Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.

Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Sveitsin Lausannessa järjestettiin viime viikolla flashmob-tapahtuma Morian turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten puolesta. Kuva: Gustave Deghilage / CC BY-NC-ND 2.0.

Euroopan maiden, myös Suomen, on laajennettava pakolaisten sisäisiä siirtoja Morian pakolaisleirin tilanteen helpottamiseksi, vaativat suomalaisjärjestöt eilen julkaistussa kannanotossaan.

Kreikan Lesboksen saarella sijaitsevalla Morian pakolaisleirillä tapahtui viime viikolla tuhoisa tulipalo, jonka seurauksena jopa 12 000 ihmistä on jäänyt vaille suojaa ja humanitaarista apua. Heistä arviolta 4 000 on lapsia.

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa. Heidät lasketaan mukaan jo aiemmin keväällä valtioneuvoston tekemään päätökseen 175 turvapaikanhakijan vastaanottamisesta Välimeren alueelta.

Sisäministeriö on myös lähettämässä Kreikkaan suihkutelttoja, makuualustoja, huopia ja käsisaippuaa EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Entisestään pahentunut kriisitilanne vaatii kuitenkin nyt Suomelta aiempaa enemmän vastuullisia päätöksiä ja nopeita toimia. Suomen on otettava vastaan lisää haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, pyrittävä estämään toisen pitkäaikaisen leirin syntyä ja edistettävä EU:n muuttoliikepolitiikkaa, joka kunnioittaa ihmisarvoa, muun muassa Amnesty Internationalin ja Pelastaka Lasten allekirjoittamassa kannanotossa todetaan.

Morian leiri on alun perin rakennettu vajaalle 3 000 ihmiselle, mutta asukasmäärä on noussut jopa 13 000:een Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten ja pakolaisten jäätyä saarelle jumiin. Väkivalta, ruuan ja suojan sekä riittävän terveydenhuollon puute sekä psyykkiset ongelmat ovat olleet pitkään leirin arkea. Leirillä on todettu myös koronavirustartuntoja.

Muun muassa Punainen Risti, Lääkärit ilman rajoja ja SOS-Lapsikylä-järjestö välittävät leirille apua.

”Ennen tulipaloa leirillä majoitettiin yli neljä kertaa enemmän ihmisiä kuin mitä sen kapasiteetti salli. Tämä ei ole inhimillistä. Koronaa ehkäisevät toimet, kuten hygieniasta ja turvaväleistä huolehtiminen, ovat tällaisissa oloissa erittäin vaikeita. Tulipalon syttyessä leiri oli karanteenissa yli 30 positiivisen koronatartunnan vuoksi”, kertoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski tiedotteeessa.

Järjestöjen kannanotossa ovat mukana Amnesty, Lastensuojelun Keskusliitto, Lääkärit ilman rajoja, Pakolaisneuvonta, Pelastakaa Lapset ja Suomen Pakolaisapu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia