Tappajarobottien kieltosopimus näyttää yhä vaikeammalta saavuttaa – Nyt harkitaan toista reittiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tappajarobottien kieltosopimus näyttää yhä vaikeammalta saavuttaa – Nyt harkitaan toista reittiä

Valtiot jatkavat täysautonomisista aseista eli tappajaroboteista keskustelemista ensi vuonnakin. Viime viikolla pidetyn kokouksen tulos on laiha, sillä varsinaisiin kieltosopimusneuvotteluihin ei ole vieläkään päästy.

Esite autonomisista aseista

Autonomisista aseista on keskusteltu useiden vuosien ajan. Järjestöjen toiveissa on sopimus, joka kieltäisi ne. Kuva: Jean-Marc Ferré / UN Photo, UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0.

Tavanomaisten aseiden kieltosopimuksessa mukana olevat maat jatkavat ensi vuonnakin keskustelua täysautonomisista aseista eli niin sanotuista tappajaroboteista. Varsinainen kieltosopimus ei kuitenkaan ole vielä lähelläkään, ja ensi vuonna neuvotteluissa omistetaan tappajaroboteille aiempaa vähemmän aikaa.

Tämä oli viime perjantaina pidetyn, tavanomaista aseita koskevan sopimuksen eli CCW:n, vuosikokouksen lopputulos. CCW:n kokouksissa on vuodesta 2014 alkaen keskusteltu myös tappajaroboteista.

Tulos on pettymys kansalaisjärjestöille ja monille valtioille. Ne ovat yrittäneet vuosien ajan saada aikaan neuvottelut, joiden lopputuloksena olisi juridisesti sitova tappajarobotit kieltävä sopimus.

”Maailman turvallisuus ja ihmiskunnan tulevaisuus riippuu ehkäisevän kiellon asettamisesta tappajaroboteille”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) kampanjakoordinaattori Mary Wareham tiedotteessa.

Tappajaroboteilla tarkoitetaan aseita, jotka pystyvät valitsemaan kohteensa ja iskemään ilman ihmisen väliintuloa. Niitä kehittävät monet suurvallat, kuten Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina. Kansalaisjärjestöt ja monet valtiot haluaisivat kieltää niiden kehittämisen, tuotannon ja käytön jo ennen kuin ne ovat laajamittaisesti käytössä, sillä niiden pelätään johtavan laajamittaisiin julmuuksiin ja kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin.

Viime perjantain kokouksessa sovittiin, että asiasta keskustelemista jatketaan ensi vuonna. Selkeää tavoitetta ei kuitenkaan ole. Lisäksi Venäjä onnistui yksinään saamaan läpi muutoksen, jonka seurauksena asian käsittelylle omistetaan ensi vuonna vain seitsemän päivää aiemman kymmenen päivän sijasta.

Warehamin mukaan jotta kieltosopimus voitaisiin saada aikaan, seuraavaksi voitaisiin harkita CCW:n ulkopuolella toista reittiä kiellon aikaan saamiseksi. Aiemmin esimerkiksi rypäleaseet ja maamiinat kieltävät sopimukset on saatu aikaan lopulta CCW-prosessin ulkopuolella.

HRW on mukana Campaign to Stop Killer Robots -järjestöverkostossa, joka kampanjoi robottiaseiden kieltämiseksi. Suomesta kampanjassa ovat mukana Sadankomitea ja Suomen Rauhanliitto.

Suurin osa CCW-prosessissa mukana olevista maista on sitä mieltä, että ihmisen päätäntävallan on säilyttävä kaikissa asejärjestelmissä. Toistaiseksi kuitenkin vasta 28 maata kannattaa juridisesti sitovaa kieltosopimusta, sillä moni maa haluaa kaupallisia hyötyjä asejärjestelmien kehittämisestä. Viime kokouksessa kieltoa kannattavien maiden joukkoon liittyivät El Salvador ja Marokko.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia