Human Rights Watch: Turkki karkottanut satoja pakolaisia Syyriaan – ”EU:n pitäisi tunnustaa, ettei Turkki ole turvallinen” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Human Rights Watch: Turkki karkottanut satoja pakolaisia Syyriaan – ”EU:n pitäisi tunnustaa, ettei Turkki ole turvallinen”

EU pitää Turkkia turvallisena maana, mutta todellisuudessa Turkki pakottaa pakolaisia palaamaan Syyriaan, kritisoi ihmisoikeusjärjestö raportissaan.

Turkin lippu riippumassa köynnöksen alla.

HRW kritisoi Turkkia kansainvälisen oikeuden rikkomisesta. Kuva: Samuel Wong / CC BY 2.0.

Turkin viranomaiset ovat ottaneet mielivaltaisesti kiinni ja karkottaneet satoja syyrialaisia pakolaismiehiä ja -poikia Syyriaan, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Sen mukaan Turkki rikkoo kansainvälistä lakia, joka kieltää ihmisten karkottamisen alueille, joissa heitä uhkaa vaino, kidutus, muu kaltoinkohtelu tai kuolema. Sisällissodan runtelemaa Syyriaa hallitsee yhä diktaattori Bashar al-Assad, jonka hallinto on syyllistynyt moninaisiin ihmisoikeusloukkauksiin.

HRW tutki 47:ää tapausta. 37 ihmistä oli palautettu Pohjois-Syyriaan pakolla. Jokainen kertoi, että samaan aikaan karkotettiin kymmeniä, jopa satoja muitakin. Tiedot koskevat tämän vuoden helmi- ja heinäkuun välistä aikaa. 

Järjestön keräämien tietojen mukaan pakolaisia on otettu kiinni kaduilta, työpaikoilta ja kodeista. Heitä on pidetty kiinni otettuna huonoissa oloissa, kuljetettu rajalle ja pakotettu allekirjoittamaan ”vapaaehtoisesta” paluusta kertova lomake. Useimpia on pahoinpidelty ja monet on pakotettu rajan yli asein. 

”Vaikka Turkki on antanut tilapäistä suojelua 3,6 miljoonalle ihmiselle, nyt näyttää siltä, että se yrittää tehdä Pohjois-Syyriasta pakolaisten jättöalueen”, järjestön pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien tutkija Nadia Hardman sanoo tiedotteessa.

Turkissa on enemmän muualta tulleita pakolaisia kuin missään muussa maassa ja lähes neljä kertaa enemmän kuin EU:n alueella. Vuonna 2016 EU ja Turkki tekivät sopimuksen, jonka perusteella EU tukee Turkkia rahallisesti vastineeksi siitä, että se ottaa vastaan käännytettyjä syyrialaisia. Syyrialaiset saavat maassa tilapäisen suojelun statuksen. 

Kreikka puolestaan linjasi viime vuonna, että Turkkiin voi käännyttää ihmisiä Syyrian lisäksi myös Afganistanista, Somaliasta, Pakistanista ja Bangladeshista.

Ulkomaalaisviha on Turkissa viime aikoina kasvanut, ja samaan aikaan pakolaispolitiikka on tiukentunut. Maa on kieltänyt kansainvälisen suojelun hakemusten jättämisen 16 maakunnassa, eivätkä pakolaiset saa enää asuinlupaa alueilta, joilla yli 20 prosenttia asukkaista on ulkomaalaistaustaisia.

Toukokuussa presidentti Recep Tayyip Erdoğan ilmoitti aikovansa palauttaa miljoona pakolaista Pohjois-Syyriaan.

HRW on tilanteesta huolissaan. Sen mukaan EU:n pitäisi julistaa, että Turkki ei ole niin sanottu kolmas turvallinen maa, jollaiseksi unioni sen määrittelee.

”EU:n ja sen jäsenten pitäisi tunnustaa, että Turkki ei täytä kolmannen turvallisen maan kriteerejä ja jäädyttää siirtolaisten pidättämisen ja rajavalvonnan rahoitus siihen asti, kunnes pakkokarkotukset loppuvat. Turkin julistaminen ’turvalliseksi kolmanneksi maaksi’ ei ole linjassa sen kanssa, miten paljon syyrialaisia pakolaisia karkotetaan Pohjois-Syyriaan. Jäsenmaiden -- pitäisi keskittyä turvapaikanhakijoiden uudelleensijoitusten lisäämiseen”, Hardman sanoo. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia