallisen yhteistyöjärjestön työtä Hasakassa, jossa arviolta 100 000 maansisäistä pakolaista on tällä hetkellä majoitettuna kouluihin, muihin julkisiin rakennuksiin sekä paikallisiin perheisiin. Heille toimitetaan huopia, telttakankaita, hygieniatarvikkeita ja vesisäiliöitä.

Vaihtelevien arvioiden mukaan 160 000–200 000 siviiliä on paennut Turkin viime viikolla aloittamaa hyökkäystä, jonka tarkoituksena on ajaa alueen kurdikapinalliset pois. Kansainvälinen yhteisö on tuominnut hyökkäyksen laajasti ja sitä vastaan on osoitettu myös mieltä.

YK:n lastenjärjestö Unicef kertoi eilen, että pakenemaan joutuneita lapsia on noin 70 000. Noin 1,8 miljoonaa ihmistä tarvitsi humanitaarista apua jo ennen hyökkäyksen alkua.

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan Koillis-Syyriassa ja Turkissa on tapettu ainakin 11 lasta siitä lähtien, kuin sotilasoperaatio käynnistyi. Se vaati eilen, että ulkomaat evakuoivat lapset, joita yhä elää Koillis-Syyrian leireillä, muun muassa Al-Holissa.

”Myös Suomen hallituksen on viipymättä ryhdyttävä toimiin suomalaisten lasten palauttamisen suhteen. Kyseessä olevat lapset ovat kokeneet järkyttäviä asioita ja heitä tulee kohdella sodan viattomina uhreina. Lapset tarvitsevat asiantuntija-apua, jotta he voisivat toipua kokemuksistaan ja palata normaaliin arkeen”, sanoi Hanna Markkula-Kivisilta, Pelastakaa Lasten pääsihteeri.

Syyrian konflikti avustustyökatastrofiapupakolaisetkonflikti SyyriaTurkki Pelastakaa Lapset ryKirkon UlkomaanapuPunainen Risti

Lue myös

Nainen pöydän takana istumassa

Unicef vetoaa ulkomaalaisten lasten kotiuttamiseksi Syyriasta – ”Olosuhteet eivät ole lapsille sopivat”

Turkin operaatio Koillis-Syyriassa on kärjistänyt myös pakolaisleirillä olevien ulkomaalaisten lasten tilannetta. ”Hallituksilla on vastuu ja mahdollisuus tehdä oikein ja tuoda nämä lapset ja heidän vanhempansa kotiin”, sanoo Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore.
YK:n turvallisuusneuvoston kokouksen osallistujat kaarevassa kokouspöydässä

WHO: Syyrian luoteisosissa tuhottu terveysasemia – Yli 130 000 pakeni elokuussa

Iskut tapahtuivat juuri ennen Venäjän tukeman tulitauon aloittamista. Terveyspalveluiden toimittaminen on yhä vaarallisempaa, varoittaa Maailman terveysjärjestö.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.
Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.