Tulvat uhkaavat saartaa Sudanin sisällissotaa pakenevat aloilleen - Nälänhädän uhka on todellinen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tulvat uhkaavat saartaa Sudanin sisällissotaa pakenevat aloilleen - Nälänhädän uhka on todellinen

Jo 10 miljoonaa ihmistä on paennut Sudanin sisällissodan yli vuoden kestäneitä taisteluita. Rankat tulvat uhkaavat nyt saartaa sotaa pakenevia paikoilleen ja estää avustuskuljetusten perillemenon. YK ennustaa, että vakava nälkäkriisi on lähellä.

YK:n rauhanturvaaja ja sudanilaisia lapsia taustalla.

Osa eteläsudanilaisista pakeni aikoinaan Etelä-Sudanin konfliktia Sudaniin, mutta nyt he ovat joutuneet pakenemaan takaisin entisille kotiseuduilleen. Kuva Etelä-Sudanin rajalta Panakuachista toukokuulta. Kuva: Peter Bateman / UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0.

Taistelut ovat kiihtyneet erityisesti Kaakkois-Sudanissa Sennarin osavaltiossa ja Sinjassa , jonne on aiemmin paennut runsaasti sisällissodan taisteluita muualta maasta. Pakolaisia arvioidaan olevan alueilla yhteensä ainakin 286 000.

Sudanin sisällissota alkoi huhtikuussa 2023 valtion armeijan ja puolisotilaallisen RSF:n välillä. Jo 10 miljoonaa sudanilaista on paennut taisteluita ja yli puolet maan väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.

Avustusjärjestöt ja YK varoittivat jo aiemmin keväällä humanitaarisen kriisin kärjistymisestä ja pahasta ruokapulasta. Tilannetta vaikeuttavat nyt alkaneet rajut tulvat, joten YK ennustaa vakavaa nälänhätää alueelle.

”Ei ole kyse ainoastaan nälänhädästä vaan julmista ihmisoikeusrikkomuksista. Tulvat ovat pahimpia moniin vuosiin, joten ne eivät ainoastaan estä avun perille saapumista, vaan ihmiset jäävät jumiin paikoilleen, ilman apua ja mahdollisuutta paeta, sanoo YK:n globaalin viestinnän johtaja Ewan Watson.

YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet alueen räikeistä kansainvälisen oikeuden loukkauksista aiemminkin. Esimerkiksi tärkeisiin siviilikohteisiin kuten terveyskeskuksiin ja sairaaloihin on hyökätty ja niitä on ryöstetty. Siviilejä on myös pahoinpidelty, kidutettu, teloitettu ja raiskattu.

Kymmenestä miljoonasta taisteluita paenneista 2 miljoonaa on paennut naapurimaihin ja myös he ovat vailla riittävää humanitaarista apua. Esimerkiksi Keski-Afrikan valtioon paenneet 24 000 pakolaista ovat tällä hetkellä täysin vailla humanitaarista apua ja 180 000 vasta saapunutta pakolaista odottaa uudelleensijoitusta maan rajalla. Myös Etelä-Sudanin pakolaisleirit ovat ylikansoitettuja ja 75 000 Egyptiin paennutta lasta ei käy koulua.

”Naapurimaat ovat osoittaneet suurta solidaarisuutta, mutta niiden palvelut ovat ylittäneet kapasiteettinsä, mikä tekee pakolaisten asettumisen, toimeentulon löytämisen ja elämän jälleenrakentamisen äärimmäisen vaikeaksi, Watson jatkaa.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR aikoo nostaa hätäapuvetoomusta 1,4 miljardista dollarista 1,5 miljardiin dollariin. Kuitenkin vain 19 prosenttia vetoomuksesta on saatu tähän mennessä rahoitettua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia