Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050 | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050

Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäristön huomioiva viljely on mahdollista, mutta se vaatii monenlaisia muutoksia, muun muassa eläinperäisten tuotteiden käytön vähentämistä.

Traktori pellolla, taustalla kylä.

Tutkijat ehdottavat radikaalia maatalouden uudistamista Eurooppaan. Kuva Isosta-Britanniasta. Kuva: Robert Scarth / CC BY-SA 2.0.

Euroopassa olisi mahdollista harjoittaa luomuviljelyyn perustuvaa, kestävää ja luonnon monimuotoisuutta suojelevaa maataloutta, arvioivat ranskalaisen tutkimusinstituutin French National Centre for Scientific Researchin (CNRS) tutkijat tuoreessa artikkelissaan.

Keinoja tarvitaan, sillä eurooppalaisten eläinproteiinin kulutus on kasvanut yksilöä kohti noin 80 prosenttia vuosina 1961–2013. Eläinten rehua joudutaan tuomaan ulkomailta, lannoitteet saastuttavat vesistöjä ja maatalous tuottaa runsasti päästöjä.

Kestävämpi viljelyjärjestelmä olisi tutkijoiden mukaan mahdollinen, mutta se vaatisi tutkijoiden kolmea asiaa. Ensimmäiseksi pitäisi muuttaa ruokavaliota: kuluttaa vähemmän eläinkunnan tuotteita, mikä mahdollistaisi karjatalouden vähentämisen sekä maahantuodun rehun käytön lopettamisen.

Toinen keino vaatisi agroekologian periaatteiden soveltamista. Vuoroviljelyä sekä typpeä sitovien palkokasvien viljelyä pitäisi lisätä, mikä mahdollistaisi sen, ettei viljelyssä tarvittaisi enää synteettistä typpeä, lannoitteita tai torjunta-aineita.

Lisäksi maanviljely ja karjatalous pitäisi yhdistää tehokkaammin, sillä näin karjankasvatuksessa syntyvä lanta kiertäisi kaikkein parhaiten, artikkeli summaa.

Toimenpiteiden seurauksena Euroopan väestö pystyttäisiin ruokkimaan vuonna 2050. Myös Euroopan ruokaomavaraisuus paranisi ja viljan vienti ulkomaille olisi edelleen mahdollista. Samalla myös veden saastuminen ja maatalouden päästöt vähenisivät.

Tutkimusartikkeli ei tarjoa suoraan käytännön tietoa esimerkiksi poliittisia neuvotteluja varten, mutta se todistaa, että biofyysisesti kestävä viljely on Euroopassa mahdollista, tutkijat kirjoittavat. Pohdittavaksi kuitenkin jää, voisiko samaa skenaariota käyttää globaalisti.

Tutkimus julkaistiin One Earth -lehdessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia