Suomalaisella HK:lla kytkös virolaiseen videokohu-sikalaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaisella HK:lla kytkös virolaiseen videokohu-sikalaan

Liha-alayritys HKScan aikoo reagoida syytteisiin käynnistämällä lisätarkastuksia, mutta ei vielä pura sopimusta.

Viron yleisradion Pealtnägija-ajankohtaisohjelmassa ja internetissa esitettiin 9. toukokuuta ensimmäistä kertaa aktivistien salaa kuvaamia videoita kahdeksasta sikalasta, jotka paljastivat maan eläinsuojelusäännöksiä rikkovia lihatuotanto-sikojen elinoloja.

Videoista yksi on kuvattu Rõstlan tilalla, joka on HKScanin omistaman Rakveren lihakombinaat -konsernin sopimustuottaja. Videossa näkyy muun muassa purtuja häntiä, paiseita ja sairaita sikoja liejuisissa karsinoissa.

Ruokakonserni HKScan on reagoinut kohua herättäneiden videoiden syytteisiin ripeästi, mutta varauksella.

Baltian-toiminnoista vastaava johtaja Anne Mere on kutsunut paljastuksia "karmeaksi nähtäväksi" ja painottanut eläinten hyvinvoinnin tärkeyttä konsernille. Samalla hän myöntää että takavuosina joitakin sopimuksia on jouduttu lopettamaan tuotannosa ilmenneiden epäkohtien takia, mutta ilmaisee epäilyksensä Rõstlan tilasta näytetyn kuvamateriaalin alkuperästä ja luotettavuudesta.

"Minusta tuntuu, että kuvat on kuvattu vain yhdestä näkökulmasta, yhdestä kulmauksesta. Siathan ovat kuvissa lantaisia, vaikka siat ovat puhtaita eläimiä. Tässä on valittu kuviin se yksi kulmaus, jota siat käyttävät vessana", Mere kommentoi.

Meren mukaan sekä HKScan että Viron elintarviketurvallisuusvirasto tekevät nyt Rakveren sopimustuottajien sikaloihin ylimääräisen tarkastuskierroksen, ja mahdolliset toimenpiteet määritetään tarkastusten perusteella. Sopimuksia voidaan katkaista, jos epäkohtia tulee esiin eikä niitä korjata.

Suuremman myönnytyksen sikaloiden valvonnan laajempaan epäonnistumiseen Virossa on antanut maan elintarviketurvallisuusvirasto, jonka eläinsuojeluosaston johtaja Tarmo Serva on todennut viranomaisten epäonnistuneen tehtävässään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia