Järjestöt: Hallituksen esittämä rajaturvallisuuslaki ei ole ”jännitteinen” vaan ristiriidassa kansainvälisten sopimusten kanssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Hallituksen esittämä rajaturvallisuuslaki ei ole ”jännitteinen” vaan ristiriidassa kansainvälisten sopimusten kanssa

Hallituksen esityksen mukaan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat turvapaikanhakijat pääsisivät yhä jättämään hakemuksensa, mutta käytännössä haavoittuvuutta on vaikea tunnistaa, muistuttaa Amnesty.

Stop-merkki, taustalla peltoa.

- Kuva: Walter Knerr / Pixabay.

Hallituksen eilen antama esitys uudesta rajaturvallisuuslaista saa tyrmäyksen järjestöiltä.

Toisin kuin hallitus väittää, poikkeuslaki ei ole ”jännitteinen” kansainvälisten sopimusten ja EU-oikeuden kanssa, vaan se loukkaa suoraan niiden velvoitteita, sanovat ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sekä Pakolaisneuvonta.

”Hallituksen esitykseen valitut termit, kuten ’jännitteisyys’ kansainvälisten sopimusten kanssa, ei poista sitä tosiasiaa, että esitys on selvässä ristiriidassa kansainvälisen oikeuden ja Suomea sitovien ihmisoikeusvelvoitteiden, kuten ehdottoman palautuskiellon, kanssa. -- Tätä lakiehdotusta ei voi hyväksyä, sillä se merkitsee Suomen oikeusvaltion rapauttamista”, sanoo Pakolaisneuvonta.

Kyseessä on poikkeuslaki, jonka nojalla turvapaikanhakijoita voitaisiin käännyttää ilman turvapaikkahakemuksen käsittelyä ja mahdollisuutta valittaa maasta poistamisesta. Taustalla ovat pelot Venäjän yrityksistä ohjata Suomeen suuria määriä turvapaikanhakijoita. Hallitus on arvioinut, että esitys on ”rajattu poikkeus” perustuslaista.

Amnesty muistuttaa, että itärajan yli ei ole tullut yhtään turvapaikanhakijaa huhti- ja toukokuun aikana ja helmi-maaliskuussakin vain kaksi. Sen mielestä laki on pikemminkin säädetty rajoittamaan turvapaikanhakua, ei parantamaan turvallisuutta.

Käännytys ei koskisi erityisen haavoittuvassa asemassa olevia turvapaikanhakijoita, mutta Amnesty muistuttaa, että rajavartijoiden on vaikea tunnistaa turvapaikanhakijoiden haavoittuvuutta.

”Ylipäätään turvapaikkaperusteiden tunnistaminen voi olla vaikeaa monista eri syistä. Juuri siksi meillä on Suomessa olemassa perusteellinen turvapaikkaprosessi”, sanoo Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen tiedotteessa.

YK: pakolaisjärjestö UNHCR puolestaan sanoo, että turvapaikanhakijoiden maahanpääsyn estäminen rikkoisi eurooppalaista pakolais- ja ihmisoikeuslainsäädäntöä, ja se voisi luoda vaarallisen ennakkotapauksen turvapaikka-asioihin liittyvien velvoitteiden purkamiselle.

Myös Ylen haastattelemat oikeusoppineet Martti Koskenniemi ja Pauli Rautiainen sanoivat, että lakiluonnos rikkoo perustuslakia ja kansainvälisiä ihmisoikeuksia.

Oikeus hakea turvapaikkaa sekä kielto palauttaa turvapaikanhakijoita epäinhimillisiin oloihin ovat keskeisiä ihmisoikeuksia. Vainotun oikeus hakea turvapaikkaa taataan esimerkiksi YK:n ihmisoikeusjulistuksessa, ja palautuskielto sisältyy Geneven pakolaissopimukseen.

22.5.2024. Lisätty UNHCR:n kanta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia