Uutiset Ympäristö

Suurpatoprojektit uhkaavat maailman kalakantoja

Yli kolmannes maailman makeanveden kaloista elää kolmella jokialueella, joilla on meneillään ennennäkemätön patobuumi, tutkijat varoittavat.
Amazonjoki Perussa. (Kuva: Keith Cuddeback / CC BY-NC-ND 2.0)

Kolmella tärkeällä maailman jokialueella on meneillään ennennäkemätön patojenrakennusbuumi, joka uhkaa alueiden rikkaita kalakantoja, varoittaa ryhmä kansainvälisiä tutkijoita Science-tiedelehdessä julkaistussa artikkelissa. Artikkelin on tutkimusta johtaneen Texasin A&M-yliopiston ekologin Kirk Winemillerin mukaan tarkoitus kiinnittää globaali huomio asiaan.

Ryhmän mukaan patoprojektit pitäisi tutkia kokonaisvaltaisemmin, sillä usein taloudelliset hyödyt yliarvioidaan ja vaikutukset esimerkiksi luonnon monimuotoisuuteen aliarvioidaan pitkällä aikavälillä.

Artikkelin mukaan runsas kolmannes maailman makeanveden kaloista elää Amazon-, Kongo- ja Mekong-jokien alueilla. Esimerkiksi pelkästään Amazonilla on 2 300 tunnettua kalalajia, joista osaa ei tavata missään muualla. Joissa on jo nyt yli 800 patoa, mutta suurin osa on pieniä ja sivujoissa. Nyt kolmelle jokialueelle on kuitenkin suunnitteilla tai rakenteilla yli 450 patoa, taustalla energiantarve.

Monet jokien kaloista ovat vaelluskaloja, jotka eivät pääse enää liikkumaan patojen rakentamisen jälkeen. Tutkijoiden mukaan vaarana on, että kaloja kuolee sukupuuttoon. Patoprojekteilla on vaikutusta myös esimerkiksi sedimenttiin.

Winemillerin mukaan esimerkiksi Amazonin sivujokeen Xinguun rakenteilla oleva kritisoitu Belo Monten pato tulee vaikuttamaan radikaalisti joen ekologiaan ja ihmisten elämään.

"Aivan liian usein kehittyvissä trooppisissa maissa vesivoimaprojekteja on hyväksytty ja niiden rakennus aloitettu ennen kuin vakavasti otettavia arvioita ympäristöllisistä ja sosiaalis-taloudellisista vaikutuksista on tehty", hän kritisoi SciDevNet-uutissivustolla.

Tutkimuksessa mukana ollut WorldFish-tutkimusjärjestön tutkija Eric Baran muistuttaa, että miljoonat ihmiset ovat myös riippuvaisia kalasta ravitsemuksen ja elinkeinojen suhteen. Esimerkiksi pelkästään Mekongin alempi valuma-alue tuottaa lähes 80 prosenttia alueen ihmisten eläinproteiinista. Vaikka patojen vaikutukset ulottuvat koko alueelle, vaikutuksia ei kuitenkaan arvioida kansallisen tason yläpuolella lainkaan.

Ympäristö energiakalastusympäristöbiodiversiteettieläimetjoet

Lue myös

Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.
Vedenalainen kuva Isosta valliriutasta

Australiassa halutaan pelastaa Iso valliriutta tekemällä siitä maan kansalainen

Ilmastonmuutos ja saasteet uhkaavat Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvaa valliriuttaa. Some-yhtiön mukaan kansalaisuus takaisi sille oikeuden elämään.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset