Uutiset GM-ruoka

Geenilohi pyrkii Yhdysvaltain markkinoille

Maailman ensimmäiset geenimuunnellut kalat saattavat pian ilmestyä amerikkalaisten ruokapöytiin, jos lohia jalostavan biotekniikkayrityksen lupahakemus hyväksytään.
(Kuva: Christian Kadluba / cc 2.0)

(IPS) -- Maailman ensimmäiset geenimuunnellut kalat saattavat pian ilmestyä amerikkalaisten ruokapöytiin, jos lohia jalostavan biotekniikkayrityksen lupahakemus hyväksytään.

Yhdysvaltalainen AquaBounty Technologies jalostaa lohia kasvattamollaan Panamassa. Kilpailijat seuraavat mielenkiinnolla yhtiön lupahakemuksen kohtaloa Yhdysvalloissa.

"Tietojemme mukaan muilla yrityksillä on kehitteillä noin 35 geenimuunneltua lajia. Pian selviää, avautuvatko markkinat gm-kalalle ja -lihalle", sanoo Dana Perls, joka vetää geenimuuntelua vastustavaa Maan ystävien kampanjaa.

Panaman viranomaiset määräsivät vastikään AquaBountylle sakkoja sääntörikkomuksista. Geenimuuntelun vastustajat kehottavat Yhdysvaltain lupaviranomaisia ottamaan huomioon Panaman tapahtumat.

"Geenimuunnellun ruuan terveys- ja ympäristövaikutuksia ei ole arvioitu riittävästi, jotta tämän lohen voisi päästää ihmisravinnoksi", sanoo yhtiön toiminnasta valituksen tehneen panamalaisen ympäristöjärjestön juristi Luisa Arauz Arredondo.

AquaBounty kertoo, että Panaman viranomaiset puuttuivat pääasiassa hallinnollisiin seikkoihin, jotka on jo ratkaistu. Yhtiön mukaan rikkomukset eivät koskeneet kalojen terveyttä tai laitoksen ympäristövaikutuksia.

Yhdysvalloissa geenilihan pelko liittyy usein huoleen muunneltujen lajien karkaamisesta luontoon, mikä voi uhata perinteisiä lajeja tai tuoda uusia sairauksia.

Jo noin 60 merkittävää elintarviketukkua on vastannut kuluttajien huoleen lupaamalla, että ne eivät myy gm-kalaa, vaikka sille heltiäisi valtion lupa.

GM-ruoka kalastusruoka Yhdysvallat Suomen IPS

Lue myös

FAO: GM-ruokatuotanto ei ole lähellekään aukotonta

Maailmanlaajuisessa selvityksessä kävi ilmi lähes 200 saastumistapausta kymmenen vuoden sisällä.

Tutkijat: Geenimuuntelun turvallisuudesta ei ole konsensusta

Asiantuntijajoukon mukaan tähänastinen tutkimus on ollut erittäin kiistanalaista sekä tutkijoiden oletusten ja rahoituslähteiden sävyttämää.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Kaksi naista tulvavedessä

Bangladeshin ilmastopakolaiset sopeutuvat uuteen pakon edessä – Uudet viljelymenetelmät auttavat sään ääri-ilmiöitä paenneita

Bangladeshilaisen Ruma Begumin perhe joutui muuttamaan jokiuoman eroosion ja viljelysmaan suolapitoisuuden takia. Aluksi vanhat ongelmat jatkuivat, mutta muun muassa uusi kelluva kasvatus on auttanut elinkeinojen monipuolistamisessa.
Sormet näyttämässä rauhanmerkkiä, oksa

Sadankomitean rauhanpalkinto toimittaja Antti Kuroselle – ”Sodissa tavalliset ihmiset häviävät aina”

Ylen pitkän linjan ulkomaantoimittaja on tehnyt reportaaseja muun muassa Al-Holin pakolaisleiriltä. Sadankomitea haluaa palkinnolla nostaa esiin median roolia rauhantyössä.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.