Tutkijat: Geenimuuntelun turvallisuudesta ei ole konsensusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: Geenimuuntelun turvallisuudesta ei ole konsensusta

Asiantuntijajoukon mukaan tähänastinen tutkimus on ollut erittäin kiistanalaista sekä tutkijoiden oletusten ja rahoituslähteiden sävyttämää.

Joukko tutkijoita ja asiantuntijoita on tullut julkisuuteen lausunnolla, jossa kiistetään tiedeyhteisön olevan yksimielinen geenimuuntelun turvallisuudesta, toisin kuin gm-teollisuus ja osa tutkijoista väittää.

Lähes sadan asiantuntijan allekirjoittamassa julkilausumassa esitetään huoli, että käsitys geenimuuntelun turvallisuutta koskeva konsensuksesta johtaa heikompaan sääntelyyn elintarviketeollisuudessa ja maataloudessa, joka voi tuoda mukanaan riskejä ihmisille, eläimille ja ympäristölle.

Julkilausumassa viitataan joukkoon tutkimuksia ja arvioita, joiden havainnot kyseenalaistavat väitteitä, joiden mukaan gm-ravinto on vaaratonta tai yhtä riskitöntä kuin geenimuuntelematon ravinto. Allekirjoittaneet korostavat, että tähän mennessä tehty tutkimus on ollut erittäin kiistanalaista sekä tutkijoiden oletusten ja rahoituslähteiden sävyttämää.

Lausunnon allekirjoittaneen brasilialaisagronomi Leonardo Melgarejon mukaan kasvien geenimanipulaatiosta tarvitaan nykyistä paljon yksityiskohtaisempaa ja pidempiaikaisempaa tutkimusta sääntelyä koskevan päätöksenteon tueksi.

"Olemme huolestuneita päätöksistä, joita tehdään yritysten tuottamien yksinkertaistettujen tutkimusten perusteella, joiden raakadata ei ole saatavilla ja joiden yhteydessä jätetään räikeästi huomioimatta näiden markkinointikampanjoiden argumentit kyseenalaistavat riippumattomat julkaisut", Melgarejo sanoo SciDev.net-sivuston haastattelussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia