Uutiset GM-ruoka

Tutkijat: Geenimuuntelun turvallisuudesta ei ole konsensusta

Asiantuntijajoukon mukaan tähänastinen tutkimus on ollut erittäin kiistanalaista sekä tutkijoiden oletusten ja rahoituslähteiden sävyttämää.

Joukko tutkijoita ja asiantuntijoita on tullut julkisuuteen lausunnolla, jossa kiistetään tiedeyhteisön olevan yksimielinen geenimuuntelun turvallisuudesta, toisin kuin gm-teollisuus ja osa tutkijoista väittää.

Lähes sadan asiantuntijan allekirjoittamassa julkilausumassa esitetään huoli, että käsitys geenimuuntelun turvallisuutta koskeva konsensuksesta johtaa heikompaan sääntelyyn elintarviketeollisuudessa ja maataloudessa, joka voi tuoda mukanaan riskejä ihmisille, eläimille ja ympäristölle.

Julkilausumassa viitataan joukkoon tutkimuksia ja arvioita, joiden havainnot kyseenalaistavat väitteitä, joiden mukaan gm-ravinto on vaaratonta tai yhtä riskitöntä kuin geenimuuntelematon ravinto. Allekirjoittaneet korostavat, että tähän mennessä tehty tutkimus on ollut erittäin kiistanalaista sekä tutkijoiden oletusten ja rahoituslähteiden sävyttämää.

Lausunnon allekirjoittaneen brasilialaisagronomi Leonardo Melgarejon mukaan kasvien geenimanipulaatiosta tarvitaan nykyistä paljon yksityiskohtaisempaa ja pidempiaikaisempaa tutkimusta sääntelyä koskevan päätöksenteon tueksi.

"Olemme huolestuneita päätöksistä, joita tehdään yritysten tuottamien yksinkertaistettujen tutkimusten perusteella, joiden raakadata ei ole saatavilla ja joiden yhteydessä jätetään räikeästi huomioimatta näiden markkinointikampanjoiden argumentit kyseenalaistavat riippumattomat julkaisut", Melgarejo sanoo SciDev.net-sivuston haastattelussa.

GM-ruoka ruokatiedeyhtiötterveysgeeniteknologia

Lue myös

Geenilohi pyrkii Yhdysvaltain markkinoille

Maailman ensimmäiset geenimuunnellut kalat saattavat pian ilmestyä amerikkalaisten ruokapöytiin, jos lohia jalostavan biotekniikkayrityksen lupahakemus hyväksytään.

FAO: GM-ruokatuotanto ei ole lähellekään aukotonta

Maailmanlaajuisessa selvityksessä kävi ilmi lähes 200 saastumistapausta kymmenen vuoden sisällä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Metsää ja maatalousmaata ilmakuvassa

Etelä-Amerikan ongelmia ei ratkaista länsimaiden ratkaisuilla vaan paikallista kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla ja kuuntelemalla

Metsäkato ja eriarvoisuus ovat monia Etelä-Amerikan maita yhdistäviä vakavia ongelmia. Heikosti toimivan valtionhallinnon takia monissa maissa sosiaalinen ja ekologinen kestävyys ovat pitkälti kansalaisyhteiskunnan harteilla. Siksi niiden tukeminen olisi tärkein toimi myös metsäkadon vähentämiseksi.
Mies seisoo kukkuloiden edustalla

Menestyksekäs suojeluprojekti pelastaa metsiä ja vesilähteitä Brasiliassa – 14 vuodessa on istutettu kaksi miljoonaa puuta

Brasilian Extreman kunnassa maanomistajille maksetaan maiden suojelusta ja ennallistamisesta metsäksi. Samalla on onnistuttu suojelemaan myös vesivaroja.
Lentokoneen siipi koneen sisältä otetussa kuvassa

Lentovero ei olisi vain kosmeettinen, sanoo kansalaisaloitteen alullepanija

Suomessa lokakuussa läpi menneen lentoveroaloitteen alullepanija Janne Kilpinen uskoo, että vero olisi viesti konkreettisen muutoksen tarpeesta. Veron käyttöön ottaneessa Ruotsissa lentäminen on jo vähentynyt.
Maissintähkiä sekä pussi maissinjyviä

Zimbabwessa taistellaan aliravitsemusta vastaan ruokakasveja rikastamalla – Kriitikoiden mukaan paikallinen ruokakulttuuri unohtuu

Zimbabwelainen start up -yritys ostaa paikallisilta viljelijöiltä rikastettuja ruokakasveja ja myy niitä eteenpäin. Tavoitteena on paitsi tehdä voittoa, myös taistella aliravitsemusta vastaan sekä voimaannuttaa viljelijöitä.