Tappajarobotit kieltävälle sopimukselle toivonpilkahdus – YK hyväksyi päätöslauselman, joka voi merkitä uutta alkua takkuilevalle neuvotteluprosessille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tappajarobotit kieltävälle sopimukselle toivonpilkahdus – YK hyväksyi päätöslauselman, joka voi merkitä uutta alkua takkuilevalle neuvotteluprosessille

YK:n yleiskokouksessa hyväksyttiin päätöslauselma, joka valtuuttaa pääsihteerin toimittamaan autonomisia aseita käsittelevän raportin. Kieltosopimusneuvotteluita se ei aloita, mutta sen toivotaan silti johtavan konkreettisempiin tuloksiin kuin tähänastisten keskusteluiden.

Pilvenpiirtäjiä joen rannalla.

YK:n päämaja New Yorkissa. Kuva: Filip Filipovic / Pixabay.

YK:ssa on hyväksytty päätöslauselma (pdf), joka voi olla alku autonomiset aseet eli niin sanotut tappajarobotit kieltävän sopimuksen synnylle.

Asiasta äänestettiin eilen aseidenriisuntaan ja turvallisuuteen keskittyvän yleiskokouksen ensimmäisen komitean alla.

Tappajaroboteilla tarkoitetaan aseita, jotka pystyvät toimimaan kokonaan ilman ihmisen valvontaa ja tekemään myös tappamispäätöksen itsenäisesti. Itävallan ja 43 muun valtion esittämässä päätöslauselmassa ilmaistaan huoli autonomisista asejärjestelmistä ja tehdään päätös siitä, että YK:n yleiskokouksen ensi vuoden alustavaan esityslistaan sisältyy kohta autonomisista asejärjestelmistä. 

Päätöslauselma myös antaa YK:n pääsihteerille António Guterresille valtuudet selvittää valtioiden ja sidosryhmien näkemyksiä aiheesta ja tekemään jatkotoimista raportin.

Tappajaroboteista on keskusteltu yli kymmenen vuotta YK:n tavanomaisia aseita koskevan sopimuksen puitteissa, mutta varsinaisesta neuvotteluprosessista ei ole päästy sopuun etenkään tappajarobotteja jo kehittävien suurvaltojen vastustuksen takia. 

Uusikaan päätöslauselma ei aloita varsinaisia neuvotteluita, mutta sopimusta ajavat tahot ovat toiveikkaita sen suhteen, että kyseessä olisi uusi alku neuvotteluprosessille.

”Äänestys oli historiallinen tilaisuus valtioille tehdä selväksi kantansa autonomisiin aseisiin, ja enemmistö äänesti ihmiskunnan suojelun puolesta. Kansainvälistä sopimusta tarvitaan voidaksemme varmistaa, ettemme anna koneelle lupaa tappaa. Vaikka päätöslauselma ei mene tarpeeksi pitkälle neuvottelujen vaatimiseksi, se on ensimmäinen selkeä askel oikeaan suuntaan”, sanoo autonomisia aseita vastustavan Stop Killer Robots Finland -verkoston koordinaattori Kaisu Kinnunen tiedotteessa.

Samantyyppiset päätöslauselmat ovat myös olleet tärkeitä esimerkiksi maamiinat ja ydinaseet kieltävien sopimusten syntymisen kannalta, hän muistuttaa.

Päätöslauselman puolesta äänesti 164 valtiota, mukaan lukien Suomi. Äänestämästä pidättäytyivät Kiina, Pohjois-Korea, Iran, Israel, Saudi-Arabia, Syyria, Turkki ja Arabiemiirikunnat. Vastustajia oli vain viisi: Venäjä, Valko-Venäjä, Intia, Mali ja Niger.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia