Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi

Lääkärit ilman rajoja ja Mercy Corps ovat keskeyttäneet toimintansa Koillis-Syyriassa, jonne Turkki hyökkäsi viime viikolla. Myös YK ja muut avustusjärjestöt varoittavat sotatoimien vaikutuksista avustustyöhön.

Ihmisiä istumassa ja pitelemässä kurdilippuja

Luxemburgin kurdit protestoivat Turkin hyökkäystä vastaan maanantaina. Kuva: Jan Maximilian Gerlach / CC BY-SA 2.0.

Väkivalta on tehnyt avustustyöstä paikoin mahdotonta Koillis-Syyriassa, jonne Turkki aloitti hyökkäyksen viime viikolla.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö ilmoitti tiistaina, että se on joutunut keskeyttämään suurimman osan toiminnastaan Koillis-Syyriassa ja evakuoimaan kansainvälisen henkilökuntansa.

”Viimeaikainen kehitys on vain lisännyt humanitaarisen avun tarvetta, mutta tämänhetkisessä turvattomassa tilanteessa sitä on mahdotonta toimittaa”, sanoi järjestön Syyrian hätäapujohtaja Robert Onus tiedotteessa.

Järjestön tiimit toimittivat apua muun muassa Tal Tamarin kaupunkiin, jonka sairaalassa on hoidettu haavoittuneita.

Myös yhdysvaltalainen Mercy Corps -järjestö on keskeyttänyt hätäapunsa.

YK:n katastrofiavun koordinaatiotoimiston mukaan myös YK ja muut avustusjärjestöt ovat kohdanneet vaikeuksia avun toimittamisessa, mutta avustustyö jatkuu yhä.

Suomalaisjärjestöistä ainakin Kirkon Ulkomaanapu (KUA) sekä Punainen Risti ja Pelastakaa Lapset toimittavat yhteistyökumppaniensa kautta apua Koillis-Syyrian väkivaltaisuuksista kärsiville.

”Humanitaarisen avun tarve Koillis-Syyriassa kasvaa nopeasti ja mikäli apua ei päästä toimittamaan perille, käsissämme on katastrofin ainekset. Konfliktin kaikkien osapuolten tulisi varmistaa avustusjärjestöjen pääsy alueelle”, sanoi Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva tiedotteessa eilen.

KUA kertoi lahjoittavansa katastrofirahastostaan 100 000 euroa Syyriaan ja käynnistävänsä samalla hätäapukeräyksen. Rahoilla tuetaan paikallisen yhteistyöjärjestön työtä Hasakassa, jossa arviolta 100 000 maansisäistä pakolaista on tällä hetkellä majoitettuna kouluihin, muihin julkisiin rakennuksiin sekä paikallisiin perheisiin. Heille toimitetaan huopia, telttakankaita, hygieniatarvikkeita ja vesisäiliöitä.

Vaihtelevien arvioiden mukaan 160 000–200 000 siviiliä on paennut Turkin viime viikolla aloittamaa hyökkäystä, jonka tarkoituksena on ajaa alueen kurdikapinalliset pois. Kansainvälinen yhteisö on tuominnut hyökkäyksen laajasti ja sitä vastaan on osoitettu myös mieltä.

YK:n lastenjärjestö Unicef kertoi eilen, että pakenemaan joutuneita lapsia on noin 70 000. Noin 1,8 miljoonaa ihmistä tarvitsi humanitaarista apua jo ennen hyökkäyksen alkua.

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan Koillis-Syyriassa ja Turkissa on tapettu ainakin 11 lasta siitä lähtien, kuin sotilasoperaatio käynnistyi. Se vaati eilen, että ulkomaat evakuoivat lapset, joita yhä elää Koillis-Syyrian leireillä, muun muassa Al-Holissa.

”Myös Suomen hallituksen on viipymättä ryhdyttävä toimiin suomalaisten lasten palauttamisen suhteen. Kyseessä olevat lapset ovat kokeneet järkyttäviä asioita ja heitä tulee kohdella sodan viattomina uhreina. Lapset tarvitsevat asiantuntija-apua, jotta he voisivat toipua kokemuksistaan ja palata normaaliin arkeen”, sanoi Hanna Markkula-Kivisilta, Pelastakaa Lasten pääsihteeri.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia