Tappajarobottien kiellosta neuvottelemisesta ei vieläkään päästy sopuun – Järjestö kritisoi Venäjää neuvotteluiden torppaamisesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tappajarobottien kiellosta neuvottelemisesta ei vieläkään päästy sopuun – Järjestö kritisoi Venäjää neuvotteluiden torppaamisesta

Neuvottelut autonomisia aseita koskevasta sopimuksesta eivät edes nytkähtäneet eteenpäin viime viikolla Genevessä. Järjestöjen Stop Killer Robots -kampanja toivoo, että valtiot ottavat nyt käyttöön uudet keinot, sillä keskusteluita on jatkettu jo kymmenen vuotta vailla tulosta.

Virtanappi kaukosäätimessä.

Kuva: PublicDomainPictures, Pixabay.

Valtiot eivät päässeet sopuun autonomisten asejärjestelmien eli tappajarobottien kieltoa koskevien sopimusneuvotteluiden aloittamisesta viime viikolla Genevessä.

Tappajarobotteja vastustava järjestöjen kansainvälinen Stop Killer Robots -kampanjan mukaan mahdollisuudet neuvotella sopimus YK:n tavanomaisia aseita koskevan sopimuksen eli CCW-sopimuksen puitteissa alkavat nyt olla lopussa.

Tappajaroboteilla tarkoitetaan autonomisia aseita, jotka kykenevät valitsemaan kohteensa ja tekemään itsenäisesti päätöksen voimankäytöstä. Monet asiantuntijat ja kansalaisjärjestöt vastustavat niitä, sillä niiden pelätään johtavan vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.

Valtiot ovat käyneet kymmenen vuoden ajan keskusteluja siitä, pitäisikö tappajarobotit kieltää, mutta yhteisymmärrykseen edes sopimusneuvotteluprosessin aloittamisesta ei ole päässyt, sillä osa suurvalloista kehittää autonomisia aseita jo nyt. Lisäksi CCW-prosessi edellyttää kaikkien osapuolten suostumusta, mikä on hidastanut edistystä.

Viime viikon kokouksessa syntyi “merkityksetön“ raportti, joka tunnustaa kontrolloinnin tarpeen mutta jopa heikentää kansainvälisen oikeuden vaatimuksia, Stop Killer Robots kritisoi tiedotteessaan. Se kertoo, että kansalaisyhteiskunta sekä Punaisen Ristin kansainvälinen komitea suljettiin ulos raportin viimeisen version neuvotteluissa, Venäjä esti EU:ta käyttämästä puheenvuoroja, ja raportin sisältö neuvoteltiin lopulta epävirallisissa keskusteluissa.

Järjestöt toivovat nyt, että valtiot ryhtyvät hyödyntämään muita monenkeskisiä rakenteita sopimuksen edistämiseksi CCW:n sijasta. Mahdollisuus tähän voi tarjoutua esimerkiksi YK:n seuraavassa yleiskokouksessa.

Stop Killer Robotsin keräämien tietojen mukaan 91 valtiota kannattaa neuvotteluiden aloittamista oikeudellisesti sitovasta sopimuksesta. Vastustajien joukkoon kuuluvat muun muassa Yhdysvallat, Australia, Iso-Britannia, Venäjä ja Israel. Monella valtiolla, kuten Suomella, ei ole selkeää kantaa.

“Sopimuksen takana on nyt enemmän valtioita kuin koskaan aiemmin. Suomikin peräänkuuluttaa puheenvuoroissaan kieltojen ja määräysten tärkeyttä. Nyt kun CCW näyttää olevan tiensä päässä, toivomme kunnianhimon yltävän neuvotteluihin myös tämän foorumin ulkopuolella”, toteaa Stop Killer Robots Finlandin koordinaattori Kaisu Kinnunen tiedotteessa.

Stop Killer Robotsin jäseniä Suomessa ovat Aseistakieltäytyjäliitto, Naiset rauhan puolesta, Rauhanliitto, Rauhanpuolustajat, Sadankomitea sekä Tekniikka elämään palvelemaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia