Uutiset Ympäristö

Suurpatoprojektit uhkaavat maailman kalakantoja

Yli kolmannes maailman makeanveden kaloista elää kolmella jokialueella, joilla on meneillään ennennäkemätön patobuumi, tutkijat varoittavat.
Amazonjoki Perussa. (Kuva: Keith Cuddeback / CC BY-NC-ND 2.0)

Kolmella tärkeällä maailman jokialueella on meneillään ennennäkemätön patojenrakennusbuumi, joka uhkaa alueiden rikkaita kalakantoja, varoittaa ryhmä kansainvälisiä tutkijoita Science-tiedelehdessä julkaistussa artikkelissa. Artikkelin on tutkimusta johtaneen Texasin A&M-yliopiston ekologin Kirk Winemillerin mukaan tarkoitus kiinnittää globaali huomio asiaan.

Ryhmän mukaan patoprojektit pitäisi tutkia kokonaisvaltaisemmin, sillä usein taloudelliset hyödyt yliarvioidaan ja vaikutukset esimerkiksi luonnon monimuotoisuuteen aliarvioidaan pitkällä aikavälillä.

Artikkelin mukaan runsas kolmannes maailman makeanveden kaloista elää Amazon-, Kongo- ja Mekong-jokien alueilla. Esimerkiksi pelkästään Amazonilla on 2 300 tunnettua kalalajia, joista osaa ei tavata missään muualla. Joissa on jo nyt yli 800 patoa, mutta suurin osa on pieniä ja sivujoissa. Nyt kolmelle jokialueelle on kuitenkin suunnitteilla tai rakenteilla yli 450 patoa, taustalla energiantarve.

Monet jokien kaloista ovat vaelluskaloja, jotka eivät pääse enää liikkumaan patojen rakentamisen jälkeen. Tutkijoiden mukaan vaarana on, että kaloja kuolee sukupuuttoon. Patoprojekteilla on vaikutusta myös esimerkiksi sedimenttiin.

Winemillerin mukaan esimerkiksi Amazonin sivujokeen Xinguun rakenteilla oleva kritisoitu Belo Monten pato tulee vaikuttamaan radikaalisti joen ekologiaan ja ihmisten elämään.

"Aivan liian usein kehittyvissä trooppisissa maissa vesivoimaprojekteja on hyväksytty ja niiden rakennus aloitettu ennen kuin vakavasti otettavia arvioita ympäristöllisistä ja sosiaalis-taloudellisista vaikutuksista on tehty", hän kritisoi SciDevNet-uutissivustolla.

Tutkimuksessa mukana ollut WorldFish-tutkimusjärjestön tutkija Eric Baran muistuttaa, että miljoonat ihmiset ovat myös riippuvaisia kalasta ravitsemuksen ja elinkeinojen suhteen. Esimerkiksi pelkästään Mekongin alempi valuma-alue tuottaa lähes 80 prosenttia alueen ihmisten eläinproteiinista. Vaikka patojen vaikutukset ulottuvat koko alueelle, vaikutuksia ei kuitenkaan arvioida kansallisen tason yläpuolella lainkaan.

Ympäristö energiakalastusympäristöbiodiversiteettieläimetjoet

Lue myös

Joukko miehiä veneessä joella

Kalastajat elvyttävät delfiinikantoja Bangladeshissa – ”Delfiinien suojelu on myös kalastuksen suojelua”

Sundarbansin mangrovemetsän joissa ja kanavissa elää uhanalaisia delfiinejä, jotka sotkeutuvat helposti kalastajien verkkoihin. Nyt suojelutiimit valistavat kalastajia, jotta nämä eivät heittäisi verkkojaan suojelualueiden vesiin. Se on saanut delfiinien määrän nousuun.
Tony Rinaudo käsittelee puun alkua

”Hullu valkoinen viljelijä” Tony Rinaudo epäonnistui Nigerin metsityksessä mutta sai sitten idean – Nyt maassa on 200 miljoonaa puuta lisää

Australialainen Tony Rinaudo kehitti nigeriläisviljelijöiden kanssa menetelmän, jonka avulla kuivillakin alueilla voidaan elvyttää puita ilman istutusta. Menetelmää käytetään yli 20:ssä Afrikan maassa, ja potentiaalia olisi levitä myös laajemmalle. ”Luonto kyllä parantaa itse itsensä, jos sen antaa tehdä niin”, Suomessa vieraillut Rinaudo sanoo.
Kylätie, rakennuksia ja taustalla metsää

Paikallisyhteisöt pysäyttivät metsäkadon Nepalissa

Metsäpeitto on kasvanut Nepalissa viime vuosina toisin kuin monissa muissa kehittyvissä maissa. Syynä pidetään muun muassa politiikan muutosta: kun metsäalueet luovutettiin paikallisten yhteisöjen valvottaviksi, nämä alkoivat käyttää niitä kestävästi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.