Sudanin väkivaltaa paennut jo yli 4,5 miljoonaa ihmistä – Avustusjärjestö varoittaa yhä lähenevästä nälänhädästä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sudanin väkivaltaa paennut jo yli 4,5 miljoonaa ihmistä – Avustusjärjestö varoittaa yhä lähenevästä nälänhädästä

Terveyspalvelut ovat monin paikoin lähes tuhoutuneet Sudanissa, jossa on taisteltu keväästä alkaen. Avustusjärjestöt pelkäävät tartuntatautien leviämistä ja nälänhätää. Noin 20,3 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta.

Ihmisiä istumassa puiden varjossa.

Sudanin konflikti on tehnyt on pakottanut osan eteläsudanilaisista palaamaan takaisin Etelä-Sudaniin. Kuva Etelä-Sudanin rajalta Panakuachista toukokuulta. Kuva: Peter Bateman / UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0.

Sudanin huhtikuussa alkanutta sisällissotaa paenneiden määrä on noussut yli 4,5 miljoonan. YK-järjestöjen mukaan 3,6 miljoonaa heistä on paennut maan sisällä. Loput ovat suunnanneet naapurimaihin, kuten Tšadiin, Egyptiin ja Etelä-Sudaniin. 

Pelkästään viimeisen viikon sisällä on paennut 169 000 ihmistä, kertoi YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto OCHA keskiviikkona.

Taisteluita käydään erityisesti pääkaupunki Khartumissa sekä Darfurin osavaltiossa. Darfurin eteläosissa Nyalassa kymmeniä tuhansia siviilejä on jäänyt jumiin taisteluiden keskelle. Siviileitä on käytetty myös ihmiskilpinä, kertoo avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja.

YK:n lastenjärjestön Unicefin arvion mukaan pakenemaan joutuneista yli kaksi miljoonaa on lapsia; käytännössä joka tunti noin 700 lasta on joutunut pakenemaan, se arvioi. 

”Yhteisen reaktiomme kiireellisyyttä ei voi yliarvioida. Kuulemme käsittämättömiä tarinoita lapsilta ja perheiltä. Osa on menettänyt kaiken ja ovat joutuneet katsomaan, kuinka heidän läheisensä kuolevat heidän silmiensä edessä. Olemme sanoneet tämän aiemmin ja sanomme sen nyt: tarvitsemme rauhaa, jotta lapset voivat selviytyä”, sanoo Unicefin maaedustaja Mandeep O’Brien tiedotteessa.

Väkivalta alkoi Sudanissa huhtikuun puolivälissä vallasta taistelevien armeijan sekä puolisotilaallisen RSF-ryhmittymän välillä. Sen seurauksena terveyspalvelut ovat vahingoittuneet ja maassa on raportoitu tartuntatautien, kuten tuhkarokko-, hinkuyskä-, malaria-, denguekuume- ja ripulitapauksista. Alkava sadekausi lisää tartuntatautien riskiä entisestään.

Khartumissa, Darfurissa ja Kordofanien alueella alle kolmannes terveyspalveluista toimii täysin. Turvattomuus ja pakolaisuus estävät potilaita ja terveystyöntekijöitä pääsemästä sairaalaan ja monia keskuksia kohtaan on hyökätty tai ne on tuhottu. Kaikki osavaltiot ovat kertoneet vakavasta lääke- ja tarvikepulasta, Unicef kertoo.

Konflikti on nostanut myös ruuan hintaa, vähentänyt ruuantuotantoa ja aiheuttanut vakavan ruokapulan. YK:n arvion mukaan noin 20,3 miljoonaa ihmistä, 42 prosenttia koko väestöstä, kärsii ruokapulasta. Ainakin 6,3 miljoonaa ihmistä on enää vain yhden askeleen päässä suoranaisesta nälänhädästä, varoitti irlantilainen avustusjärjestö Concern maanantaina. 

”Meidän pitää tehdä kaikkemme estääksemme nälänhädän, ihmisten kärsimyksen ja nälkäkuolemat. Nälän taso maassa on syvästi huolestuttava ja jos humanitaarisen avun saanti ei parane, tulos on katastrofaalinen”, sanoi järjestön aluejohtaja Amina Abdulla tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia