Suomi tekee neljän miljoonan euron sijoituksen ugandalaiseen maatalousrahastoon – Tavoitteena työpaikkojen luominen pienyrittäjille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomi tekee neljän miljoonan euron sijoituksen ugandalaiseen maatalousrahastoon – Tavoitteena työpaikkojen luominen pienyrittäjille

Kirkon Ulkomaanavun perustama sijoitusyhtiö sai ulkoministeriöltä 16 miljoonan euron lainan toimintaansa varten. Nyt se sijoittaa Ugandaan, jossa tarkoituksena on tukea etenkin pienviljelijöitä.

Nainen kuokkii pellolla

Yli 70 prosenttia ugandalaisista elää maanviljelyksestä. Kuva: Matthias Mugisha / Mountain Partnership at FAO / CC BY-NC 2.0.

Kirkon Ulkomaanavun sijoitusyhtiö FCA Investments Oy sijoittaa neljä miljoonaa euroa ugandalaiseen sijoitusrahastoon Yield Fundiin.

Rahasto myöntää rahoitusta etenkin pienille ja keskisuurille maatalousyrityksille. Sen tavoitteena on edistää maanviljelijöiden pääsyä markkinoille ja parantaa maaseudun kotitalouksien toimeentuloa. Toiveissa on myös esimerkiksi maatalousviennin kehittäminen. Tähän mennessä se on tehnyt sijoituksia yli 1,9 miljoonan euron arvosta.

“Investoinnit maataloussektorille ovat varmin tapa parantaa elämänlaatua Ugandassa. Maataloussektori on Ugandan suurin työllistäjä; se työllistää yli 70 prosenttia maan koko väestöstä. Silti sen osuus bruttokansantuotteesta on vain 25 prosenttia. Maatalous on maan vähiten tuottava sektori, eikä se tuota riittävän tasaisesti, jotta se pystyisi vastaamaan väestön tarpeisiin”, sanoo FCA Investmentsin sijoitusjohtaja Emmanuel Obwori tiedotteessa.

Maailmanpankin arvion mukaan maailmaan olisi luotava yli 600 miljoonaa työpaikkaa seuraavien 15 vuoden aikana, jotta kasvavalla väestöllä olisi mahdollisuus riittävään toimeentuloon. Etenkin pienyritysten on kuitenkin vaikea saada rahoitusta, sillä perinteiset kehitysrahoitusyhtiöt eivät yleensä ole niistä kiinnostuneita.

FCA Investmentsin ideana on tehdä sijoituksia niissä maissa, joihin perinteiset kehitysrahoittajat eivät yleensä mene, kuten köyhiin ja konflikteista kärsiviin maihin. Yhtiö sai ulkoministeriöltä viime vuonna toimintaansa varten 16 miljoonan euron lainan, joka sen on määrä maksaa takaisin 18 vuoden kuluttua.

Se on ensimmäinen kansalaisjärjestö, joka on saanut rahoitusta ulkoministeriön vuonna 2016 käyttöön ottamien kehityspoliittisten finanssisijoitusten kautta. Aiemmin ulkoministeriö on ohjannut sijoituksia lähinnä valtion kehitysrahoitusyhtiölle Finnfundille.

Kyseessä on yhtiön toinen investointi. Ensimmäinen meni Aasiaan ja seuraava mahdollisesti Somaliaan.

Finanssisijoituksia on myös kritisoitu. Suomessa ne otettiin käyttöön samaan aikaan, kun kansalaisjärjestöiltä leikattiin suuri summa perinteistä kehitysapua. Joidenkin kriitikoiden, kuten kansalaisjärjestö Finnwatchin, mukaan finanssisijoitukset eivät hyödytä kaikkein köyhimpiä. Myös kehitysvaikutusten mittaaminen ja seuranta voi olla hankalaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia