Uutiset Ympäristö

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050

Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäristön huomioiva viljely on mahdollista, mutta se vaatii monenlaisia muutoksia, muun muassa eläinperäisten tuotteiden käytön vähentämistä.
Traktori pellolla, taustalla kylä.
Tutkijat ehdottavat radikaalia maatalouden uudistamista Eurooppaan. Kuva Isosta-Britanniasta. (Kuva: Robert Scarth / CC BY-SA 2.0)

Euroopassa olisi mahdollista harjoittaa luomuviljelyyn perustuvaa, kestävää ja luonnon monimuotoisuutta suojelevaa maataloutta, arvioivat ranskalaisen tutkimusinstituutin French National Centre for Scientific Researchin (CNRS) tutkijat tuoreessa artikkelissaan.

Keinoja tarvitaan, sillä eurooppalaisten eläinproteiinin kulutus on kasvanut yksilöä kohti noin 80 prosenttia vuosina 1961–2013. Eläinten rehua joudutaan tuomaan ulkomailta, lannoitteet saastuttavat vesistöjä ja maatalous tuottaa runsasti päästöjä.

Kestävämpi viljelyjärjestelmä olisi tutkijoiden mukaan mahdollinen, mutta se vaatisi tutkijoiden kolmea asiaa. Ensimmäiseksi pitäisi muuttaa ruokavaliota: kuluttaa vähemmän eläinkunnan tuotteita, mikä mahdollistaisi karjatalouden vähentämisen sekä maahantuodun rehun käytön lopettamisen.

Toinen keino vaatisi agroekologian periaatteiden soveltamista. Vuoroviljelyä sekä typpeä sitovien palkokasvien viljelyä pitäisi lisätä, mikä mahdollistaisi sen, ettei viljelyssä tarvittaisi enää synteettistä typpeä, lannoitteita tai torjunta-aineita.

Lisäksi maanviljely ja karjatalous pitäisi yhdistää tehokkaammin, sillä näin karjankasvatuksessa syntyvä lanta kiertäisi kaikkein parhaiten, artikkeli summaa.

Toimenpiteiden seurauksena Euroopan väestö pystyttäisiin ruokkimaan vuonna 2050. Myös Euroopan ruokaomavaraisuus paranisi ja viljan vienti ulkomaille olisi edelleen mahdollista. Samalla myös veden saastuminen ja maatalouden päästöt vähenisivät.

Tutkimusartikkeli ei tarjoa suoraan käytännön tietoa esimerkiksi poliittisia neuvotteluja varten, mutta se todistaa, että biofyysisesti kestävä viljely on Euroopassa mahdollista, tutkijat kirjoittavat. Pohdittavaksi kuitenkin jää, voisiko samaa skenaariota käyttää globaalisti.

Tutkimus julkaistiin One Earth -lehdessä.

Ympäristö maatalousruokaympäristöbiodiversiteettimaaperäsaastuminen Eurooppa

Lue myös

Puita vuoren edustalla.

Öljy-yhtiöt Afrikan luonnonpuistojen kimpussa

Koska öljy-yhtiöiden on pakko turvautua yhä kalliimpiin etsintöihin erittäin syvällä meren pohjassa, ne hyökkäävät viimeiselle vedenpinnan yläpuolelle jäävälle rintamalle, missä kulut ovat viellä alhaisemmat: Afrikan luonnonpuistoihin ja makean veden varantoihin, kirjoittaa François Misser.
Poroja sulaneen lumen keskellä.

Tutkimus: Alkuperäiskansat tuottavat ruokaa kestävimmin, mutta ilmastonmuutos uhkaa viedä ikivanhat ruuantuotantojärjestelmät mennessään

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön tuore raportti tarkastelee muun muassa inarinsaamelaisia, jotka tuottavat itse noin 70 prosenttia ruuastaan. Alkuperäiskansojen ruokajärjestelmät saattavat kuitenkin kadota lähivuosina, raportti ennustaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - "Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta"

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.