Uutiset

Suomalaisella HK:lla kytkös virolaiseen videokohu-sikalaan

Liha-alayritys HKScan aikoo reagoida syytteisiin käynnistämällä lisätarkastuksia, mutta ei vielä pura sopimusta.
(Kuva: Neal Foley / cc 2.0)

Viron yleisradion Pealtnägija-ajankohtaisohjelmassa ja internetissa esitettiin 9. toukokuuta ensimmäistä kertaa aktivistien salaa kuvaamia videoita kahdeksasta sikalasta, jotka paljastivat maan eläinsuojelusäännöksiä rikkovia lihatuotanto-sikojen elinoloja.

Videoista yksi on kuvattu Rõstlan tilalla, joka on HKScanin omistaman Rakveren lihakombinaat -konsernin sopimustuottaja. Videossa näkyy muun muassa purtuja häntiä, paiseita ja sairaita sikoja liejuisissa karsinoissa.

Ruokakonserni HKScan on reagoinut kohua herättäneiden videoiden syytteisiin ripeästi, mutta varauksella.

Baltian-toiminnoista vastaava johtaja Anne Mere on kutsunut paljastuksia "karmeaksi nähtäväksi" ja painottanut eläinten hyvinvoinnin tärkeyttä konsernille. Samalla hän myöntää että takavuosina joitakin sopimuksia on jouduttu lopettamaan tuotannosa ilmenneiden epäkohtien takia, mutta ilmaisee epäilyksensä Rõstlan tilasta näytetyn kuvamateriaalin alkuperästä ja luotettavuudesta.

"Minusta tuntuu, että kuvat on kuvattu vain yhdestä näkökulmasta, yhdestä kulmauksesta. Siathan ovat kuvissa lantaisia, vaikka siat ovat puhtaita eläimiä. Tässä on valittu kuviin se yksi kulmaus, jota siat käyttävät vessana", Mere kommentoi.

Meren mukaan sekä HKScan että Viron elintarviketurvallisuusvirasto tekevät nyt Rakveren sopimustuottajien sikaloihin ylimääräisen tarkastuskierroksen, ja mahdolliset toimenpiteet määritetään tarkastusten perusteella. Sopimuksia voidaan katkaista, jos epäkohtia tulee esiin eikä niitä korjata.

Suuremman myönnytyksen sikaloiden valvonnan laajempaan epäonnistumiseen Virossa on antanut maan elintarviketurvallisuusvirasto, jonka eläinsuojeluosaston johtaja Tarmo Serva on todennut viranomaisten epäonnistuneen tehtävässään.

Eläinten oikeudet mediaaktivismiyhtiöteläimet SuomiViro

Lue myös

Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita

Vapautuksesta huolimatta maassa rekrytoidaan lapsia yhä aseistettujen ryhmien riveihin, varoittaa Unicef.

Jättimäinen norsujensiirto Malawissa

Uhanalaiset norsut saavat oman suojelualueen. Aluetta suojellaan yhteistyössä paikallisten kanssa ja sen uskotaan suojaavan norsuja salametsästykseltä.

Näkökulma: Milloin eläin voi hyvin?

Oleellista on sallia eläinten olla eläimiä, kirjoittaa Sari Salminen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.
Nainen pöydän takana.

Alkuperäiskansojen maat ovat vaarassa, kun talouksia elvytetään pandemian jäljiltä

Kiinnostus alkuperäiskansojen asuttamien alueiden luonnonvaroihin on lisääntynyt, sillä talouksille halutaan piristysruiske koronapandemian jälkeen. Se voi pahentaa pandemian vaikutuksia, varoittaa Amerikkojen ihmisoikeuskomission varapresidentti Antonia Urrejola.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Alkuperäiskansojen maat ovat vaarassa, kun talouksia elvytetään pandemian jäljiltä
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi