Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Tuhannet siirtolaiset elävät surkeissa oloissa kuukausi Morian vastaanottokeskuksen palon jälkeen – Ihmiset pesytyvät meressä eikä kaikissa teltoissa ole lattiaa

Lesboksen saaren uudessa hätämajoituskeskuksessa ei ole suihkuja ja asukkaat kaivavat itse ojia välttääkseen telttojen tulvimisen. Järjestöt vaativat lisäämään pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden siirtoja Manner-Kreikkaan ja muualle Eurooppaan.
Kengät asvaltilla, taustalla meri.
Kreikan saarille on saapunut viime vuosina kymmeniä tuhansia pakolaisia ja turvapaikanhakijoita, jotka joutuvat elämään ala-arvoisissa olosuhteissa. (Kuva: Stefanie Eisenschenk / CC BY 2.0)

Noin 7 800 pakolaista ja turvapaikanhakijaa elää Kreikan Lesboksen saarella surkeissa olosuhteissa kuukausi sen jälkeen, kun Morian vastaanottokeskus tuhoutui tulipalossa. Lähestyvä talvi uhkaa pahentaa olosuhteita entisestään, varoittaa YK:n pakolaisjärjestö (UNHCR).

Leirin viemäröinnissä, vedensaannissa, sanitaatiossa, hygieniaolosuhteissa ja terveyspalveluissa on puutteita. Viime viikolla sateet johtivat tulviin, ja vesi löysi tiensä myös telttoihin.

”Pakolaiset itse ovat kaivaneet ojia ja kanavia telttojensa ympärille tulvimisen estämiseksi, sillä kunnollista viemäröintiä ei ole”, kertoi UNHCR:n edustaja Shabia Mantoo perjantaina.

Lesboksen saarella sijaitseva, Välimeren yli saapuvia pakolaisia ja turvapaikanhakijoita majoittanut Morian vastaanottokeskus paloi syyskuun 9. päivänä lähes kokonaan ja noin 12 000 ihmistä joutui taivasalle.

Osa ihmisistä on viime viikkoina siirretty Kreikan pääsaarille tai muuten turvallisempiin olosuhteisiin, mutta suurin osa elää Lesboksen saarelle nopeasti kyhätyssä hätämajoituskeskuksessa. Se sijaitsee lähellä merenrantaa eikä sitä ole suunniteltu kestämään sään ääri-ilmiöitä.

Ihmiset peseytyvät meressä ja ruokaa jaetaan kerran päivässä. Osassa teltoista ei ole lattioita ja ihmiset nukkuvat maan ja kivien päällä. Juoksevaa vettä ei ole, kertoi avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja viime viikolla. Sen mukaan potilaat ovat kertoneet, että olosuhteet ovat huonommat kuin Moriassa. Lisäksi leirillä on havaittu 15 koronavirustartuntaa.

UNHCR toimittaa leirille muun muassa soraa, eristepakkauksia, lattiasuojia ja vaneria, mutta se muistuttaa, että toimet ovat vain ensiapua. Järjestö vaatii muun muassa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden siirtojen lisäämistä Manner-Kreikkaan.

Lääkärit ilman rajoja kritisoi erityisesti EU:ta, joka julkaisi uuden maahanmuuttopoliittisen ehdotuksen syyskuun lopussa ja lupasi, ettei uusia Morioita enää synny. Järjestön mukaan epäinhimilliset olosuhteet ovat seurausta unionin tiukasta maahanmuuttopolitiikasta, ja se vaatii EU:ta ottamaan Kreikasta ihmisiä enemmän vastaan.

”Euroopan komissio on vuosien ajan antanut uusia ilmoituksia, lupauksia ja sitoumuksia, mutta se, mitä näemme Kreikan saarilla ja keskisellä Välimerellä on, että turvaa etsiviä ihmisiä altistetaan systemaattisesti lisäkärsimyksille, nöyryytykselle ja väkivallalle”, sanoo MSF:n kansainvälinen johtaja Christos Christou tiedotteessa.

Kreikassa on yhteensä noin 121 400 turvapaikanhakijaa ja siirtolaista. Heistä 27 200 elää Egeanmeren saarilla ahtaissa vastaanottokeskuksissa, joihin mahtuisi todellisuudessa vain 5 500 ihmistä.

Myös Suomessa järjestöt ovat vaatineet hallitusta ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista. Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa. Heidät lasketaan mukaan jo aiemmin keväällä valtioneuvoston tekemään päätökseen 175 turvapaikanhakijan vastaanottamisesta Välimeren alueelta.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa asuminenavustustyöpakolaisetsiirtolaisuuspolitiikkaEU Kreikka Lääkärit Ilman Rajoja

Lue myös

Nainen puolilähikuvassa ikkunan edessä, taustalla rakennuksia.

EU:n pitäisi ottaa enemmän vastuuta Bosnian pakolaistilanteesta eikä sysätä vastuuta kyynisesti rajojensa ulkopuolelle

Noin 1 400 pakolaista jäi ilman suojaa, kun Lipan pakolaisleiri paloi Bosnia ja Hertsegovinassa. EU:n pitäisi yrittää vaikuttaa tehokkaammin maan byrokraattiseen hallintoon, joka on kykenemätön tekemään ratkaisuja ihmisten hyväksi, tai ottaa itse vastuu pakolaisista, kirjoittaa Salaado Qasim.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sotilas EU-lipun vieressä.

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista

Vasta perustetun Euroopan rauhanrahaston kautta myös suomalaisten verorahoja voidaan jatkossa käyttää vaikkapa Sahelin alueen turvallisuusjoukkojen aseistamiseen. EU perustelee aseellisen tuen tarvetta muun muassa koulutusoperaatioiden tehostamisella, mutta kriitikoiden mukaan unioni on lähtenyt vaaralliselle, kovan turvallisuuden tielle.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.
Nainen työpöydän ääressä kirjoittamassa.

Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee

Naisvaltainen ala ja naispotilaiden tarpeet jäävät usein huomiotta. Se on yksi syy siihen, että maailmassa on liian vähän kätilöitä, selviää Unfpan raportista.

Tuoreimmat

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista
Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”
Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”