Tutkimus: Ilmastotieteilijöillä vahva konsensus ilmastonmuutoksen syistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Ilmastotieteilijöillä vahva konsensus ilmastonmuutoksen syistä

Tieteelliset tutkimukset ovat lähes yksimielisiä siitä, että ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttama.

Tieteellisessä Environmental Science Letters -aikakauslehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ilmastonmuutoksen ihmislähtöisyydestä vallitsee erittäin vahva tieteellinen yksimielisyys.

Kahden viimeisen vuosikymmenen aikana julkaistuista tieteellisistä tutkimuksista 97 prosenttia vahvistaa käsityksen, että ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttama. Tästä huolimatta erityisesti yhdysvaltalaisten keskuudessa vallitsee ilmaston lämpenemisen syistä päinvastainen käsitys, kommentoi tutkimusta johtanut John Cook Queenslandin yliopistosta.

Tutkimuksessa kritisoidaankin teollisuuden ankaraa lobbausta, jolla on yritetty kiistää, että ilmastonmuutos on ihmisten aikaansaannosta. Tämä on johtanut ristiriitaisiin mielipiteisiiin julkisuudessa ja hidastanut toimia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Tutkimus on tähän mennessä laajin ilmastonmuutoksen tieteellisiä tuloksia kartoittanut tutkimus, kattaen 29 000 tutkijan tieteellistä julkaisua kahden vuosikymmenen ajalta.

Suomi saavuttamassa Kioton tavoitteet

Päivä tutkimuksen julkaisun jälkeen Suomen tilastokeskus julkaisi vuoden 2012 ennakkotiedot, joiden mukaan Suomen kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat lähes viisi prosenttia pienemmät kuin Kioton pöytäkirjan asettama päästöjen rajoitusvelvoite.

Kioton velvoite oli saada kasvihuonepäästöt vuoden 1990 tasolle vuosien 2008-2012 aikana. Tilastokeskuksen mukaan velvoitteen täyttymiseen vaikuttaa kokonaispäästöjen vähenemisen lisäksi Suomen on ylijäämä päästöyksiköistä.

Päästökauppasektorin ulkopuoliset päästöt eli rakennusten erillislämmityksestä, maataloudesta, liikenteestä ja jätehuollosta koituvat päästöt vähentyivät lähes 20 prosenttia. Muun muassa maalämpöön ja uusiutuviin energialähteisiin siirtyminen lämmityksessä, kierrätyksen lisääntyminen sekä kaatopaikkakaasun talteenoton yleistyminen ovat vähentäneet päästöjä merkittävästi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia