Sudanin pian vuoden kestänyt sisällissota on ajanut maan ennennäkemättömään kriisiin – Avusta on pulaa, puolet lapsista on joutunut elämään sotatoimialueella | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sudanin pian vuoden kestänyt sisällissota on ajanut maan ennennäkemättömään kriisiin – Avusta on pulaa, puolet lapsista on joutunut elämään sotatoimialueella

Sudanin maataloustuotanto sakkaa sisällissodan takia ja elintarvikkeiden hinnat nousevat. Tarvittavasta avusta on saatu kasaan vasta viitisen prosenttia. Ranska isännöi ensi viikolla kokousta, jossa apulupauksia yritetään saada lisää.

Sudanin lippu muuriin kuvattuna.

- Kuva: David Peterson / Pixabay.

Sudanin sisällissodan syttymisestä tulee ensi maanantaina kuluneeksi vuosi. Hallituksen ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen väliset taistelut ovat ajaneet miljoonia ihmisiä kodeistaan, vieneet tuhansilta hengen ja ajaneet maan nälänhädän partaalle.

Humanitaariset järjestöt ovat vedonneet ensi viikolla Pariisissa järjestettävän avustuskonferenssiin osallistuviin maihin ja muihin toimijoihin hätäavun lisäämiseksi. YK:n Sudan-avun suunnitelmasta vain 5,8 prosenttia on rahoitettu.

”Paikallisten toimijoiden roolia ei voi yliarvioida. Viime huhtikuusta alkaen tavalliset sudanilaiset ovat – usein suuren henkilökohtaisen riskin ottaen – ryhtyneet toimeen tukeakseen toisiaan ja toimiakseen miljoonien sudanilaisten pelastusköytenä. Ilman kestävää, joustavaa ja ennustettavaa rahoitusta tämä pelastusköysi on kuitenkin jatkuvasti uhattuna”, sanoo International Rescue Committeen maajohtaja Eatizaz Yousif tiedotteessa.

Sota on levinnyt suureen osaan maahan ja heikentänyt merkittävästi maataloustuotantoa. Viljasato on joillakin alueilla vähentynyt 80 prosenttia. Ruuan hinta on 350 prosenttia korkeampi verrattuna viiden vuoden keskiarvoon.

Jonkinlaista humanitaarista apua tarvitsee melkein 25 miljoonaa ihmistä. Nälänhätiä tarkkailevan IPC:n arvion mukaan kriisitason nälästä kärsi loka- ja helmikuun välisenä aikana 17,7 miljoonaa ihmistä, lähes kolmannes väestöstä. Vaarana on suoranainen nälänhätä. Pelastakaa Lapset on arvioinut, että lähikuukausina 230 000 lasta, raskaana olevaa naista ja äitiä saattaa kuolla nälkään.

Apua on ollut vaikea saada perille muun muassa turvallisuusuhkien ja byrokraattisten vaatimusten vuoksi. Maailman ruokaohjelma (WFP) kertoi viime viikolla saaneensa apua läpi Darfurin alueelle ensimmäistä kertaa kuukausiin. Se ei kuitenkaan riitä.

”Apua pitää saada johdonmukaisesti sodan runtelemiin yhteisöihin kaikkia mahdollisia reittejä. Nälkä vain kasvaa, kun pulakausi alkaa muutaman viikon kuluttua. Pelkään, että näemme ennätyksellistä nälkää ja aliravitsemusta ympäri Sudanin”, sanoo WFP:n maajohtaja Eddie Rowe tiedotteessa.

Sota on myös ajanut ainakin 8,5 miljoonaa ihmistä kodeistaan, heistä 1,8 miljoonaa naapurimaihin, pääosin Etelä-Sudaniin ja Tšadiin. Tuhansia ihmisiä on kuollut. Kumpaakin osa puolta on syytetty vakavista ihmisoikeusloukkauksista, kuten siviilikohteisiin iskemisestä.

Pelastakaa Lapset -järjestön teettämän laskelman mukaan noin kymmenen miljoonaa sudanilaislasta, puolet kaikista lapsista, on viimeisen vuoden aikana joutunut elämään sotatoimialueella, vähintään viiden kilometrin päässä hengenvaarallisesta aseellisesta väkivallasta.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi maaliskuussa päätöslauselman, jossa vaaditaan taisteluiden välitöntä lopettamista. Se ei ole kuitenkaan tehonnut. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia