Syyrian konfliktissa kuoli viime vuonna ennätyspaljon lapsia – Unicef vaatii jäsenmaita ottamaan vastuun ulkomaisten vierastaistelijoiden lapsista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyrian konfliktissa kuoli viime vuonna ennätyspaljon lapsia – Unicef vaatii jäsenmaita ottamaan vastuun ulkomaisten vierastaistelijoiden lapsista

Syyrian konfliktissa kuoli viime vuonna ennätysmäärä lapsia. YK:n lastenrahasto muistuttaa, etteivät vierastaistelijoiden lapsista saa tulla kotimaattomia.

Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore

Syyrian sota ei ole ohi etenkään lasten kannalta, muistuttaa Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore. Kuva: Mark Garten / UN Photo.

Syyrian konfliktissa kuoli viime vuonna ainakin 1 106 lasta. YK:n lastenrahaston Unicefin mukaan määrä on suurempi kuin minään aiempana vuonna kahdeksan vuoden konfliktin aikana.

”Tällä hetkellä vallalla on hälyttävä väärinkäsitys siitä, että Syyrian konflikti on pian loppumassa. Se ei ole. Osissa maata lapset ovat yhtä suuressa vaarassa kuin ennenkin”, sanoo Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore eilen julkaistussa tiedotteessa.

Viime vuonna myös hyökkäykset kouluja ja terveyskeskuksia vastaan nousivat uuteen ennätykseen. Pelkästään viime viikkoina Idlibin alueella väkivallassa on kuollut 59 lasta, hän kertoi. Lapsia on kuollut myös matkalla Al-Holin leirille maan koillisosissa.

Syyrian sisällissodan alkamisesta tulee tällä viikolla kuluneeksi kahdeksan vuotta. Äärijärjestö Isis on ajettu pienelle alueelle Irakin rajalle, mutta taisteluita käydään yhä.

Fore otti kantaa myös ulkomaisten vierastaistelijoiden tilanteeseen. Isisin riveissä taistelleiden ulkomaalaisten perheitä on päätynyt pakolaisleireille liikkeen menetettyä jalansijaansa. Länsimaissa onkin viime aikoina keskusteltu, kenen pitäisi ottaa vastuu vierastaistelijoista ja heidän lapsistaan. Leireiltä on löydetty myös esimerkiksi suomalainen neljän lapsen äiti Sanna, joka haluaisi palata.

”Syyrian ulkomaisten taistelijoiden lasten kohtelu on epäselvää. Unicef vaatii jäsenvaltioita ottamaan vastuun lapsista, jotka ovat niiden kansalaisia tai syntyneet niiden kansalaisille, ja ryhtymään toimiin, jotta lapsista ei tulisi valtiottomia”, Fore sanoi.

Yhteensä Syyriassa yli puolet lapsista tarvitsee humanitaarista apua. Kolmasosa on poissa koulusta.

Neljä miljoonaa lasta ei ole kokenut muuta kuin sotaa, muistuttaa Pelastakaa Lapset, joka toimittaa apua Syyriaan. Järjestön hiljattain tekemän kyselyn mukaan lähes kolmannes sen haastattelemista lapsista tuntee olonsa aina tai usein turvattomaksi.

Maailman johtajien on määrä keskustella tällä viikolla Brysselissä Syyrian avuntarpeesta ja maan tilanteesta. Unicef ja Pelastakaa Lapset vaativat etenkin lasten huomioimista. Suomen Pelastakaa Lapset on myös avannut vetoomuksen, jossa vaaditaan Suomea suojelemaan lapsia konflikteissa ylipäätään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia