Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées
Sveitsin Lausannessa järjestettiin viime viikolla flashmob-tapahtuma Morian turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten puolesta. (Kuva: Gustave Deghilage / CC BY-NC-ND 2.0)

Euroopan maiden, myös Suomen, on laajennettava pakolaisten sisäisiä siirtoja Morian pakolaisleirin tilanteen helpottamiseksi, vaativat suomalaisjärjestöt eilen julkaistussa kannanotossaan.

Kreikan Lesboksen saarella sijaitsevalla Morian pakolaisleirillä tapahtui viime viikolla tuhoisa tulipalo, jonka seurauksena jopa 12 000 ihmistä on jäänyt vaille suojaa ja humanitaarista apua. Heistä arviolta 4 000 on lapsia.

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa. Heidät lasketaan mukaan jo aiemmin keväällä valtioneuvoston tekemään päätökseen 175 turvapaikanhakijan vastaanottamisesta Välimeren alueelta.

Sisäministeriö on myös lähettämässä Kreikkaan suihkutelttoja, makuualustoja, huopia ja käsisaippuaa EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Entisestään pahentunut kriisitilanne vaatii kuitenkin nyt Suomelta aiempaa enemmän vastuullisia päätöksiä ja nopeita toimia. Suomen on otettava vastaan lisää haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, pyrittävä estämään toisen pitkäaikaisen leirin syntyä ja edistettävä EU:n muuttoliikepolitiikkaa, joka kunnioittaa ihmisarvoa, muun muassa Amnesty Internationalin ja Pelastaka Lasten allekirjoittamassa kannanotossa todetaan.

Morian leiri on alun perin rakennettu vajaalle 3 000 ihmiselle, mutta asukasmäärä on noussut jopa 13 000:een Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten ja pakolaisten jäätyä saarelle jumiin. Väkivalta, ruuan ja suojan sekä riittävän terveydenhuollon puute sekä psyykkiset ongelmat ovat olleet pitkään leirin arkea. Leirillä on todettu myös koronavirustartuntoja.

Muun muassa Punainen Risti, Lääkärit ilman rajoja ja SOS-Lapsikyläjärjestö välittävät leirille apua.

”Ennen tulipaloa leirillä majoitettiin yli neljä kertaa enemmän ihmisiä kuin mitä sen kapasiteetti salli. Tämä ei ole inhimillistä. Koronaa ehkäisevät toimet, kuten hygieniasta ja turvaväleistä huolehtiminen, ovat tällaisissa oloissa erittäin vaikeita. Tulipalon syttyessä leiri oli karanteenissa yli 30 positiivisen koronatartunnan vuoksi”, kertoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski tiedotteeessa.

Järjestöjen kannanotossa ovat mukana Amnesty, Lastensuojelun Keskusliitto, Lääkärit ilman rajoja, Pakolaisneuvonta, Pelastakaa Lapset ja Suomen Pakolaisapu.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa lapsetpakolaisetsiirtolaisuusEU KreikkaSuomi Amnesty InternationalPakolaisneuvontaSuomen PakolaisapuPelastakaa Lapset ryLääkärit Ilman RajojaPunainen RistiSOS-Lapsikylä

Lue myös

Kengät asvaltilla, taustalla meri.

Tuhannet siirtolaiset elävät surkeissa oloissa kuukausi Morian vastaanottokeskuksen palon jälkeen – Ihmiset pesytyvät meressä eikä kaikissa teltoissa ole lattiaa

Lesboksen saaren uudessa hätämajoituskeskuksessa ei ole suihkuja ja asukkaat kaivavat itse ojia välttääkseen telttojen tulvimisen. Järjestöt vaativat lisäämään pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden siirtoja Manner-Kreikkaan ja muualle Eurooppaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennus.

”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua

Marokon armeija ja Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario ovat ottaneet yhteen Guergueratin raja-alueella, ja nyt alueella pelätään konfliktin eskaloitumista. ”Meille ei ole ollut rauhasta mitään hyötyä”, sanoo Polisarion Suomen edustaja Baida Embarec Rahal.
Aukio, jonka keskellä veistos ja ympärillä pilvenpiirtäjiä.

Kysely: YK on luotetuin kansainvälinen instituutio – Ylpeys omasta maasta ei estä uskoa kansainväliseen yhteistyöhön

YK on luotetumpi instituutio kuin EU tai Yhdysvallat, selviää tuoreesta, 25 maata kattavasta kyselytutkimuksesta. Erityisen luottavaisia ovat nuoret.
Taskulaskin ja kolikoita.

Afrikka menettää vuosittain noin 50 miljardia dollaria laitonta pääomaa – Pääomapaon kitkemiseksi tarvitaan niin paikallisia kuin kansainvälisiäkin toimia

Afrikassa on tehostettava verohallintoa ja vero-oikeudenmukaisuuden toteutumista esimerkiksi progressiivisen verojärjestelmän kautta, kirjoittaa Attac ry:n hanketiedottaja Eetu Kukila. Attacin ja Reilu vero ry:n tuoreessa raportissa listataan keinoja pääomapaon estämiseksi.
Mies ottaa verikoetta toisen sormenpäästä.

Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt

Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös hiv-epidemian hillitsemiseen, joka kompasteli jo ennen pandemian alkua. Riittämättömät investoinnit ja toimet hiv-epidemiaa ja muita pandemoita vastaan altisti maailman myös koronaviruspandemialle, muistuttaa YK:n hiv-ja aids-ohjelma.
Mopoja ajamassa jonossa kadulla.

Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”

YK:n luoma valtionhallinnon digitaalinen alusta tekee Beninistä yhdessä Viron kanssa maan, jossa yrityksen käynnistäminen tapahtuu nopeimmin maailmassa. EU:ssa aikaa kuluu keskimäärin kolme päivää, New Yorkissa seitsemän päivää.

Tuoreimmat

Kysely: YK on luotetuin kansainvälinen instituutio – Ylpeys omasta maasta ei estä uskoa kansainväliseen yhteistyöhön
Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt
Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”
Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta
Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia
Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista
Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan
Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija