Uutiset Tulevaisuuden toimittajat -juttusarja

Suomalaisten lukeminen eriarvoistuu – Tuoreen Pisa-tutkimuksen mukaan viidesosalla 15-vuotiaista pojista on heikko lukutaito, ja syy on mysteeri

Heikosti lukevien osuus on noussut jo 13,5 prosenttiin oppilaista. Myös sukupuoli vaikuttaa lukutaitoon: ero tyttöjen ja poikien välillä on Suomessa suurempi kuin missään muussa OECD-maassa. Tutkija Kaisa Leino uskoo esimerkin voimaan lukuinnon kasvattamisessa.
Kirjahylly ja ihmisiä pöytien ääressä
Tuoreen PISA-tutkimuksen mukaan huonosti lukevien osuus on Suomessa kasvanut. Etenkään poikia lukeminen ei kiinnosta. Kuva kauppakeskus Sellon kirjastosta Espoosta. (Kuva: Roy Kokkonen)

Suomalaiset koululaiset ovat perinteisesti loistaneet kansainvälisessä Pisa-tutkimuksessa – niin myös uusimmassa, lukutaitoon keskittyvässä Pisa 2018 -tutkimuksessa, jonka tulokset julkaistiin joulukuun alussa.

Seitsemättä kertaa järjestetyt Pisa-testit paljastavat kuitenkin myös huolestuttavan trendin suomalaisten nuorten lukutaidossa. Erinomaisten lukijoiden määrä on pysynyt ennallaan, mutta heikkojen lukijoiden määrä on kasvanut: heitä on jo 13,5 prosenttia kaikista oppilaista. Vielä vuonna 2009 osuus oli 8,1 prosenttia.

Lasten ja nuorten perhetausta vaikuttaa lukutaitoon myös Suomessa, ja pahimmillaan heikommista lähtökohdista ponnistavat ovat taidoissa kahden lukuvuoden päässä parhaimmistosta. Erityisesti poikien lukutaito ja -innostus ovat pohjamudissa.

Kolmen vuoden välein järjestettävään Pisa-tutkimukseen osallistui 79 maata, joiden 15-vuotiaiden osaamista testataan lukutaidon, matematiikan ja luonnontieteiden osalta.

Vanhempien lukutottumukset periytyvät

Alueellisia eroja suomalaisten nuorten lukutaidossa ei käytännössä ole. Sen sijaan perheiden sosioekonominen tausta vaikuttaa oppimistuloksiin myös Suomessa. Pisa-tutkimuksen tuloksia tukee nelosluokkalaisten luetun ymmärtämistä tarkasteleva kansainvälinen PIRLS-tutkimus, jonka mukaan kodin resurssit ja vanhempien koulutustausta vaikuttavat lukutaitoon.

”Näyttää siltä, että kyseessä on asennekysymys. Korkeakoulutetuissa ja hyvin toimeentulevissa perheissä lukemista arvostetaan, ja sitä pidetään tärkeänä osana koulutusta. Kirjoja ja lehtitilauksia annetaan esimerkiksi lahjaksi”, monilukutaidon tutkija Kaisa Leino Jyväskylän yliopistosta kertoo.

Vanhempien lukutottumukset periytyvät. Lapselle ääneen lukemisen on todistettu olevan tärkeää lukutaidon kehittymisen kannalta. Pelkästään kotona olevien kirjojen määrä vaikuttaa lukuintoon. Esimerkin avulla lapsikin ottaa opukset omakseen.

”Myös vähävaraiset perheet voivat antaa lukukasvatusta esimerkiksi säännöllisillä kirjastokäynneillä. Tärkeintä on lukemiseen kannustaminen”, Leino painottaa.

Poikien ja tyttöjen välinen ero on valtava

Suomalaiset pojat eivät lukemisesta perusta, ja meillä ero tyttöjen ja poikien välillä on suurempi kuin missään muussa OECD-maassa. Peräti 63 prosenttia pojista lukee vain, jos on pakko. Pisa-tutkimusten perusteella poikien lukutaito on heikentynyt aiemmasta.

”Syy eroon on mysteeri. Jos siihen olisi yksiselitteinen vastaus, ongelma olisi jo ratkaistu. Ehkä tytöt alkavat nuorempana tähdätä korkeakouluun. Moni poika voi ajatella, ettei unelma-ammattiin pääsemiseksi tarvitse lukea kirjoja. Se on kuitenkin harhaa, sillä kaikissa töissä tarvitaan nykyisin hyvää luku- ja kirjoitustaitoa”, Leino sanoo.

Ylen mukaan Suomessa oli jo vuosikymmenen alussa noin 370 000 työikäistä, joilla oli vaikeuksia lukemisen kanssa. Hyvä lukutaito on perusvaatimus työllistymiselle, ja heikot lukijat ovat alttiimpia syrjäytymiselle.

Pojat tarvitsevat lukevia esikuvia

Kaisa Leinon mukaan kaunokirjallisuuden lukemisella oli ainoana tekstilajina suora vaikutus luetun ymmärtämistä mittaavan PIRLS-tutkimuksen pistemäärään.
Muiden tekstilajien, kuten uutisten tai tietotekstin, lukemisella vastaavaa yhteyttä ei ollut.

Aktiivisesti kaunokirjallisuutta lukevat pärjäävät paremmin myös muissa oppiaineissa. Aikuisilla tehdyissä tutkimuksissa laajat aivoalueet aktivoituivat eniten pitkää ja tarinallista tekstiä lukiessa.

Jotain lukuinnon kasvattamiseksi täytyisi siis tehdä. Leino uskoo esimerkin voimaan.

”Erityisesti pojat tarvitsevat esikuvia. Lukemisesta tulisi tehdä hyväksytympi harrastus. Tulee tehdä selväksi, että urheilijat ja muut tähdet lukevat.”

Löytyisikö ratkaisu digikirjoista?

Lukutaitoa edistävän Lukukeskuksen mukaan helppo saatavuus on tärkeintä lukemiseen innostamiseksi. Nyt tilanne on usein se, että nuoret ovat netissä ja kirjat kirjastossa.

Äänikirjat sekä podcastit kasvattavat suosiotaan, ja ne ovat verkossa helposti saatavilla. Niiden avulla heikommin lukevat voivat kiinnostua kirjallisuudesta. Myös digikirjat ovat nousukiidossa.

Erityisesti pojat kokevat sähköisesti saatavilla olevat tekstit paperiversioita kiinnostavammiksi. Kirjat jäävät kuitenkin usein kakkoseksi suoratoistopalveluille.

Voisiko myös kirjastokirjat tuoda sähköisesti saataville Netflixin tapaan?

”Tekijänoikeudet estävät kirjojen suoran skannauksen nettiin. E-kirjastossa on kuitenkin luettavissa noin 40 000 teosta, joka toki on vain murto-osa kokonaisaineiston määrästä”, Helsingin kirjastopalveluiden johtaja Katri Vänttinen kertoo.

E-kirjat kasvattavat suosiotaan, mutta kirjastoilla on aineiston hankkimisessa haasteensa.

”Perinteisten kirjojen lainausmäärä on kasvanut noin viisi prosenttia vuosittain, mutta digikirjojen kulutus tuplaantuu joka vuosi. Digiaineiston kartuttaminen on kuitenkin hitaampaa kuin perinteisten kirjojen, sillä kustantajat haluavat ensin myydä lukuoikeuksia omissa palveluissaan”, Vänttinen sanoo.

Kirjoittaja on Laajasalon opiston medialinjan opiskelija.

Mitä mieltä jutusta?

Lisäsikö tämä juttu tietoasi kestävästä kehityksestä tai siihen liittyvistä kysymyksistä?

Artikkeli on julkaistu osana ulkoministeriön rahoittamaa Viestintä ja kehitys -säätiön sekä Maailma.netin Tulevaisuuden toimittajat -hanketta.

Ulkoministeriön tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin -logo.

Tasa-arvoTulevaisuuden toimittajat -juttusarja sukupuolten tasa-arvoeriarvoisuuskoulutuslapsetnuoriso Suomi

Lue myös

Farkut lähikuvassa roikkumassa narulla.

Sosiaaliset paineet ovat usein himoshoppailun taustalla – Harkinta on paras keino välttää pikamuodin houkutukset

Huonolaatuisen ja epäeettisen pikamuodin haitat tunnetaan, mutta silti sen ostaminen houkuttaa kuluttajia. Muotoilun ja muodin professori Kirsi Niinimäki ja vastuullisuusasiantuntija Maija Lumme kertovat, miksi näin on ja miten siitä voi päästä eroon.
Valkoinen kivirakennus sekä pienempi rakennus, jossa kyltti Fleurs d'Algeer

Kansanliike vaatii epäkohtiin puuttumista Algeriassa – Rauhanomaisen protestoinnin kautta halutaan muuttaa rakenteita

Algerian presidentin viimekeväinen ilmoitus tavoitella viidettä presidenttikautta synnytti Hirak-liikkeen, joka on vaatinut Algerian kaduilla muutoksia viikoittain yli vuoden ajan. ”Mielenosoitukset voisi nähdä lähes terapeuttisena performanssina, jonka kautta ihmiset uusintavat kansalaisoikeuksiaan”, sanoo tutkija Karim Maiche.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.
Kaksi kasvosuojaimin varustautunutta miestä seisoo kanaparven vieressä.

Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut

Koronavirus heikentää ruokaturvaa, koska monella rajoitusten takia työnsä menettäneellä ei ole enää varaa ostaa syötävää. Virus luo kuitenkin myös epäsuorempia uhkia. Joissakin Afrikan maissa satoa on pilaantunut ja siipikarjaa kuollut, kun maat ovat asettaneet tiukkoja liikkumisrajoituksia.
Pienen lapsen jalat näkyvissä pinnasängyn pinnojen välistä.

Koronavirus sulki monet orpokodit – Pandemiasta seuraava taloustaantuma voi silti syventää laitostamisen kulttuuria

Moni orpokodissa asuva lapsi ei todellisuudessa ole orpo vaan on joutunut laitokseen köyhyyden takia. Koronan aiheuttama globaali taloustaantuma voi johtaa siihen, että köyhyydestä tulee entistä yleisempi syy laitostamiselle, varoittaa Larisa Abrickaja.

Tuoreimmat

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas
Poliitikot, nobelistit ja järjestöt vetoavat demokratian puolesta: ”Autoritaariset johtajat käyttävät koronakriisiä hyväkseen”
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen