Tuoreen kyselyn mukaan tappajarobotteja vastustetaan ympäri maailman – Neuvottelut kieltosopimuksesta kuitenkin jumissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuoreen kyselyn mukaan tappajarobotteja vastustetaan ympäri maailman – Neuvottelut kieltosopimuksesta kuitenkin jumissa

Ruotsalaiset, turkkilaiset ja unkarilaiset vastustavat kiivaimmin robottiaseita. Monen mielestä koneelle ei pitäisi antaa lupaa tappaa.

Esite autonomisista aseista

Autonomisista aseista on keskusteltu useiden vuosien ajan. Järjestöjen toiveissa on sopimus, joka kieltäisi ne. Kuva: Jean-Marc Ferré / UN Photo, UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0.

62 prosenttia ihmisistä 28 maassa vastustaa autonomisten aseiden eli niin sanottujen tappajarobottien käyttöä, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Osuus on pysynyt suurin piirtein samana verrattuna vuoteen 2018, jolloin sama kysely tehtiin 26 maassa. 13 maassa vastustus on kuitenkin kasvanut, kertoo kyselyn teettänyt tappajarobottien vastainen järjestöverkosto Campaign to Stop Killer Robots.

Eniten robottiaseita vastustivat ruotsalaiset, turkkilaiset ja unkarilaiset, joissa kaikissa osuus oli 70 prosenttia tai enemmän. Vastustus kasvoi eniten Brasiliassa, Israelissa, Japanissa ja Etelä-Afrikassa.

21 prosenttia vastaajista tukee tappajarobottien käyttöä ja 17 prosenttia ei osannut vastata.

Tappajaroboteilla tarkoitetaan autonomisia aseita, jotka kykenevät valitsemaan kohteensa ja tekemään itsenäisesti päätöksen voimankäytöstä. Etenkin kansalaisjärjestöt vastustavat niitä, sillä niiden pelätään johtavan vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.

Kyselyn mukaan kansalaisia huolettavat autonomisissa aseissa eniten moraaliset kysymykset, koska koneille ei pitäisi antaa valtaa tappaa. Myös vastuukysymysten vaikeus sekä teknisten virheiden mahdollisuus mainittiin perusteluina.

Kyselyssä mukana olevista maista kaikki ovat mukana vuodesta 2014 alkaen käydyissä diplomaattisissa neuvotteluissa, joiden tavoitteena on saada aikaan tappajarobotit kieltävä sopimus. Neuvotteluprosessi on edennyt kuitenkin hitaasti, ja viime marraskuussa se pysähtyi, kun kuluvan vuoden ohjelmasta ei saatu päätettyä. Vain noin 30 maata kannattaa täyskieltoa.

”Valtioiden pitää aloittaa neuvottelut luodakseen uuden sopimuksen, jotta voimankäytössä säilyisi merkityksellinen ihmisen kontrolli. Tappajarobottien vastustus on vahvaa, mikä lisää odotuksia rohkeasta poliittisesta toiminnasta niiden kieltämiseksi”, sanoo kampanjan koordinaattori Mary Wareham tiedotteessa.

Ipsos-markkinatutkimusyhtiön tekemässä tutkimuksessa oli mukana lähes 19 000 ihmistä. 18 maassa otos on edustava, muissa mielipide heijastaa enemmän nettiä käyttävää väestönosaa. Suomi ei ollut mukana kyselyssä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia