Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées
Sveitsin Lausannessa järjestettiin viime viikolla flashmob-tapahtuma Morian turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten puolesta. (Kuva: Gustave Deghilage / CC BY-NC-ND 2.0)

Euroopan maiden, myös Suomen, on laajennettava pakolaisten sisäisiä siirtoja Morian pakolaisleirin tilanteen helpottamiseksi, vaativat suomalaisjärjestöt eilen julkaistussa kannanotossaan.

Kreikan Lesboksen saarella sijaitsevalla Morian pakolaisleirillä tapahtui viime viikolla tuhoisa tulipalo, jonka seurauksena jopa 12 000 ihmistä on jäänyt vaille suojaa ja humanitaarista apua. Heistä arviolta 4 000 on lapsia.

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa. Heidät lasketaan mukaan jo aiemmin keväällä valtioneuvoston tekemään päätökseen 175 turvapaikanhakijan vastaanottamisesta Välimeren alueelta.

Sisäministeriö on myös lähettämässä Kreikkaan suihkutelttoja, makuualustoja, huopia ja käsisaippuaa EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Entisestään pahentunut kriisitilanne vaatii kuitenkin nyt Suomelta aiempaa enemmän vastuullisia päätöksiä ja nopeita toimia. Suomen on otettava vastaan lisää haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, pyrittävä estämään toisen pitkäaikaisen leirin syntyä ja edistettävä EU:n muuttoliikepolitiikkaa, joka kunnioittaa ihmisarvoa, muun muassa Amnesty Internationalin ja Pelastaka Lasten allekirjoittamassa kannanotossa todetaan.

Morian leiri on alun perin rakennettu vajaalle 3 000 ihmiselle, mutta asukasmäärä on noussut jopa 13 000:een Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten ja pakolaisten jäätyä saarelle jumiin. Väkivalta, ruuan ja suojan sekä riittävän terveydenhuollon puute sekä psyykkiset ongelmat ovat olleet pitkään leirin arkea. Leirillä on todettu myös koronavirustartuntoja.

Muun muassa Punainen Risti, Lääkärit ilman rajoja ja SOS-Lapsikyläjärjestö välittävät leirille apua.

”Ennen tulipaloa leirillä majoitettiin yli neljä kertaa enemmän ihmisiä kuin mitä sen kapasiteetti salli. Tämä ei ole inhimillistä. Koronaa ehkäisevät toimet, kuten hygieniasta ja turvaväleistä huolehtiminen, ovat tällaisissa oloissa erittäin vaikeita. Tulipalon syttyessä leiri oli karanteenissa yli 30 positiivisen koronatartunnan vuoksi”, kertoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski tiedotteeessa.

Järjestöjen kannanotossa ovat mukana Amnesty, Lastensuojelun Keskusliitto, Lääkärit ilman rajoja, Pakolaisneuvonta, Pelastakaa Lapset ja Suomen Pakolaisapu.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa lapsetpakolaisetsiirtolaisuusEU KreikkaSuomi Amnesty InternationalPakolaisneuvontaSuomen PakolaisapuPelastakaa Lapset ryLääkärit Ilman RajojaPunainen RistiSOS-Lapsikylä

Lue myös

Nainen puolilähikuvassa ikkunan edessä, taustalla rakennuksia.

EU:n pitäisi ottaa enemmän vastuuta Bosnian pakolaistilanteesta eikä sysätä vastuuta kyynisesti rajojensa ulkopuolelle

Noin 1 400 pakolaista jäi ilman suojaa, kun Lipan pakolaisleiri paloi Bosnia ja Hertsegovinassa. EU:n pitäisi yrittää vaikuttaa tehokkaammin maan byrokraattiseen hallintoon, joka on kykenemätön tekemään ratkaisuja ihmisten hyväksi, tai ottaa itse vastuu pakolaisista, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kengät asvaltilla, taustalla meri.

Tuhannet siirtolaiset elävät surkeissa oloissa kuukausi Morian vastaanottokeskuksen palon jälkeen – Ihmiset pesytyvät meressä eikä kaikissa teltoissa ole lattiaa

Lesboksen saaren uudessa hätämajoituskeskuksessa ei ole suihkuja ja asukkaat kaivavat itse ojia välttääkseen telttojen tulvimisen. Järjestöt vaativat lisäämään pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden siirtoja Manner-Kreikkaan ja muualle Eurooppaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä